AVEK hyppää podcastien maailmaan pohtien taiteilijoiden reittejä kansainvälistymiseen ja kansainvälisyyden arvoa sekä taiteilijalle että taiteen kentälle laajemmin. Jaksossa tarkastallaan myös tuoreen AVEK-palkitun Jenna Sutelan polusta kansainvälisen taiteen kentällä sekä keskustellaan hänen teoksistaan.
Sutelan taide käsittelee esimerkiksi tekoälyä, koneoppimista ja lajien välistä vuorovaikutusta. Erilaisten mediataiteen muotojen yhdisteleminen on Sutelalle tuttua.
”Teknologia on aika monessa työssä läsnä esimerkiksi koneoppimisen muodossa. Vaikka video on usein se teoksen lopullinen formaatti, prosesseissa on mukana tietojenkäsittelyä tai esimerkiksi mobiilisovellus”, Sutela kuvailee teoksiaan.
Framen toimitusjohtajan Raija Kolin mielestä mediataidetta määrittää se, että mediataiteilijat menevät paikkoihin, joissa ei olla oltu aikaisemmin ja kokeilevat uutta. Esimerkkinä hän kuvailee Sutelan halun ”keskustella bakteerien kanssa” ja tuoda sitä teoksissaan esiin.
”Se vaatii valtavaa muuta osaamista ja kaikkien käytössä olevien teknologioiden kokeilua”, Koli toteaa.
Sutelan teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Lontoossa, New Yorkissa ja Shanghaissa. Hän asuu Berliinissä, jonka taideyhteisöä hän kuvailee monipuoliseksi ja monikulttuuriseksi.
”Berliini on ollut sellainen tukikohta. Juuri siksi, että taidemaailma on siellä niin kansainvälinen, on sitä kautta tullut juttuja muualtakin – eikä vain siellä Saksassa”, Sutela toteaa.
Teksti: Iina Saarinen
Kuva: Kopiosto