Jakso 9: Haastattelussa Kehittämön mentorit: Gitte Hansen
Tämä podcast-jakso on englanniksi.
Gitte Hansen on elokuvakonsultti, joka keskittyy dokumenttielokuvien kehittämiseen, tuotantoon, rahoitukseen ja levitykseen. Hän on ollut aina kiinnostunut ihmisistä ja tarinoista. Mentorina hän rakastaa sitä, kun työlleen omistautuneet elokuvantekijät ovat avoimia ja kysyvät paljon kysymyksiä.
Hansenin mukaan mentoroinnissa ei ole kyse vain siitä, miten mentori näkee elokuvantekijän ja elokuvan, vaan siitä, miten elokuvantekijä ja mentori näkevät toisensa ja mitä he voivat oppia toisiltaan. Toisen tunteminen ja aistiminen on tärkeä lähtökohta mentorointiprosessissa. Haastattelijana Pamela Cohn.
Jakso 8: Haastattelussa Kehittämön mentorit: Karol Griffiths
Tämä podcast-jakso on englanniksi.
Karol Griffiths työskentelee elokuvien parissa kehityskonsulttina, käsikirjoitustoimittajana, kirjoitusmentorina ja tuottajana. Parhaimmillaan mentorista tulee kuin perheenjäsen, joka tukee elokuvantekijää kokonaisvaltaisesti. Mentori on peili, joka auttaa alan uusia kykyjä löytämään oman syvän äänensä elokuvantekijöinä.
Mentorina Griffiths kysyy paljon kysymyksiä ja teettää erilaisia harjoituksia. Hänen mielestään olennaista on tuntea elokuvan hahmot perin pohjin, jotta he ovat uskottavia ja heidän reaktionsa ovat aitoja. Mentorointiprosessissa Griffiths auttaa elokuvantekijöitä löytämään totuuden hahmojen ja tarinan takaa. Haastattelijana Pamela Cohn.
Jakso 7: Haastattelussa Kehittämön mentorit: Grant Keir
Tämä podcast-jakso on englanniksi.
Grant Keir toimii elokuva-alalla opettajana, mentorina, käsikirjoituskonsulttina ja tuottajana. Hän kehittää ja tuottaa elokuvia kansainvälisille markkinoille oman Faction North -tuotantoyhtiönsä kautta. Mentorointi on hänen mielestään arvokasta jokaiselle elokuvantekijälle, ja hän kokee olevansa etuoikeutettu työskennellessään mentorina.
Mentorina Keir haluaa luoda elokuvantekijään aina luottamuksellisen suhteen. Mentori on elokuvantekijälle tärkeä resurssi. Hän ei koskaan tuomitse elokuvantekijää vaan pyrkii auttamaan tätä eteenpäin kysymysten avulla. Yleisön tunne elokuvan jälkeen on se, joka Keirin mukaan johdattaa elokuvantekijää matkalla kohti lopullista päämäärää. Haastattelijana Pamela Cohn.
Jakso 6: Haastattelussa Kehittämön mentorit: Françoise von Roy ja Franz Rodenkirchen
Tämä podcast-jakso on englanniksi.
Françoise von Roy ja Franz Rodenkirchen ovat kokeneita käsikirjoituskonsultteja, jotka toimivat Kehittämö-ohjelman kansainvälisinä mentoreina. Heidän yrityksensä Solice23 auttaa erilaisia elokuvantekijöitä kehittämään oman elokuvansa kerrontaa. Mentoreina he auttavat elokuvantekijöitä löytämään itsevarmuutta ja luottamaan omaan ääneensä.
Mentori ei ole koskaan auktoriteettiasemassa elokuvantekijään nähden, vaan parhaimmillaan mentorointi on vastavuoroista ja toista arvostavaa kommunikaatiota. Von Roy ja Rodenkirchen nauttivat Kehittämön kaltaisesta pitkäkestoisesta mentorointiohjelmasta, jossa mentori ja elokuvantekijä tutustuvat paremmin toisiinsa. Heidän mukaansa mentorin ja elokuvantekijän välinen syvempi yhteys edistää projektia kokonaisvaltaisesti. Haastattelijana Pamela Cohn.
Jakso 5: Vuoden 2021 AVEK-palkitun, taiteilija Tuomas A. Laitisen palkintopuhe
Tänä vuonna AVEK-palkinnon sai taiteilija Tuomas A. Laitinen. Jaksossa kuulet Laitisen palkintopuheen.
Jakso 4: Elokuvien vaikuttavuustyö – onko oppirahat jo maksettu?
Millaista on elokuvien vaikuttavuustyö, miksi sitä tehdään ja miten tekeminen on viime vuosina Suomessa kehittynyt? Neljännessä jaksossamme Mikko Peltosen keskustelukumppanina on vaikuttavuustuottaja Sini Hormio. Jaksossa kuullaan myös ohjaaja Suvi Westin ajatuksia aiheesta.
Jakso 3: Dokumenttisarjat – kuninkuuslaji vai kakkosvaihtoehto?
Podcastimme kolmannessa jaksossa puhutaan dokumenttisarjoista. AVEKin tuotantoneuvoja Mikko Peltosen kanssa keskustelemassa on Ylen elokuvatiimin tuottaja Erkko Lyytinen. Jaksossa kuullaan myös tuottaja Elina Pohjolan, leikkaaja Matti Näräsen, ohjaaja Joonas Berghällin, tuottaja Elli Toivoniemen sekä dokumenttisarjan päähenkilönä olleen Eva Wahlströmin mietteitä.
Jakso 2: Kirjailijan vapaus, käsikirjoittajan työ
Tässä jaksossa pohditaan kirjan kirjoittamisen eroja elokuvan käsikirjoittamiseen. Näistä eroista ja yhtäläisyyksistä puhuvat Ulla Simosen kanssa elokuvaohjaaja, esikoiskirjailija Reetta Aalto sekä elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, dramaturgi ja kirjailija Jan Forsström. Lisäksi jaksossa keskustellaan kirjailijaksi tulemisen matkasta sekä kirjailijana ja elokuvaohjaajana olemisen eroista.
Jakso 1: Mediataide ei kansallisia rajoja tunnusta
AVEKin ensimmäisessä podcast-jaksossa AVEKin johtaja Ulla Simonen juttelee vuoden 2020 AVEK-palkitun taiteilija Jenna Sutelan ja Frame Contemporary Art Finlandin toimitusjohtaja Raija Kolin kanssa Sutelan taiteesta ja mediataiteen kansainvälisyydestä.