Toimitusjohtajan katsaus: Uusi tekijänoikeuslaki ja tekoälyn EU-tasoinen sääntely värittivät vakaata toimintavuotta
Tekijänoikeuslain osittaisuudistus toi parannuksia edustamiemme tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden asemaan. Kopiostolle avautui myös uusia lisensiointimahdollisuuksia. Luovalle alalle tilitimme 50 miljoonaa euroa.
Kopioston vuosi 2023 oli vakaa. Keräsimme tekijänoikeuskorvauksia lähes saman verran kuin aiempina vuosina ja tilitimme luovalle alalle 50 M€.
EU:n direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla ja verkkolähetysdirektiivi säädettiin osaksi kotimaista tekijänoikeuslakia toivomallamme tavalla eli direktiivien mukaisesti. Tekijänoikeuslain osittaisuudistus saatiin valmiiksi vuoden alussa, ja päivitetty laki tuli voimaan 3.4.
Lakiin tehdyt muutokset ovat luovalle alalle tärkeitä. Uutena tekijänoikeuslakiin lisättiin säännös lehtikustantajan lähioikeudesta ja somealustojen vastuu hankkia tarvittavat luvat teosten jakamiseen alustoillaan. Lisäksi tekijän asemaa parannettiin ja kotimaisten kanavien edelleen lähettämistä selkeytettiin.
Toimiva tekijänoikeuslaki luo edellytykset sille, että luovalla työllä voi elää. Kulttuuriin perustuva liiketoiminta tuottaa myös yhteiskunnalle taloudellista lisäarvoa, minkä mahdollistaa niin ikään hyvä ja ajantasainen tekijänoikeuslaki.
Tekijänoikeuslain uudistuksesta jätettiin kotimaiset muutostarpeet huomioitavaksi erikseen. Valmistelutyö ei vielä ole alkanut, mutta pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on mukana tekijänoikeuslainsäädännön kokonaisuudistuksen tarpeen arvioiminen. Vaikutamme aktiivisesti siihen, että laki uudistuu vastaamaan yhteiskunnassa ja luovilla aloilla tapahtuvia muutoksia.
Vuoden loppupuolella tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala käynnisti hallitusohjelman mukaisen työn kulttuuripoliittisen selonteon laatimiseksi. Selonteon tavoitteena on tuottaa tulevaisuuskuva ja toimenpiteet kulttuuripolitiikan pitkäjänteiseen kehittämiseen. Näkemyksemme mukaan kulttuurille ja taiteelle luodaan toimintaedellytykset paitsi ajantasaisella tekijänoikeuslainsäädännöllä myös edistämällä alojen elinkeinotoimintaa ja vientiä sekä turvaamalla kulttuurille valtion budjetissa riittävät määrärahat.
Pilottihankkeita ja uusia avauksia
Päivittynyt lainsäädäntö tarjoaa uusia mahdollisuuksia tekijänoikeuslupiemme kehittämiseen. Tämän vuoksi lisäsimme Kopiosto-valtakirjaan kaksi oikeusluokkaa ja pyysimme edustamiamme luovan alan ammattilaisia laajentamaan meille antamansa valtuudet. Oikeusluokat määrittelevät, millaiseen teosten käyttöön voimme myöntää lupia. Vuoden loppuun mennessä olimme saaneet jo yli 40 000 laajempaa valtuutusta, mikä antaa meille hyvän lähtökohdan tekijänoikeuksista sopimiseen myös uusilla teoksien ja muiden suojan kohteiden käyttöalueilla.
Vuoden 2023 aikana käynnistimme useita pilottihankkeita. Niiden myötä esimerkiksi tieteellisten aikakauslehtien kustantajat voivat digitoida julkaisujaan ja välittää niitä yleisön saataville nettisivuillaan. Kirjastot taas voivat käyttää kirjan kuvitusta aiempaa laajemmin videoissaan, verkkosivuillaan ja somessa. Piloteilla voimme kerätä kokemuksia uusien lisenssien toimivuudesta ja samalla mahdollistaa teosten erilaisia käyttötapoja luovan alan ammattilaisten oikeuksia kunnioittaen.
