Mihin
Mediarata-tuki on avustusta mediataidetta tuottavien yritysten tuotantokulttuurin edistämiseen.
Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joissa toteutetaan Mediarata-tuen tavoitteita kehittämällä yhtiön tuotantostrategiaa, -prosesseja tai -palveluita uusien mediataideteosten kautta. Hankkeeseen tulee sisältyä vähintään kahden tai useamman taiteilijan mediataideteosten edistäminen.
Kenelle
Mediarata-hankehaku on suunnattu ensisijaisesti mediataidetta tuottaville riippumattomille tuotantoyhtiöille, tai yhtiöiden yhteenliittymille, jotka pyrkivät uusien mediataideteosten jatkuvaan tuotantoon.
Yhtiöiden yhteenliittymillä tarkoitetaan yhteistyötä kahden tai useamman tuotantoyhtiön kesken. Tällöin yksi yhtiöistä toimii hakijana ja huolehtii raportoinnista. Kaikkien yhteenliittymän yhtiöiden tulee pitää kirjaa kuluista ja toimittaa kirjanpitoon perustuvat tiedot hakijayhtiölle raportointia varten.
Hakukelpoisia ovat oikeustoimikelpoiset, Suomeen rekisteröidyt yritykset.
Haun aikataulu
- Hakuaika alkaa 11.11. ja päättyy 13.12.2024 klo 16.00.
- Päätökset julkistetaan tammikuussa 2025.
- HUOM! Hankeraportti ja tuen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 28.11.2025 mennessä.
Hakusummat
Haettavat tukisummat ovat 10 000 tai 15 000 euroa. Haettava tuki voi olla korkeintaan 80% hankkeen kokonaiskustannusarviosta.
Päätökset
Mediarata-hakemukset arvioi asiantuntijaryhmä. AVEKin edustajana toimii mediataiteen tuotantoneuvoja Milla Moilanen.
Hankehakemusten arviointi perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon hakijayrityksen suunnitteleman kehittämishankkeen tavoitteet ja hankkeen toteutussuunnitelma suhteessa Mediarata-tuen tavoitteisiin. Lisäksi huomioidaan yrityksen toiminnan sisällöllinen, toiminnallinen ja ammatillinen laatu sekä mediataiteen tuotantokulttuurin jatkuvuus yrityksessä.
Arvioinnissa huomioidaan myös mahdollisesti aiemmin saadut Mediarata-tuet. Arvioinnissa otetaan lisäksi huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön strategiset vaikuttavuustavoitteet ja sitoumukset sekä valtionavustuksen yleiset myöntämisen edellytykset.
Asiantuntijaryhmä voi halutessaan pyytää lisätietoa tai kutsua hakijayhteisöjen edustajia haastatteluun.
AVEKin johtokunta vahvistaa asiantuntijaryhmän päätökset. Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse.
Maksatus ja raportointi
Myönteisen päätöksen saaneiden kanssa tehdään kirjallinen sopimus.
Avustukset maksetaan kahdessa erässä. Tuen saaja tekee maksusuunnitelman AVEKin hakujärjestelmään. Viimeisen maksuerän tulee olla vähintään 20 % kokonaistuesta ja se maksetaan loppuselvityksen hyväksymisen jälkeen.
Hankkeen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 28.11.2025 mennessä.
Esteitä avustuksen myöntämiselle
Hankehakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Hakijayhteisön tulee olla huolehtinut aiempien avustustensa raportoinnista.
Avustusta ei myönnetä yrityksen perustoimintaan, kiinteisiin kuluihin tai perusohjelmiston ja laitteiden hankintaan.
Avustusta ei voi käyttää näyttelykulujen kattamiseen.
Avustusta ei myönnetä taannehtivasti.
Rahoitus ja rajoitukset
Avustus voi kattaa enintään 80 prosenttia avustettavan hankkeen hyväksyttävistä menoista.
Hankkeen kuluiksi hyväksytään kulut, jotka ovat toteutuneet hakemuksessa esitettyihin menokohtiin hakemuksen jättämisen jälkeen.
Avustus ei yhdessä muiden julkisten tukien kanssa saa ylittää hyväksyttävien menojen määrää.
Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustukseen pohjautuva Mediarata-tuki on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki), jonka enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana.
