Kehittämö
Käsikirjoittaja, käsikirjoittaja-ohjaaja-työpari tai jokin muu työryhmämuoto voi toimia hakijana. Kaikkien hakijoiden tulee olla debytantteja siinä teosmuodossa, jolla hakevat Kehittämöön. Jos käsikirjoittaja hakee yksin, haun toisessa vaiheessa hankkeessa tulee olla mukana myös ohjaaja.
Ei ole.
Ei voi.
Ei voi.
Teosnäytteen tulee olla audiovisuaalinen teos tai osa siitä. Sen tulee edustaa tekijänsä omaäänisyyttä ja olla näyte tekijän audiovisuaalisesta ajattelusta.
Kuvauksen muoto on kunkin tekijän valittavissa. Tärkeintä on, että lukija ymmärtää, mikä on tekijän esittämän idean fokus. Hakija voi muotoilla ideaansa niin pitkälle kuin itse kokee tarpeelliseksi. Emme edellytä tiettyä vaihetta esimerkiksi käsikirjoituksesta tai konseptoinnista. Liitteenä voi toimittaa sen muotoisia tekstejä, kuvia tai muita tapoja kuin asian selventämiseksi on tarpeen.
Haun kohteena olevalle idealle saa hakea AVEKin ulkopuolelta henkilökohtaisia apurahoja. Hakijalla voi olla aiempia apurahoja samalle hankkeelle. Sen sijaan tuotantoyhtiön kautta saadut muut tuet ovat este hakemiselle.
Voi. Kannattaa kuitenkin pohtia, miksi hakisi useammalla idealla kuin yhdellä. Suosittelemme miettimään, mikä on tärkeintä oman tekijyyden kehittämisen kannalta ja panostamaan siihen hakemukseen.
Kehittämöön voi hakea ilman tuotantoyhtiötä. Hakea voi myös silloin, kun hakijalla on tiedossa teoksesta kiinnostunut tai siihen sitoutunut tuotantoyhtiö. Järjestämme tuotantoyhtiöille ja tekijöille verkostoitumistilaisuuden, kymmenen haun toiseen vaiheeseen päässyttä hakijaa voivat viimeistään siellä etsiä teosideoilleen tuotantoyhtiötä.
Teoksen kieli voi olla mikä tahansa, mutta jos se on muu kuin suomi, ruotsi tai saame, kannattaa perustella miksi.
Hakemuksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Toisen vaiheen hakemukset tehdään englanniksi.
Hakemuksista etsitään ainutlaatuisia, rohkeita, omaa audiovisuaalista teoslajiaan kehittäviä sekä tekijänsä omaäänisyyden esiintuovia ja sitä vahvistavia teoksia. Tärkeä päätöskriteeri on työsuunnitelma, etenkin vastaus kysymyksiin ”minkälaisena tekijänä itsesi näet ja millä tavalla näytteesi edustaa tekemistäsi”. Aiempi teosnäyte on tärkeä, sillä sen tehtävä on osoittaa tekijän ammatillista osaamista yhdessä CV:n kanssa, mutta etenkin esitellä omaa tekijälaatua.
Hakeminen ja päätökset
Hakemukset toimitetaan AVEKin sähköiseen hakujärjestelmään. Järjestelmässä voi tehdä hakemuksia joko yksityishenkilönä, työryhmänä tai organisaation edustajana. Ennen hakemuksen tekemistä sinun tulee rekisteröityä järjestelmään.
Audiovisuaalisten teosten tuissa eli elokuvan ja mediataiteen tuessa ei ole hakuaikoja.
Koulutusapurahan, kurssi- tai koulutustapahtuman, kansainvälistymistuen ja audiovisuaalisen kulttuurin hakemukset tulee olla AVEKissa ennen koulutusta, tapahtumaa tai matkaa.
- Koulutusapurahasta ja kurssituesta päätetään koulutusjaoston kokouksissa, joiden ajankohdat päivittyvät Hakuajat-sivulle.
- Audiovisuaalisen kulttuurin tuesta päätetään johtokunnan kokouksissa. Hakuajat-sivu.