Uutta oli myös elokuvantekijöille suunnattu Kehittämö-ohjelma, jonka osanamme toimiva AVEK käynnisti yhdessä Suomen Kulttuurirahaston kanssa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen av-alan kehittämisohjelma, joka keskittyy uusien tekijöiden ammatilliseen kehitykseen.
Tekoälyn sääntelyä luodaan EU:ssa
Seuraavina vuosina merkittävin luoviin aloihin ja tekijänoikeuksiin liittyvä muutosvoima on tekoälysovellusten nopea kehitys. Kysymyksiä herättää erityisesti se, millä tavalla tekijänoikeuden suojaamia teoksia on hyödynnetty tekoälyn opettamiseen muun muassa laajojen kielimallien yhteydessä.
Viime vuonna otettiin ensimmäiset askeleet sääntelyssä, kun EU:ssa saavutettiin poliittinen sopu uudesta tekoälyasetuksesta. Luovan alan ammattilaisten näkökulmasta on erittäin tärkeää, että asetuksessa on linjaukset läpinäkyvyysvelvoitteesta. Merkittävää on sekin, että nykyistä tekijänoikeuslainsäädäntöä tulee noudattaa myös tekoälyn kohdalla.
Asetuksen lopulliset yksityiskohdat tarkentuvat todennäköisesti kevään 2024 aikana. Seuraamme aktiivisesti lainsäädännön kehittymistä, ja tuomme siihen omaa näkemystämme esimerkiksi lausunnoillamme.
Olemme kokeneet tärkeäksi käynnistää ja ylläpitää keskustelua jäsenjärjestöjemme kanssa tekoälyn vaikutuksista luovalle alalle. Haastattelimme aiheesta jäsenjärjestöjämme ja järjestimme webinaarin, jossa kuultiin luovien alojen näkemyksiä. Tekoälysovellusten kehitys on koko alaa ravisuttava muutos, joten on tärkeää tuoda monipuolisesti eri näkökulmia esiin ja lisätä yhteistä ymmärrystä esimerkiksi sääntelyn tarpeesta ja tekijänoikeusjärjestöjen roolista.
Strategiaa käytäntöön hankkeilla
Vuonna 2023 Kopiostossa alkoi uusi strategiakausi, ja vuoden aikana olemme käynnistäneet monia hankkeita strategian tuomiseksi käytäntöön. Perustoimintamme lisäksi strategiassamme on kolme toimintaympäristömme muutoksiin pohjautuvaa painopistealuetta: uudet tulovirrat, edunvalvonnan terävöittäminen ja uudistuminen.
Ihmisten tavassa kuluttaa ja käyttää erilaisia teoksia ja sisältöjä tapahtuu jatkuvaa muutosta. Tavoitteenamme on oman roolimme puitteissa huolehtia siitä, että luovan alan ammattilaiset saavat jatkossakin heille kuuluvat korvaukset teostensa käytöstä. Samalla haluamme mahdollistaa yhteiskunnalle ja kansalaisille uusia teosten käyttötapoja. Tämän eteen teemme aktiivista työtä lisensioinnin kehittämisessä.
Edunvalvonnan terävöittämiseksi loimme viime vuonna uuden edunvalvontamallin, joka ohjaa käytännön työtämme yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Myös viestinnän strategiset linjaukset päivitettiin.
Yksi strateginen painopistealueemme on uudistuminen. Haluamme pysyä teknologian kyydissä ja kehittää esimerkiksi datan hyödyntämistä omassa toiminnassamme. Siksi kehitämme myös omaa osaamistamme entisestään. Viime vuonna toteutimme henkilöstötutkimuksen, joka auttaa meitä tunnistamaan keskeiset kehityskohteemme. Käytännön työ uudistusten parissa jatkuu kuluvana vuonna.
