Palkintoraati kiittelee mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyarin konstailematonta ilmaisua, taitoa tarkastella yhteiskunnallisten ilmiöiden välisiä yhteyksiä sekä kykyä yhdistää arkistomateriaalia itse kuvattuun aineistoon. 15 000 €:n arvoinen AVEK-palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena luovasta työstä.
Saiyarin teokset tarkastelevat muun muassa ylisukupolvisuutta, muistamista ja oppimista sekä kotimaansa jättäneen kokemusta. Esimerkiksi Lailan omena (2021) on vuonna 1964 koululuokassa kuvattuun televisioarkistofilmiin ja haastatteluihin pohjaava videoteos, joka käsittelee lapsuutta, kasvamista, oppimista ja sääntöjä.
”Teosten poliittisuus kasvaa omaelämäkerrallisuuden kostuttamasta maaperästä ja niiden liikkeelle sysäämät ajatusvirrat kulkevat yksityisten tilojen läpi kohti jaettua ja yhteiskunnallista kokemusta”, palkintoraati kiteyttää perusteluissaan.
Saiyarin teoksia on esitetty lukuisilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla, televisiossa sekä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, kuten Oberhausenin kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaalilla, Helsingin taidemuseo HAMissa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Saiyarin videoteos Mun koti (2022) oli mukana Berlinalen Forum Expanded -sarjassa viime helmikuussa.
Saiyarin teokset sekoittavat yksityistä ja kollektiivista muistia
Helsingissä työskentelevä Saiyar sanoo, että AVEK-palkinto on hänelle hyvin iloinen yllätys.
”Suomessa tehdään paljon hienoja, keskenään erilaisia mediataideteoksia, jotka löytävät monenlaisia yleisöjä täällä ja muualla maailmalla. Vuosittain myönnettävä AVEK-palkinto tekee mediataidetta ja sen tekemisen tapoja yhä näkyvämmiksi – myös esimerkiksi niille päättäjille, jotka eivät muuten päädy mediataiteen ja kokeellisen elokuvan pariin”, Saiyar toteaa.
Arkistojen avulla Saiyarin teokset yhdistävät kuvia yksityisestä ja kollektiivisesta muistista. Mun koti -teoksessa katkonaiset muistot lapsuudesta ja aikuisuudesta sekoittuvat toisiinsa lauluna, jota tuntematon kertoja tapailee.
”Haluan, että asiat tuntuvat vaivattomilta – ettei teoksiin käytetty työ ole se asia, joka nousee osaksi katsomiskokemusta. Pidän myös turhan työn ajatuksesta eli vaivannäöstä näkymättömiä asioita kohti. Silloin tekeminen toimii jollain muulla kuin tuottavuuden maksimoinnin tai työn arvottamisen logiikalla. Vaikka nämä teemat eivät ole teosteni aiheita, ne vaikuttavat teosten toteuttamistapaan”, Saiyar toteaa.
Toisilta oppiminen ja yhdessä ajattelu ovat Saiyarille teosten tekoprosessissa tärkeitä asioita. Hän kuvailee teosten syntyvän työryhmässä olevien taiteilijoiden kanssa dialogissa. Myös esimerkiksi ystävien, perheen ja muiden läheisten ihmisten kanssa käydyt keskustelut ja yhdessä vietetty aika vaikuttavat teoksiin.
Saiyar kertoo asettuvansa taiteessaan usein katsojan ja yleisön rooliin ohjaajan sijaan. Hän tarttuu aiheisiin ja paikkoihin, joissa ei ole ”mitään erityistä” ja joissa asiat vaikuttavat olevan hyvin, normaalisti. Hän tarkastelee näihin kietoutuneita hierarkioita ja valtarakenteita.
”Haastan kuvaa ja tarinaa katsomalla, kuuntelemalla ja uppoutumalla yksityiskohtiin. Minua kiinnostaa työskennellä sellaisten asioiden parissa, jotka eivät synny alun perin yksin minusta tai omista kiinnostuksistani”, Saiyar toteaa.
Tällä hetkellä Saiyar työstää teosta, jonka lähtökohtana on hänen Iranista Suomeen 1970-luvulla muuttaneen isänsä nauhoitukset c-kasetille. Niiltä kuuluu niin perhearkea kuin Iranin radion ohjelmavirtaa vuoden 1979 Iranin vallankumouksen ajalta. Marraskuussa Saiyarilla on yksityisnäyttely Oksasenkatu 11 -galleriassa Helsingissä.
AVEK-palkinto
AVEK-palkinto on tunnustus luovasta työstä. 15 000 euron suuruinen palkinto voidaan myöntää mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle tai ryhmälle. AVEK-palkinto myönnettiin tänä vuonna 19. kerran.
Palkintoraatiin kuuluivat av-alan moniosaaja ja AVEKin johtokunnan puheenjohtaja Erkki Astala, professori, mediataiteilija Salla Tykkä sekä Arte ry:n toiminnanjohtaja, kuraattori Mirjami Schuppert.
Lisätietoja:
Palkintoraadin yhteyshenkilö
erkki.astala(at)gmail.com
Mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyar
azar.saiyar(at)gmail.com
azarsaiyar.net