Koronaepidemia näkyy sekä elokuvahakemusten sisällössä että määrässä
Elokuvahankkeille myönnettiin maalis-huhtikuun aikana yhteensä 224 800 euroa 19 hankkeelle. Hakemuksia käsiteltiin yhteensä 53.
“Koronaepidemia näkyy hakemuksissa. Se on synnyttänyt uusia aiheita, ja vaikuttanut myös joidenkin tekeillä olevien hankkeiden sisältöön. Hakemusten määrässä on tapahtunut huomattava nousu verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan”, kertoo elokuvataiteen tuotantoneuvoja Mikko Peltonen.
Yksi tuen saajista on koronaepidemian ravistelemaa yhteiskuntaa tarkasteleva Poikkeustila-dokumenttiprojekti, joka on useamman ohjaajan yhteisponnistuksena tekemä elokuvien sarja.
”Meitä on nyt liikkeellä lähemmäs 30 ohjaaja–kuvaajaa, joista osa tallentaa yhteiskunnan muutoksia ja osa henkilöiden tarinoita”, projektin alullepanija ja vastaava tuottaja Anu Kuivalainen kertoo.
Projektin toteuttaminen on haastavaa poikkeustilanteessa. Kuvaus on tehtävä turvavälein, ja moniin keskeisiin paikkoihin on vaikeaa saada kuvauslupia.
”Meidän on katsottava tilannetta toisin kuin ajankohtaismedia nyt katsoo. Samalla on pysyttävä kiinni tapahtumien vauhdissa. Shokkivaihe on ohi ja alamme katsella koronakriisin verhojen taakse. Talouden ja terveyden vaatimukset ovat ristiriitaiset. Näemme, ketkä ovat ne ihmiset, joita todella tarvitaan yhteiskunnan pyörittämiseksi”, Kuivalainen toteaa.
Katso kaikki elokuvia koskevat päätökset
Tukea 10 mediataidehankkeelle
”Koronaepidemian vuoksi jo sovittujen näyttelyjen tilanne on monille hakijoille epävarma. Päätöksiä teosten tukemisesta tehdään kuitenkin ihan normaalisti”, mediataiteen tuotantoneuvoja Milla Moilanen kuvailee poikkeustilannetta.
Mediataiteen hakemuksia käsiteltiin maalis-huhtikuussa 19. Tukea myönnettiin 10 hankkeelle 59 400 euroa.
Mediataiteen kohdeapurahaa sai esimerkiksi Sasha Huberin Sulamispiste-videoteos, jossa matkataan halki Agassiz-jäätikköalueen samalla symbolisesti pyyhkien pois Agassiz-nimen kantamaa rasistista perintöä.
Maaliskuussa valittiin myös uusi mediataideteos esitettäväksi ennen Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja osana Visuaalinen alkusoitto -projektia. Valituksi tulleen Jenni Toikan teosehdotus käsittelee musiikin kokemista. Loppuvuodesta Musiikkitalon suurella ulkonäytöllä esitettävän teoksen tuotantoon on varattu 20 000 euron budjetti, jonka rahoittavat AVEK ja Kiasma.