Haluan kiittää kopiostolaisia ahkerasta ja osaavasta työskentelystä luovan työn asialla!
Valtteri Niiranen
toimitusjohtaja
Kopiosto-valtakirja päivittyi
Keväällä voimaan tulleen tekijänoikeuslain osittaismuutoksen myötä saimme uusia mahdollisuuksia ja sopimuslisenssisäännöksiä teosten käyttölupien kehittämiseen. Tämän vuoksi tekstin ja kuvan tekijöiden Kopiosto-valtakirjaan lisättiin kaksi kokonaan uutta oikeusluokkaa ja yhtä oikeusluokkaa laajennettiin. Oikeusluokat määrittelevät, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto voi myöntää lupia.
Muutosten vuoksi tekstin ja kuvan tekijöiden on päivitettävä antamansa Kopiosto-valtakirja. Pidimme vuoden aikana jäsenjärjestöillemme aiheesta useamman infotilaisuuden. Lisäksi toteutimme järjestöille valmista viestintämateriaalia asiasta tiedottamisen tueksi ja lisäsimme nettisivuillemme kysymys ja vastaus -infomateriaalin, johon järjestöt voivat ohjata tekijöitä.
Tieto kulki tekijöille nopeasti, ja vuoden loppuun mennessä päivitettyjä valtakirjoja oli jo yli 43 000.
Käyttölupien taustalla kopiointiselvitykset
Tekijänoikeuden suojaamien teosten vaivattoman käytön mahdollistavat käyttölupamme pohjaavat usein selvitykseen kopioinnin ja käytön tavoista. Syksyllä selvitimme kirjojen, lehtien ja internetissä julkaistujen tekstien ja kuvien kopiointia ja käyttöä korkeakouluissa. Kyselytutkimukseen vastasi yli 2700 korkeakouluopetusta antavaa henkilöä.
Selvitys osoitti, että kopiointi kokonaisuudessaan on vähentynyt korkeakouluissa vuoteen 2019 verrattuna. Opetuksessa kopioidaan ja jaetaan muun muassa artikkeleita, kuvia ja otteita julkaisuista. Selvityksen pohjalta neuvottelimme korkeakouluja edustavan Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n kanssa luvasta uudelle kolmevuotiselle sopimuskaudelle. Lupa mahdollistaa tekijänoikeuden suojaamien teosten kopioinnin ja käytön korkeakouluissa.
Lupaehdot selkeämmiksi oikeusmuotoilulla
Loppuvuodesta käynnistimme hankkeen, jossa tekijänoikeuslupiemme ehdoista tehdään helpommin lähestyttävät asiakkaillemme. Yleistajuistamme yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon organisaatioiden kopiointiluvan ehtoja oikeusmuotoilulla, mutta varsinainen luvan sisältö niissä ei muutu.
Syksyllä selvitimme lupaehtojemme ymmärrettävyyttä asiakkaiden näkökulmasta. Asiakashaastattelujen pohjalta selkiytämme lupaehtojen kieltä ja visuaalista ilmettä. Uudet lupaehdot julkaistaan vuoden 2024 aikana.
Opettajille ohje teosten käytöstä opetuksessa
Teosten käyttö opetuksessa on helpottunut vuoden 2023 tekijänoikeuslain muutoksen ja käyttölupien laajennusten myötä. Nyt esimerkiksi verkossa ja somealustoilla olevien videoiden otteita saa käyttää opetuksen havainnollistamiseksi. Opettajien täytyy kuitenkin tietää, missä tilanteissa ja miten luvat ja lisenssit sallivat teosten kopioinnin ja käytön.
Kokosimme yhdessä Opetushallituksen kanssa opettajille ohjeet teosten käytöstä opetuksessa. Ne toimitettiin syksyn aikana noin 75 000 opettajalle Opettaja-, Läraren- ja VOL-lehtien liitteenä.
