Usein kysyttyä

Jos haluat käyttää työssäsi tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa, tarvitset käyttöön luvan. Kopioston kopiointilupa mahdollistaa tekijänoikeudella suojattujen teosten, kuten kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen, osittaisen kopioinnin ja jakamisen organisaation sisällä. Lupakaupastamme voit hankkia luvan työyhteisösi käyttöön.

Kopiointiluvalla saat kopioida tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa

Kopiointilupa mahdollistaa tekijänoikeuden suojaaman materiaalin käytön monenlaisissa käyttötilanteissa. Tekijänoikeus voi suojata painetun aineiston lisäksi myös verkossa julkaistuja aineistoja, ja verkkosivuilta otettu kuvakaappaus tai valokuva on myös kopiointia.

Mikä on tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa?

Tekijänoikeuslaki määrittelee, millainen aineisto on tekijänoikeuden suojaamaa ja miten kyseistä aineistoa saa käyttää. Tekijänoikeus suojaa sekä painettuja että verkossa saatavilla olevia artikkeleita, valokuvia, kirjoja ja muita teoksia.

Aineisto voi olla tekijänoikeuden suojaamaa, vaikka se olisi saatavilla avoimilla verkkosivulla. Tekijänoikeuden suojaaman aineiston tunnistaminen voikin olla vaikeaa. Kopiointiluvalla varmistat materiaalin laillisen käytön myös silloin, kun et ole varma, onko aineisto tekijänoikeuden suojaamaa.

Mikä on kopiointia?

Kopioinnilla tarkoitetaan kappaleiden valmistamista teoksesta, julkaisusta tai niiden osista. Aineistoja kopioidaan usein valokopioimisen, tulostamisen tai skannaamisen lisäksi myös digitaalisin menetelmin, kuten

  • kopioimalla verkkosivulta kuva tai tekstiaineisto
  • ottamalla kuvakaappaus
  • lataamalla ja/tai tallentamalla pdf-tiedosto
  • ottamalla valokuva julkaisujen sivuista

Mistä saan luvan tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttöön?

Voit kysyä lupaa tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttöön suoraan tekijöiltä ja kustantajilta tai hyödyntää Kopioston kopiointilupaa, joka kattaa monenlaiset aineistot ja käyttötavat niin työelämässä kuin opetuksessakin. Yritykset, kuntayhtymät, uskonnolliset yhteisöt ja opintokeskukset voivat tilata luvan lupakaupastamme. Voit tutustua muiden ryhmien lupiin ja niiden hankintaan verkkosivuillamme.

Vaivattomin ja edullisin tapa hankkia lupa on tehdä tilaus toistaiseksi voimassa olevana. Näin lupasi jatkuu automaattisesti kalenterivuosi kerrallaan. Lupakauden vaihduttua voit tarvittaessa päivittää luvan kattavuutta lupakaupassamme. Lupa jatkuu ennallaan, mikäli lupaan ei tehdä muutoksia.

Voit lukea tarkemmin luvan päivittämisestä asiakasryhmien omilta sivuilta: yritykselle, kuntayhtymälle tai uskonnolliselle yhteisölle. Opintokeskukselle on tarjolla vain määräaikainen lupa.

Määräaikainen lupa on voimassa yhden kalenterivuoden ajan. Määräaikaisen luvan päätyttyä voit tilata uuden luvan lupakaupastamme.

Kopiointilupa kattaa sekä painettujen että digitaalisten, tekijänoikeuden suojaamien aineistojen kopioinnin ja jakamisen organisaation sisäiseen käyttöön. Tällaisia aineistoja voivat olla muun muassa erilaiset teksti- ja kuva-aineistot painetuissa julkaisuissa tai internetissä. Tarkemmat tiedot lupamme kattavuudesta erilaisissa organisaatioissa voit tarkistaa lupaehdoista.

Sisäinen käyttö tarkoittaa organisaation hallinnollista käyttöä, kuten työtehtävissä tapahtuvaa valmistelua, sisäistä tiedotusta ja koulutusta, arkistointia tai tutkimusta. Organisaation sisäistä käyttöä on myös etätyössä ja hybridityössä tapahtuva teosten kopiointi ja niiden jakaminen kollegoille.

Kopiointilupien rajoitukset löytyvät helposti oman organisaatiotyyppisi lupaehdoista (yritys, oppilaitos, kuntayhtymä tai uskonnollinen yhteisö).

Luvan rajoitukset liittyvät mm. sallittuihin lähdeaineistoihin ja niiden kopioitavaan määrään sekä kopioiden käyttötapoihin ja tarkoituksiin.

Lupa kattaa aina koko henkilökunnan. Kopiointiluvan hinnassa on huomioitu se, että kaikki organisaation henkilöt eivät kopioi tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa.

Kopiointiluvalla kopioituja aineistoja käytetään usein laajalti yrityksen sisäisessä tiedottamisessa, esim. sähköpostilla jakamisessa, sekä sisäisessä tietoverkossa. Sisäinen tietoverkko voi olla esimerkiksi henkilöstön käytössä oleva yhteistyöalusta (Office365, Teams, Google Workspace tai muu vastaava). Kopiointiluvan hinnassa on huomioitu, että kaikki organisaatiossa eivät kopioi tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa.

Ilman kopiointilupaa voit käyttää työssäsi:

  • aineistoa, jonka kopiointiin ja käyttöön organisaatiosi on hankkinut luvan suoraan tekijöiltä ja kustantajilta
  • aineistoa, jonka käyttöoikeus perustuu Creative Commons- eli CC-lisenssiin tai muuhun vastaavaan avoimeen lisenssiin
  • aineistoa, joka on kokonaan itse tekemääsi
  • aineistoa, johon jaat suoran linkin
  • teoksia, joilla ei ole tekijänoikeutta, kuten lakeja, asetuksia, viranomaismääräyksiä ja -päätöksiä, tai teoksia, joiden tekijänoikeussuoja on päättynyt

Yrityksen kopiointiluvan hinta on toimialakohtainen ja perustuu eri toimialoilla tehtyihin tilastollisiin tutkimuksiin tekijänoikeudella suojattujen teosten käytön määrästä. Tiettyjen toimialojen yrityksissä kopioidaan ja käytetään tutkimusten mukaan suojattuja teoksia selvästi keskimääräistä vähemmän, kun taas joillain toimialoilla on tarve hyödyntää tällaista aineistoa keskimääräistä enemmän.

Suoraan valtuuksien nojalla edustamme yli 80 000 suomalaista tekijää ja kustantajaa. Lisäksi ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen sopimusten nojalla edustamme miljoonia ulkomaisia tekijöitä.

Myöntämämme luvat perustuvat saamiemme valtuutusten lisäksi sopimuslisenssiin. Sopimuslisenssillä tarkoitetaan oikeuksien hallinnointijärjestelmää, josta säädetään tekijänoikeuslaissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymänä tekijänoikeusjärjestönä voimme myöntää lupia teosten käyttöön myös sellaisten oikeudenhaltijoiden puolesta, joita Kopiosto ei valtuuksien perusteella suoraan edustusta. Sopimuslisenssijärjestelmän myötä myös sellaiset tekijät ja kustantajat, jotka eivät ole antaneet Kopiostolle valtuutusta, voivat saada meiltä korvauksia.