Writers’ Room
Writers’ room, eli kirjoittajahuone, tarkoittaa työvaihetta, jossa käsikirjoittajatiimi suunnittelee yhteistyössä tv-sarjan keskeisen sisällön.
Writers’ roomeja on erilaisia, mutta tietyt asiat toistuvat usein: käsikirjoittajien keskusteleva yhteistyö, yhteinen työtila ja visuaaliset työkalut, joilla hahmotetaan suurempia kokonaisuuksia.
Monesti writers’ room ajatellaan fyysisenä tilana, käsikirjoittajien käyttöön varattuna huoneena, jossa on tussitauluja tai erivärisiä post it -lappuja henkilöhahmojen ja juonilinjojen suunnitteluun.
Kirjoittajahuoneessa ideoiden pallottelu on nopeampaa ja tehokkaampaa kuin yksin työskennellessä.
Virtual Writers’ Room
Virtual Writers’ Room -hankkeen yhtenä tavoitteena on tutkia, voiko writers’ room -työskentelyn siirtää virtuaaliseen tilaan. Onko fyysinen tila olennainen yhteistyön kannalta vai voivatko osallistujat olla toisiinsa yhteydessä videopuhelun avulla?
Hankkeessa nelihenkiset pienryhmät testaavat videopuheluiden toimivuutta writers’ room -työskentelyssä. Pääasiallisena työkaluna on Zoom.us-sovellus, jonka peruskäyttö on ilmaista.
VWR-hankkeessa käytetyin työtapa on seuraava: Yksi ryhmän jäsenistä aloittaa zoom-session ja lähettää muille sähköpostilla linkin, jolla kaikki voivat liittyä sessioon. Kun kaikki ovat liittyneet sessioon, kutsuja jakaa oman tietokoneensa näyttökuvan muille, mikä luo pohjan keskustelulle. Jaetulla näytöllä voi olla esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelma.
Vaikuttaa siltä, että aluksi ryhmät tapaavat mieluiten kasvotusten, mutta työskentelyn edetessä virtuaalisen kirjoittajahuoneen hyvät puolet korostuvat. Matkustamiseen kuluu vähemmän aikaa, työskentelylle ei tarvita erillistä tilaa ja palavereita voi pitää joustaviin aikoihin. Lisäksi virtuaaliseen kirjoittajahuoneeseen voi osallistua kotisohvalta ja kahvitauolla voi hakea omasta keittiöstä juuri haluamaansa välipalaa.
Miten saada virtuaalinen kirjoittajahuone toimimaan?
Puutteellinen tai epävakaa internet-yhteys tuntuu olevan kaikkein eniten ongelmia aiheuttava asia virtuaalisen kirjoittajahuoneen muodostamisessa. Äänen ja kuvan pätkiminen, robotisoituva ääni tai yhteyden katkeaminen kokonaan tuhoavat sekunneissa hyvänkin ideoinnin. Pelkästään internet-yhteyden parantaminen edistää yhteystyön sujumista huomattavasti. Harmillisen usein kuitenkin tuntuu, että tekniikka vaikeuttaa työntekoa eikä suinkaan helpota sitä.
Ongelmaksi voi muodostua yhteisen palaveriajan löytäminen. Hankkeeseen osallistuvat koulutettavat ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa – pätkätöitä, opiskelujen viimeistelyä tai töiden hakua – eikä aikataulujen yhteensovittaminen ole ongelmatonta. Virtual Writers’ Room näyttää onnistuvan, jos siihen asennoituu samalla tavalla kuin normaaliin writers’ room -työskentelyyn. Jos kaikilla on motivaatiota yhdessä työskentelyyn, virtuaalinen kirjoittajahuone on mahdollista saada toimimaan.
Glue liimaa palaverin yhteen
VWR-hankkeen ohjausryhmä testasi suomalaista Glue-sovellusta, joka vie verkon yli tapahtuvan yhteistyön uudelle tasolle. Osallistujat käyttävät virtuaalilaseja ja ohjaimia. Jokaisella osallistujalla on oma avatar, joka voi liikkua ja toimia virtuaalitilassa. Toisten puhe kuulostaa kuin oltaisiin fyysisesti samassa tilassa.
Gluen virtuaalitilassa voidaan keskustella, piirtää tai luoda virtuaalisia ”post it -lappuja”. Lisäksi sovelluksessa on paljon muita toimintoja, joita ei ehditty kokeilla lyhyessä testauksessa.
Glue tuntuu hypyltä tulevaisuuteen, ainakin verrattuna perinteisiin videopuheluihin. Lisäksi sitä kehitetään aktiivisesti ja siihen tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia.
Vuoden 2020 aikana VWR-hankkeen koulutettavat pääsevät testaamaan Gluen käyttöä. On mielenkiintoista saada selville, miten nuoret käsikirjoittajat suhtautuvat tällaiseen tekniikkaan ja auttaako se heitä virtuaalisen kirjoittajahuoneen luomisessa. Tuntuu, että Virtual Writers’ Room -tutkimusmatka on vasta alkamassa.
Ehkä tekniikka vihdoin edistää yhteistyötä eikä enää vaikeuta sitä.
Kirjoittanut Timo Lehti, Virtual Writers’ Room -hankkeen projektipäällikkö
Kuvat: Jussi Linkola, Virtual Writers’ Room -hankkeen koordinaattori / tiedottaja
Lisätietoa Virtual Writers’ Room -hankkeesta ja jutussa mainituista sovelluksista:
https://vwr.metropolia.fi/
https://zoom.us/
https://glue.work/