Hakeminen
Mediarata-hankehakemus laaditaan AVEKin sähköisessä hakujärjestelmässä Mediarata hausta, joka aukeaa 11.11.2024. Tämän hakuilmoituksen lisäksi muista lukea tukiohjeet sivun alaosasta.
Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa hakijayhteisö rekisteröityy järjestelmään. Järjestelmään kannattaa rekisteröityä henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella, ei esimerkiksi jonkin organisaation yleisosoitteella.
Rekisteröitymisen jälkeen luodaan uusi organisaatiotili ”Tee hakemus” -sivulla. Organisaatiolle määritellään tilin pääkäyttäjä. Organisaatiotilin pääkäyttäjä voi lisätä muita käyttäjiä organisaation jäseniksi ja tarvittaessa poistaa heitä.
Hakemus
Yrityksen ja hakemuksessa esiteltyjen teosten tekijöiden perustietojen lisäksi hakemukseen täytetään seuraavat tiedot:
Hakemuksen otsikko
Hakemuksen nimen alkuun tunnus MERA8:
Nimeä tämän jälkeen hakemus selkeästi ja ymmärrettävästi hankkeen kannalta. (HUOM: ei yksin MERA8).
Hankkeen kesto
Huomioi, että selvitys on tehtävä viimeistään 30.11.2025.
Tuen käyttötarkoitus lyhyesti ja yleistajuisesti
Lyhyt kuvaus mediataiteen tuotantokulttuurin kehittämishankkeesta ja sen puitteissa edistettävistä teostuotannoista (max 250 merkkiä).
Haettava summa ja kokonaisbudjetti
Haettava summa voi olla korkeintaan 80 % kokonaisbudjetista.
Hankkeen kustannusarvion erittely
Anna hankkeen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma erillisellä liitteellä. Katso ohjeet tarkemmin alta pakollisten liitteiden listasta.
Laajempi sisältökuvaus
Mikä on hankkeen tavoite ja mitä toimia tullaan tekemään tavoitteeseen pääsemiseksi.
Hakemuksessa tulee eritellä tavat, joilla yritys kehittää yrityksen tuotantomalleja ja -kulttuuria. Erittele myös hankkeeseen kuuluvien teosten sisältö ja niiden kehittäminen.
Työsuunnitelma
Mediarata-hankesuunnitelma, jossa avataan tarkemmin, miten hakijayhteisö toteuttaa mediataiteen tuotantokulttuuria edistävän hankkeen. Mitä, missä, milloin, miksi ja miten tehdään, kuka tekee ja keneen hanke kohdistuu. Työsuunnitelmassa täsmennetään myös, missä vaiheessa hankkeeseen liittyvien mediataideteosten suunnittelu tai tuotanto on hankkeen käynnistyessä ja miten teostuotantojen on hankkeen aikana tarkoitus edetä. Kaikkien teosten valmistuminen hankkeen aikana ei ole välttämätöntä.
Selvitä tässä myös hankkeessa edistettävien teosten esitys- ja levityssuunnitelmat, sekä tarkempi kuvaus hankkeeseen mahdollisesti sisältyvästä esityksen ja levityksen edistämisestä.
Pakolliset liitteet:
- Käsikirjoitus tai muu sisältösuunnitelma: Esittelyt kahden tai useamman taitelijan erillisestä teoksesta, joita tuotantoyhtiö edistää hankkeessa, max. 1 sivu / teos. Tarvittaessa mukaan voi liittää myös käsikirjoitukset.
- Kustannusarvio eli budjetti ja rahoitussuunnitelma:
a. Kustannusarvio kohdistuen hankkeeseen. Laskelmasta tulee ilmetä, mitä hankkeessa edistettävien teosten kuluja hankebudjetti kattaa. Se, millaisia menoeriä Mediarata-tuella voidaan kattaa, tulee tarkistaa AVEKin tukiohjeista. Hankkeen kulut eivät esimerkiksi voi kohdistua näyttelykuluihin tai laitehankintoihin.
b. Rahoitussuunnitelma sisältää AVEKilta haettavan Mediarata-tuen, oman rahoituksen ja muun mahdollisen rahoituksen. Mediarata-tuki voi kattaa korkeintaan 80 % hankkeen kustannusarviossa esitetyistä kuluista. - Erittely omarahoituksesta (pakollinen, jos omarahoitusta käytetään osana rahoitusta): Esimerkiksi omien tuotantolaitteiden käyttö ja omat henkilöstöresurssit, sekä vahvistukset muusta mahdollisesta rahoituksesta. Ks. tukiohjeista kohdasta ”Omarahoitus” (alla) tarkemmin, mitä voidaan hyväksyä omarahoitukseksi.