- Kansainvälistymistukihakemuksia käsitellään noin kuuden viikoin välein. Ota yhteyttä päätösajoista AVEKin johtajaan Ulla Simoseen.
Mediarata-tuen hakuaika ilmoitetaan erikseen.
CreaDemo-, CreMa- ja DigiDemo-tukien hakuaika ilmoitetaan erikseen.
Yksityishenkilö voi hakea audiovisuaalisen teoksen tekemiseen käsikirjoitustukea ja kohdeapurahaa, kansainvälistymistukea, koulutustukea ja CreaDemo-, CreMa- ja DigiDemo-haussa konseptitukea.
DigiDemo-tuesta voidaan myöntää tukea sarjamuotoisen tuotannon konseptin valmistamiseen ja pilottiosan tuotantoon.
Elokuvan ja mediataiteen tuesta voidaan myöntää tukea dokumenttisarjan käsikirjoittamiseen ja kehittämiseen.
Tukea voi hakea useammalle eri teokselle yhtä aikaa. Samalle teokselle/tuotannolle ei voi hakea yhtä aikaa useampaa eri tukea. On tärkeää, että hakija päättää, mitä hanketta edistää eikä siirrä valintaa tuotantoneuvojan päätettäväksi.
Hylätylle hakemukselle voi hakea tukea uudelleen, mikäli teos/tuotanto on oleellisesti kehittynyt edellisestä hakemuksesta. Arvioinnin tekee tuotantoneuvoja.
Voit hakea, mikäli tuesta sovittu selvitysaika ei ole mennyt umpeen. Mikäli selvitysaika on mennyt umpeen, tulee selvitys tehdä ennen kuin voit hakea uutta tukea millekään hankkeelle, tukilajista riippumatta.
Eli jos olet saanut esimerkiksi kansainvälistymistukea ja sen selvittämisen aikaraja on umpeutunut, uutta hakemustasi mihinkään muuhunkaan tukilajiin ei oteta käsittelyyn ennen kuin viivästynyt selvitys on saatu hyväksyttyä.
Samaan tuotantoon voi hakea uutta tukea, mutta ennen uuden tuen myöntämistä kaikki samaan tuotantoon liittyvät aiemmat tuet tulee olla selvitetty.
Myöhästyneisiin selvityksiin voi hakea jatkoaikaa. Jatkoaika haetaan hakemuksen tiedoissa hakujärjestelmässä.
Audiovisuaalisten teosten tukihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Päätökseen pyritään alle kahdeksan viikon käsittelyajalla. Hakemuksia käsitellään työpäivinä. Viikonloppuisin ja loma-aikoina päätöksiä ei tehdä. Hakemusten käsittelyaika riippuu kulloinkin hakemusten määrästä. Tukipäätöksen aikataulu voi riippua myös hakemuksen sisällöstä ja siitä, joudutaanko se palauttamaan täydennettäväksi.
Kansainvälistymistuesta tehdään päätökset noin kuuden viikon välein. Kurssituen ja koulutusapurahojen käsittelyajat on sidottu tuista päättävän koulutusjaoston kokouksiin. Koulutusjaosto kokoontuu yleensä neljä kertaa vuodessa.
Audiovisuaalisen kulttuurin tuen, DigiDemo-, CreaDemo-, Mediarata- sekä Kehittämö-päätösten aikataulu on sidottu hakuaikoihin.
Kokousten aikataulusta ja erillisistä hakuajoista löydät tietoa Hakuajat-osiosta.
Teoksen tai tuotannon valmistamisen voi aloittaa omalla riskillä ennen tukipäätöstä. Kuluiksi huomioidaan ne kulut mihin tukea on haettu.
DigiDemo-, CreaDemo- ja CreMa sekä Mediarata-tuissa hankkeen kuluiksi voidaan huomioida hakemuksen jättämispäivän jälkeen syntyneet kulut. Hakemus kannattaa siis lähettää hakuajan puitteissa heti, kun projektiaan alkaa edistää.
