CreaDemo-, CreMa- ja DigiDemo-tukia saaneet yritykset ja muut organisaatiot kertovat toteuttamassamme kyselyssä tuen roolin olleen monille tuensaajille merkittävä sekä hankkeiden toteutumisen että liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta.
Vastaajien mukaan tuen avulla kartoitetaan muun muassa hankkeiden taloudellista potentiaalia sekä luodataan asiakasryhmiä ja uuden tuotteen tai palvelun tarpeellisuutta. Jatkorahoituksen hankkiminen mahdollistuu, kun yritykset ovat tuen avulla pystyneet esittelemään rahoittajille valmiita demoja tai konsepteja.
Monet tukea saaneet organisaatiot pitävät tukia ainutlaatuisina ja korvaamattomina, sillä vastaavia tukia ei ole saatavissa muualta. Tämä korostuu erityisesti pelialalla, jolle muut tarjolla olevat tukivaihtoehdot ovat vähäisiä.
”Tuen ainutlaatuisuuteen liittyy se, että tuki jaetaan asiantuntijaryhmien päätöksillä. Tällöin asiantuntijat eri aloilta tuovat oman sisältöosaamisensa päätösprosessiin. Päätöksissä painopiste on hankkeen sisällössä, jolloin myös aloittelevat yritykset ovat voineet saada tukea. Tässä tuki poikkeaa merkittävästi muista luoville aloille tarjolla olevista yritystuista”, AVEKin johtaja Ulla Simonen kertoo.
Tuensaajat näkevät tuen erityisen merkityksellisenä aloitteleville yrityksille. Tuki sysää hankkeita alkuun ja mahdollistaa siten koko yrityksen liiketoiminnan käynnistämisen. Tukien avulla vahvistetaan myös suomalaisten toimijoiden asemaa kansainvälisessä kilpailussa.
Moni-alainen digitaalinen uusien palvelujen ja tuotteiden kehittäminen on yksi Suomen suurimpia potentiaaleja. Sen tukeminen on erittäin tärkeää uusien yritysten ja yhteistöiden mahdollistamiseksi. AVEKin media- ja digitaalispainotteinen tuki on tärkeä juuri luovien alojen uusille digitaalisille innovaatioille.
Tuki oli kohtalaisen pieni, mutta merkittävä. Se mahdollisti juuri sen ”lisäpotkun” että uudet kokeilut päästiin tekemään.
Luoville aloille ei ole olemassa Business Finlandin kasvuohjelmaa, ei ELY-keskusten kasvurahoitusta tai mitään muutakaan tukea. Luovien alojen yrityksiä arvioidaan samoilla mittareilla kuin perinteisiä aloja, ja rahoituksen saaminen muualta on siksi erittäin ongelmallista.
Kun vastaajilta kysyttiin CreaDemo-, CreMa- ja DigiDemo-tukien tärkeyttä asteikolla yhdestä kymmeneen (1 = ei lainkaan tärkeä, 10 = erittäin tärkeä), 85 % vastaajista valitsi arvosanan 10. Vastausten keskiarvo oli 9,7.
Tuki näyttää hyödyttävän laajasti erilaisten luovien alojen toimintaa. Vastaajia oli lukuisilta aloilta, kuten pelien, animaatioiden, designin, esittävien taiteiden, elokuvan, kuvataiteen, musiikin ja arkkitehtuurin parista. Eniten vastauksia tuli pelialalta, 32 % kaikista vastauksista.
Tuella on myös työllistävä vaikutus
Hanke tuotti meille paljon osaamista, tietoa, kokemusta, näkyvyyttä sekä brändin. Hanke mahdollisti uuden tuotteen kehittämisen markkinoille. Se auttoi taloudellisesti yrityksen kehittymistä ratkaisevassa vaiheessa.
Pilotointituki mahdollisti yrityksen palvelun kehittämisen, joka taas mahdollisti onnistuneen yritystoiminnan pitkäjänteisesti. Ilman tukea emme olisi siihen pystyneet. Pilotointijakson jälkeen liikevaihto on kasvanut merkittävästi.
Kyselyn tuloksista selviää, että tuen kohteena ollut hanke toteutui 76 %:ssa tapauksista. Niissäkin tapauksissa, joissa hanke ei toteutunut, lähes kaikki vastaajat olivat kuitenkin pystyneet hyödyntämään hankkeesta kertynyttä oppia muualla.
”Tuet ovat demo-, konsepti- ja pilottitukea, joilla pyritään innovoimaan ja kehittämään ideoita eteenpäin. Hankkeen valmistuminen, esimerkiksi asiakkaalle myytäväksi tuotteeksi tai palveluksi, ei ole kriteeri tuen saamiselle. On hämmästyttävää ja hienoa, että näin moni vastaaja kertoi koko hankkeen silti toteutuneen”, AVEKin johtaja Ulla Simonen toteaa.
80 % vastaajista kertoi tuen kohteena olleen hankkeen synnyttäneen uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja. 82 % kertoi hankkeen johtaneen uusiin yhteistyökumppaneihin tai kehittäneen yritysverkostoja. Vastaajat arvoivat tuen merkitystä liiketoiminnalle keskimäärin arvosanalla 8,7 (1 = ei lainkaan merkitystä, 10 = erittäin suuri merkitys). 53 % vastaajista valitsi asteikolla arvosanan 10.
Tuen avulla oli mahdollista viedä hanketta eteenpäin. Luovilla aloilla pääomarahoituksen saaminen on todella vaikeaa, joten tuella on ollut ratkaiseva merkitys. Tuki myös mahdollistaa yrityksen kansainvälistymisen aloittamisen, joka muuten olisi jäänyt tapahtumatta.
Tuella oli ensiarvoisen tärkeä vaikutus yrityksen kehittämisessä vaiheessa, jossa yksikään muu tuki ei olisi voinut tarjota meille samaa mahdollisuutta.
Vastaajat kokivat, että tukien avulla on saatu aloitettua liiketoimintaa, joka myöhemmin työllistää useampia luovan alan työntekijöitä. 49 prosenttia vastaajista arvioi tuen kasvattaneen yrityksen tai muun organisaation työllistämien henkilöiden määrää.
Tukea saaneet vastaajat kertoivat yrityksen työllistäneen keskimäärin neljä henkilöä tuen saamisvuonna – vuonna 2021 henkilömäärä oli kasvanut viiteen henkilöön. Tuen kohteena olleet hankkeet työllistivät vastaajien mukaan yksittäistä luovan alan työntekijää keskimäärin 26,8 päivän ajan. Kaikkiaan kyselyyn vastanneiden organisaatioiden hankkeilla työllistettiin vastaajien mukaan luovan alan työntekijöitä 11 023 henkilötyöpäivän ajan – henkilötyövuosissa tämä tarkoittaa 30,2 vuotta.
Mistä on kyse?
Toteutimme helmi-maaliskuussa toteuttamaamme kyselyyn AVEKin CreaDemo, CreMa ja DigiDemo -tukia vuosina 2017–2019 saaneille yrityksille. Kyselyssä yrityksiä pyydettiin arvioimaan tukien merkitystä sekä tuen kohteena olevalle hankkeelle että yrityksen liiketoiminnalle yleisemmin.
Kyselyyn vastasi yli 50 prosenttia tuensaajista, yhteensä 87 yritystä. Jutun kursivoidut tekstit ovat otteita kyselyyn tulleista vastauksista tukea saaneilta yrityksiltä.
Tuilla edistetään luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämis- ja pilottihankkeita synnyttäen siten uusia tuotteita, palveluja, toimintamalleja sekä digitaalista kulttuurisisältöä. AVEK jakaa tukia opetus- ja kulttuuriministeriön sille myöntämällä erityismäärärahalla, joka puolittui vuodelle 2021 johtuen pelitoiminnan voittovarojen vähentymisestä. Määrärahan tulevaisuudesta ei ole vielä tietoa.
Tukia on jaettu vuodesta 2003 alkaen. Viime vuosina AVEK on voinut jakaa luovien alojen tukea 1,34 miljoonaa euroa vuodessa. Yhteensä tukea on saanut vuosien varrella 1195 hanketta ja hakijoita on vuosien varrella ollut lähes kuusi tuhatta. Tukien hakemusmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi – vuonna 2020 tuen hakijamäärä kasvoi 40 % edellisvuoteen verrattuna.
Erityismäärärahan puolittumisen vuoksi CreaDemo-, CreMa- ja DigiDemo-tukiin järjestettiin tänä vuonna vain yksi hakukierros, joka päättyi 31.3. Hakemuksia vastaanotettiin 288 kappaletta, ja tukipäätökset tehdään toukokuun loppuun mennessä.
Teksti: Iina Saarinen
Kuva: AVEK