- Selvitys hakijan aikaisemmasta toiminnasta: Osakeyhtiömuotoiselta yritykseltä nykyisen hallituksen kokoonpano, muutoin vastuuhenkilöt sekä hankkeen keskeisten henkilöiden lyhyet esittelyt.
- Tuotantoyhtiön verovelkatodistus. Jos hanke on useamman yrityksen yhteinen, verovelkatodistus kaikkien osalta.
Muita liitteitä voi lisätä tarpeen mukaan. Liitteisiin voi lisätä myös linkkejä, esimerkiksi materiaalia teosten esittelemiseen.
Lisätiedot:
Milla Moilanen
Mediataiteen tuotantoneuvoja
Puh 040 900 9199
milla.moilanen(at)avek.kopiosto.fi
Hakemukseen liittyvä asiointi hakemusjärjestelmän kautta.
Mediarata-tuki on OKM:n erityismäärärahasta myönnettävä avustus mediataiteen tuotantokulttuurin vahvistamiseen.
Mediarata-hankehaku on suunnattu mediataidetta tuottaville riippumattomille, Suomeen rekisteröidyille, oikeustoimikelpoisille tuotantoyhtiöille tai yhtiöiden yhteenliittymille, jotka pyrkivät uusien mediataideteosten jatkuvaan tuotantoon.
Yhtiöiden yhteenliittymillä tarkoitetaan yhteistyötä kahden tai useamman tuotantoyhtiön kesken. Tällöin yksi yhtiöistä toimii hakijana ja huolehtii raportoinnista. Kaikkien yhteenliittymän yhtiöiden tulee pitää kirjaa kuluista ja toimittaa kirjanpitoon perustuvat tiedot hakijayhtiöille raportointia varten.
Tukikriteerit
Haettavan tuen määrä on hakijan päätettävissä. Mediarata-tuki voi olla korkeintaan 80 % hankkeen kokonaiskustannusarviosta.
Mediarata-tuki on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki), jonka enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana. Hakijayritys on itse vastuussa enimmäismäärän seurannasta.
Hankkeessa on oltava yrityksen tai yritysten muodostaman yhteenliittymän suunnitelma mediataiteen tuotantokulttuurin kehittämiseksi.
Tuettavassa hankkeessa on oltava vähintään kahden eri taiteilijan teoksia.
Hakijan tulee olla kirjanpitovelvollinen.
Tukea ei myönnetä seuraaville
- hakuajan jälkeen toimitetuille hakemuksille
- valmiiden teosten taannehtiviin kuluihin
- yritysten, laitosten ja yhteisöjen esittelyohjelmat tai tilaustuotannot
- televisioyhtiöiden tilaustuotannot
- pitkät fiktioelokuvat ml. animaatio
- animaatio- tai fiktiosarjat
- musiikkivideot tai taustaprojisoinnit
- oppilaitosten omat tuotannot
- opetuselokuvat tai oppimateriaalit
- omakustanteiset elokuvat tai teokset
- harrastuspohjalta valmistettavat tuotannot
- laitehankinnat
- ohjelmistohankinnat
- näyttelyt, näyttelykustannukset, esitykset tai tapahtumat
Uuden tuen myöntämisen estää myös saman hakijan aiempien tukipäätösten myöhässä olevat tai tekemättä jääneet raportoinnit.
Hakumenettely
Tukea haetaan hakuilmoituksessa ilmoitetun hakuajan puitteissa AVEKin hakujärjestelmästä.
Omarahoitus
Omarahoitukseksi hyväksytään
- tuotantoyhtiön omistajien työ tuotannossa
- oman kaluston käyttö (max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta)
- kirjallisesti sovitut palkansiirrot keskeisiltä työryhmän jäseniltä
- pankkitakaus tai muu vastaava rahoituslaitoksen takaus
- oma vapaa pääoma
Sopimusmenettely
- Myönnetystä tuesta tehdään kirjallinen tukisopimus tai sitoumus tuen saajan kanssa hakujärjestelmässä.
- Tukipäätös on sitova, kun tuensaaja on allekirjoituksellaan hyväksynyt tukisopimuksen/sitoumuksen ja maksuerät hakujärjestelmässä.
- Mikäli tukisopimusta/sitoumusta ei tehdä kolmen kuukauden kuluessa tukipäätöksen tekemisestä, tukipäätös raukeaa.
Tuki voidaan periä takaisin, mikäli
- tukea ei käytetä sovitussa ajassa tai hyväksyttyyn tarkoitukseen.
- tuen saaja on antanut AVEKille harhaanjohtavaa tietoa, joka on vaikuttanut tuen myöntämiseen tai maksatuksen jatkamiseen.
- loppuselvitystä ei toimiteta määräajassa ja sovitussa muodossa, eikä tuen saaja ole sopinut uudesta menettelystä AVEKin kanssa.
Kulujen alittaessa tukisopimuksen perusteena olleen budjetin, myös AVEKin tuen määrää voidaan leikata samassa suhteessa ja periä erotus, mikäli tuen loppuerä ei riitä kattamaan alitusta.
Loppuselvitys
Tuen loppuselvitys ja liitteet toimitetaan AVEKin hakujärjestelmään. Loppuselvityksessä pyydetään seuraavat tiedot, joko täytettyinä hakujärjestelmän lomakkeelle tai erillisinä liitteinä (ks. tarkemmin alla olevasta listauksesta).
Lyhyt kuvaus. Julkisessa tiedotuksessa käytettävä, enintään 300 merkkiä pitkä hankkeen ja teosten esittely ja luettelo keskeisistä tekijöistä. Täytetään suoraan hakujärjestelmään.
Kirjallinen raportti sisällöstä.
Hankkeen tavoitteiden ja teosten toteutuminen. Täytetään suoraan hakujärjestelmään.
Taloudellinen selvitys. Kirjallinen raportti kuluista ja rahoituksesta sekä poikkeamista suhteessa tukisopimuksessa vahvistettuun budjettiin. Täytetään suoraan hakujärjestelmään.
Taloudellinen numeraalinen loppuraportti. Pakollinen liite. Tuottajan ja kirjanpitäjän allekirjoittama ja jälkimmäisen tarkastama. Loppuraportin tulee perustua kirjanpitoon ja sen tulee sisältää vertailu sopimuksessa vahvistetun budjetin ja rahoitussuunnitelman sekä toteutuneiden kulujen ja rahoituksen välillä, vastaavalla tavalla kuin kustannusarvio on eritelty tukea haettaessa. Merkittävät poikkeamat selvitetään tuottajan kirjallisessa selvityksessä. Kirjanpitäjä/tilitoimisto vahvistaa, että ilmoitetut kulut ja rahoitus perustuvat yhtiön kirjanpitoon ja kohdistuvat kyseiseen tuotantoon.
Hyväksyttäviä kuluja hankkeessa ovat kulut, jotka ovat syntyneet hakemuksen jättämisen jälkeen.
Kirjanpito-otetta ei hyväksytä loppuraportiksi, mutta se voidaan liittää raportin tueksi.
Tilintarkastajan lausunto. Pakollinen liite, mikäli AVEKista hankkeelle myönnetty tuki on 20 000 euroa tai enemmän. (Koskee tukia, jotka on myönnetty vuonna 2024 tai aiemmin.)
Erittely omarahoitusosuudesta vastaavalla tavalla kuin edellä on omarahoitus määritelty, joko hakujärjestelmän taloudellinen selvitys -kohtaan tai erillisenä liitteenä.
Kuvat. Kuvamateriaalin tiedostomuoto tulee olla jpg tai png. AVEKilla ja Kopiosto ry:llä on oikeus käyttää kuvia korvauksetta oman toimintansa esittelyssä, kuten julkaisuissa ja internetissä. Yhden tiedoston maksimikoko on 4 MB.
Tekijänoikeudet
Tuen saaja vastaa tukea saaneen teoksen asianmukaisista tekijänoikeudellisista velvoitteista, kuten oikeuksien hankkimisesta ja raportoinnista.
Tietoa tekijänoikeuksista saa alan toimijoilta, joita ovat esimerkiksi Kopiosto ry, Teosto ry, Kuvasto ry, Gramex ry ja Sanasto ry.
Kreditointi
Hankkeen materiaaleissa tai valmiissa teoksissa tulee mainita hankkeen tai teosten saaneen Mediarata-tukea. AVEKin yleiset kreditoinnin ohjeet löytyvät AVEKin kreditoiminen -sivulta.