Mikäli teoksella ei ole vielä tuottajaa ja tuotantoyhtiötä ja työpajassa on koulutuksellisia elementtejä, siihen voi hakea henkilökohtaista apurahaa koulutustuesta. Jos kehitettävällä teoksella on jo tuottaja, siihen haetaan tukea tuotantoyhtiön kautta kansainvälistymistuesta.
Tukihakemus tulee jättää ennen tapahtuman alkua. Koulutustuen päätökset tehdään AVEKin koulutusjaoston kokouksissa, päätöspäivämäärät ja niihin ehtivien hakemusten viimeiset jättöpäivät näet Hakuajat-sivulta.
Kansainvälistymistuesta päättää Kopioston toimitusjohtaja ja päätöskokouksia on noin kerran kuukaudessa.
Festivaaliesitysten kuluihin haetaan kansainvälistymistukea. Tukea voi hakea joko henkilökohtaisena tukena tai tuotantoyhtiön kautta. Mikäli teoksen on tuottanut tuotantoyhtiö, se on yleensä myös kv-tuen hakija.
Päätöksessä otetaan huomioon festivaalin laatu ja merkittävyys hakijalle sekä se, mitä festivaali tarjoaa tekijälle akkreditaation, majoituksen tms. tuen muodossa. Tuki tulee hakea ennen tapahtuman alkua.
Et voi. AVEK tukee ainoastaan teoksen valmistamiseen liittyviä kuluja audiovisuaalisten teosten tuesta. Jos näyttelysi on ulkomailla, voit hakea myös kansainvälistymistukea, jota myönnetään merkittävissä esityspaikoissa pidettäviin näyttelyihin. Tällöin voit hakea matka- ja majoituskuluja ja mahdollisesti esityskopiokuluja, mutta et rakennus-, pystytys- tai rahtikuluja.
Loppuselvitykset
Hakujärjestelmän etusivulta näet järjestelmässä olevat hakemuksesi. Painamalla hakemuksen linkkiä pääset hakemukseesi. Hakemuksessa valitset välilehden selvitys, jonka kautta teet selvityksesi.
Loppuselvitys tulee tehdä tuen myöntämisen yhteydessä sovittuun eräpäivään mennessä. Eräpäivä näkyy hakemuksen tiedoissa hakujärjestelmässä. Jos eräpäivää tarvitsee siirtää, tee pyyntö siirrosta hakujärjestelmässä.
Kaikista AVEKin myöntämistä tuista tehdään loppuselvitys hakujärjestelmässä. Loppuselvityksen liitteet riippuvat siitä, mihin tukeen loppuselvitystä ollaan tekemässä. Vaaditut liitteet löytyvät jokaisen tuen tukiohjeista. Lue tukiohjeet huolellisesti.
CreaDemon, DigiDemon ja Creman tukiohjeiden lopussa on lisäohjeita taloudelliseen seurantaan ja raportointiin.
Omarahoitus ja budjetti
Omarahoitukseksi hyväksytään
- tuotantoyhtiön omistajien työ tuotannossa
- oman kaluston käyttö (max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta)
- kirjallisesti sovitut palkansiirrot keskeisiltä työryhmän jäseniltä
- pankkitakaus tai muu vastaava rahoituslaitoksen takaus
- oma vapaa pääoma
Omarahoituksesta toimitetaan kirjallinen selvitys hakemuksen liitteeksi.
Ei tarvitse.
Oman rahoituksen esittäminen sekä kuluissa että tuloissa voi kuitenkin olla myös tekijälle hyödyksi. Näin oikeat kulut ovat näkyvillä, ja tekijällä on mahdollisuus tulouttaa osansa tuotoista.
Koulutus- ja kansainvälistymistuissa omarahoituksella on hakemusta vahvistava vaikutus.
Omakustanteinen tuotanto on tehty kokonaan ilman julkista tai tuotantoyhtiön/tekijöiden ulkopuolista rahoitusta.
Kumpikin tapa käy. Kun hakija saa tuen, hänen täytyy selvittää budjetti sen perusteella, mitä on esitetty jo hakiessa. Jos jo silloin mukana on ollut kokonaisbudjetti, koko kokonaisuus tulee selvittää, ei vain AVEKin osuutta.