Kirjastojen lupapilotti keräsi palautetta teosten käyttäjiltä
Keväällä 2023 lanseerasimme kirjastoille uuden käyttölupapilotin, jonka tavoitteena on helpottaa kuvituksen käyttöä verkossa.
Lupa rakennettiin keskustellen kirjastojen edustajan, Kuntaliiton sekä kirjailijoita, kuvantekijöitä ja kustantajia edustavien järjestöjen kanssa. Kuntatasoisen luvan etuna on, ettei yksittäisen kirjaston työntekijän tarvitse erikseen hankkia lupaa jokaisella käyttökerralla.
Saimme lupapilotista teosten käyttäjiltä paljon palautetta, jonka perusteella muutimme lupaa vastaamaan paremmin kirjastojen tarpeita.
AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston Kehittämö-ohjelma käynnistyi
Uusien elokuvantekijöiden ammatilliseen kehitykseen keskittyvään Kehittämö-ohjelmaan valittiin ensimmäiset teoshankkeet alkuvuodesta 2023. Mukaan päässeet tekijät edistivät hankkeitaan taloudellisen tuen ja av-alan kansainvälisten huippuosaajien mentoroinnin avulla.
Menestyksekkään ensimmäisen kierroksen jälkeen Kehittämö käynnistyi toisen kerran loppuvuodesta 2023. Ohjelman mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen neljän vuoden aikana.
AVEK-palkinto täytti pyöreitä vuosia
Suomen merkittävin mediataiteen tunnustus AVEK-palkinto jaettiin syyskuussa 20. kerran. Juhlavuoden palkittu taiteilija Pilvi Takala tunnetaan dokumentaarisesta videotaiteestaan, joka tarkastelee sosiaalisia rakenteita erilaisissa yhteisöissä. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.
Tavoitteellisempaa vastuullisuutta
Kopioston ensimmäinen vastuullisuusohjelma valmistui kesällä ja ulottuu vuoteen 2030. Visiomme on tehdä vastuullisia valintoja luovan työn edistämiseksi. Ohjelmamme sisältää neljä teemaa: Reilu ja läpinäkyvä kumppani, Vastuullinen varojen käyttäjä, Hyvinvoiva ja osaava työyhteisö sekä Suuntana hiilineutraalius. Ensimmäinen vastuullisuusraporttimme julkaistaan vuonna 2025 ja sen jälkeen kahden vuoden välein.
Vuonna 2023 korvaustuottomme olivat yhteensä 51,2 miljoonaa euroa eli 2,0 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Merkittävimmät tekijät vähennyksen taustalla olivat verkkotallennuspalvelujen käyttäjien määrän lasku sekä kopioinnin väheneminen kunnissa ja hyvinvointialueilla.
Tuottomme kertyivät valtaosin audiovisuaalisten teosten käytöstä sekä julkaisujen kopioinnista ja käytöstä. Näiden lisäksi tuotot sisältävät yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön luovan kulttuurin määrärahat AVEKille. AVEKin tuotoissa on lisäksi kokonaan uutena eränä ulkopuolinen rahoitus, jonka taustalla on Kehittämö-ohjelma yhdessä Suomen Kulttuurirahaston kanssa.
Toiminnan kulut vuonna 2023 olivat yhteensä 5,3 miljoonaa euroa eli samalla tasolla kuin edellisenä vuonna.
Korvausvarat sijoitetaan Kopioston hallituksen hyväksymän sijoituspolitiikan mukaisesti korvausten keräämisen ja tilityksen väliseksi ajaksi. Vuonna 2023 sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulos oli yhteensä 1,7 miljoona euroa, kun edellisenä vuonna sijoitustoiminnan tulos oli poikkeuksellisesti 0,6 miljoonaa euroa tappiollinen.
Vuoden 2023 tuotoista siirto jaettavaksi oikeudenhaltijoille oli yhteensä 47,5 miljoonaa euroa eli 2,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna.