Vart?
Stödet Mediarata är ett bidrag för att främja produktionskulturen hos företag som producerar mediekonst.
Bidrag kan beviljas för projekt som förverkligar målen för stödet Mediarata genom att utveckla företagets produktionsstrategi, -processer eller -tjänster genom nya mediekonstverk. Projektet ska inkludera främjande av mediekonstverk för minst två eller flera konstnärers mediekonstverk.
För vem?
Stödet Mediarata är i första hand riktat till produktionsbolag eller sammanslutningar av bolag som producerar mediekonst. Bolagen ska vara oberoende och sträva efter kontinuerlig produktion av nya mediekonstverk.
Med sammanslutningar av bolag avses samarbete mellan två eller flera produktionsbolag. I detta fall fungerar ett av bolagen som sökande och tar hand om rapporteringen. Alla bolag i sammanslutningen ska bokföra kostnaderna och sända dessa uppgifter till det sökande bolaget för rapporteringen.
Företag med rättsförmåga som är registrerade i Finland har ansökningsbehörighet.
Tidsplan för ansökan
- Ansökningstiden börjar den 1 februari och slutar den 14 mars 2024 kl. 16.00.
- Besluten publiceras i april.
- OBS! Projektrapporten och stödets slutredovisning ska skickas in i enlighet med avtalet som upprättas med AVEK, dock senast den 31 maj 2025.
Summor för sökning
De sökta beloppen är 10 000 euro eller 20 000 euro. Det stöd som söks får uppgå till högst 80 procent av projektets totala kostnadsberäkning.
Beslut
Mediarata-ansökningarna bedöms av en sakkunniggrupp. AVEK:s representant är Milla Moilanen, produktionsrådgivare för mediekonst.
Bedömningen av projektansökningar baseras på en totalbedömning, i vilken man tar hänsyn till målen och genomförandeplanen för utvecklingsprojektet, som det sökande företaget har planerat, i relation till målen för stödet Mediarata. I besluten tas hänsyn till företagsverksamhetens innehållsmässiga, funktionella och yrkesmässiga kvalitet samt kontinuiteten i mediakonstens produktionskultur i företaget.
I bedömningen tas även hänsyn till eventuellt tidigare erhållna Mediarata-stöd. Dessutom tas i bedömningen hänsyn till undervisnings- och kulturministeriets strategiska genomslagsmål och förpliktelser samt allmänna förutsättningar för beviljande av statligt stöd.
Sakkunniggruppen kan om den vill begära mer information eller bjuda in representanterna för de sökande samfunden till en intervju.
AVEK:s direktion bekräftar sakkunniggruppens beslut. De sökande meddelas om besluten per e-post.
Utbetalning och rapportering
Ett skriftligt avtal träffas med dem som fått ett positivt beslut.
Bidragen betalas ut i två delbetalningar. Bidragsmottagaren gör upp en betalningsplan i AVEK:s ansökningssystem. Den sista delbetalningen ska vara minst 20 procent av det totala stödet och den betalas ut efter att slutredovisningen godkänts.
Projektets slutredovisning ska skickas in i enlighet med avtalet som upprättas med AVEK, dock senast den 31 maj 2025.
Förhinder för beviljande av bidrag
Projektansökan avvisas om den inkommer efter den utsatta tidsfristen.
Det sökande samfundet måste ha tagit hand om rapporteringen av sina tidigare bidrag.
Bidrag beviljas inte för företagets basverksamhet, fasta kostnader eller anskaffning av basprogram och anordningar.
Bidraget kan inte användas för att täcka utställningskostnader.
Bidraget beviljas inte retroaktivt.
Finansiering och begränsningar
Bidraget får täcka högst 80 procent av de godkända utgifterna för projektet som ges stöd.
Som projektkostnader godkänns kostnader som har realiserats för de utgiftsposter som angivits i ansökan, efter att ansökan lämnades in.
Bidraget får tillsammans med övriga offentliga stöd inte överskrida beloppet för godtagbara utgifter.
Stödet Mediarata, som grundar sig på undervisnings- och kulturministeriets specialbidrag, är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse), vilket innebär att det maximala beloppet för ett företag kan vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
Ansökan
Projektansökan Mediarata upprättas i AVEK:s elektroniska ansökningsprogram för ansökan om Mediarata, som öppnar den 1 februari. Kom ihåg att utöver detta ansökningsmeddelande även läsa stödanvisningarna.
Vid första inloggningen registrerar sig det sökande företaget i systemet. Det lönar sig att registrera sig i systemet med en personlig e-postadress, inte till exempel den allmänna adressen till en organisation.
Efter registreringen skapas ett nytt organisationskonto på sidan Gör en ansökan. Organisationens administratör får rollen som huvudanvändare till kontot. Som huvudanvändare till en organisation kan du lägga till andra användare som medlemmar i organisationen och vid behov även ta bort dem.
Ansökan
Förutom den grundläggande informationen om företaget och verkens skapare som presenteras i ansökan, ska följande uppgifter ifyllas i ansökan:
Ansökans rubrik
I början av ansökningens namn beteckningen MERA7:
Namnge därefter ansökan tydligt och begripligt med tanke på projektet. (OBS! inte endast MERA7).
Projektets längd
Observera att slutredovisningen ska göras senast den 31 maj 2025.
Stödets användningsändamål kortfattat och lättbegripligt
En kort beskrivning av utvecklingsprojektet för mediakonstens produktionskultur och de produktioner av verk som främjas inom dess ram. (max 250 tecken)
Belopp som söks och den totala budgeten
Beloppet som söks får vara högst 80 procent av den totala budgeten.
Specifikation över projektets kostnadskalkyl
Ge projektets kostnadskalkyl och finansieringsplan i en separat bilaga. Se närmare anvisningar nedan i listan över obligatoriska bilagor.
Mer omfattande beskrivning av innehållet
Vad är projektets mål och vilka åtgärder kommer att vidtas för att nå målet?
Ansökan ska specificera på vilka sätt företaget utvecklar företagets produktionsmodeller och -kultur. Specificera även innehållet i de verk som ingår i projektet och utvecklingen av dem.
Arbetsplan
En projektplan för Mediarata som förklarar närmare hur det sökande samfundet genomför projektet som främjar mediekonstens produktionskultur. Vad, var, när, varför och hur man gör, vem som gör och vem projektet riktar sig till. Arbetsplanen specificerar också i vilket skede planeringen eller produktionen av de mediekonstverk som är relaterade till projektet är i början av projektet, och hur produktionen av verken ska framskrida under projektets gång. Det är inte nödvändigt att slutföra alla verk under projektet.
Redogör här också för framställnings- och distributionsplanerna för de verk som främjas i projektet, samt en närmare beskrivning av främjandet av föreställningen och distributionen som eventuellt ingår i projektet.
Obligatoriska bilagor:
- Manuskript eller annan innehållsplan: Presentation av två eller fler konstnärers separata verk som produktionsbolaget främjar i projektet, max 1 sida/verk. Vid behov kan även manuskript bifogas.
- Kostnadskalkyl, det vill säga budget och finansieringsplan:
Kostnadskalkyl för projektet. I kalkylen ska framgå vilka kostnader som projektbudgeten täcker för de verk som främjas i projektet. Hurdana utgiftsposter som kan täckas av stödet Mediarata ska kontrolleras i AVEK:s stödanvisningar. Kostnaderna för projektet kan till exempel inte vara riktade till utställningskostnader eller anskaffning av anordningar.
b. I finansieringsplanen ingår stödet Mediarata som söks hos AVEK, egen finansiering och annan eventuell finansiering. Stödet Mediarata kan täcka högst 80 procent av kostnaderna som presenteras i projektets kostnadskalkyl. - Specifikation över självfinansieringen (obligatorisk, om självfinansiering används som en del av finansieringen): Till exempel användning av egen produktionsutrustning och egna personalresurser, samt bekräftelser på annan eventuell finansiering. Se närmare vad som kan godkännas som självfinansiering i punkten Självfinansiering i stödanvisningarna (nedan).
- Utredning över den sökandes tidigare verksamhet: Sammansättningen av den nuvarande styrelsen i ett företag med aktiebolagsform, i övrigt ansvarspersoner samt korta presentationer av nyckelpersoner i projektet.
- Skatteskuldsintyg för produktionsbolaget. Om projektet är gemensamt för flera företag, ges ett skatteskuldsintyg för alla.
Andra bilagor kan läggas till efter behov. Man kan också lägga till länkar till bilagorna, till exempel material för att presentera verken.
Mer information:
Milla Moilanen
Produktionsrådgivare för mediekonst
Tfn 040 900 9199
milla.moilanen (at) avek.kopiosto.fi
Ärenden rörande ansökningen sköts via ansökningssystemet.
Mediarata-stödet är riktat till produktionsbolag eller sammanslutningar av bolag som producerar mediekonst. Bolagen ska vara oberoende, registrerade i Finland, ha rättshandlingsförmåga och sträva efter kontinuerlig produktion av nya mediekonstverk.
Med sammanslutningar av bolag avses samarbete mellan två eller flera produktionsbolag. I detta fall fungerar ett av bolagen som sökande och svarar för redovisningen. Alla bolag i sammanslutningen ska bokföra kostnaderna och sända dessa uppgifter till det sökande bolaget för redovisningen.
Stödkriterier
Sökanden kan avgöra vilket belopp som söks. Mediarata-stödet kan stå för högst 80 % av projektets uppskattade totala kostnader.
Mediarata-stödet är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse), vilket innebär att det maximala beloppet för ett företag kan vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår. Det sökande företaget ansvarar självt för uppföljningen av det maximala beloppet.
I projektet ska ingå bolagets eller sammanslutningens plan för utveckling av produktionskulturen inom mediekonsten.
I projekt som stöds ska det ingå verk av minst två olika konstnärer.
Sökanden ska vara bokföringspliktig.
Stöd beviljas inte för följande
- ansökningar som lämnats in efter ansökningstiden
- retroaktiva kostnader för färdiga verk
- företags, inrättningars och sammanslutningars presentationsprogram eller beställningsproduktioner
- tv-bolags beställningsproduktioner
- långa fiktionsfilmer inkl. animation
- animations- eller fiktionsserier
- musikvideor eller bakgrundsprojiceringar
- läroanstalters egna produktioner
- undervisningsfilmer eller läromedel
- filmer eller verk som är egenutgivna
- produktioner som skapas på hobbybasis
- anskaffning av apparatur
- anskaffning av programvara
- utställningar, utställningskostnader, förevisningar eller evenemang
Nytt stöd kan inte heller beviljas om samma sökande inte har redovisat eller har redovisat för sent för tidigare stödbeslut.
Ansökningsförfarande
Stöd söks i AVEKs ansökningssystem inom den angivna ansökningstiden.
Självfinansiering
Som självfinansiering godtas
- produktionsbolagets ägares arbete i produktionen
- användning av egen utrustning (max. 60 % av hyrespriset för motsvarande utrustning)
- skriftligt överenskomna löneöverföringar från centrala medlemmar av arbetsgruppen
- bankgaranti eller motsvarande borgen från ett finansinstitut
- eget fritt kapital
Avtalsförfarande
- För det beviljade stödet görs ett skriftligt stödavtal eller en förbindelse med stödtagaren i ansökningssystemet.
- Stödbeslutet är bindande när stödtagaren med sin underskrift har godkänt stödavtalet/förbindelsen och betalningsraterna i ansökningssystemet.
- Om stödavtalet/förbindelsen inte görs inom tre månader från stödbeslutet så förfaller stödbeslutet.
Stödet kan återkrävas
- om stödet inte används inom överenskommen tid eller för det ändamål som godkänts.
- om stödtagaren har gett AVEK vilseledande information som har påverkat beviljandet av stöd eller den fortsatta utbetalningen.
- om slutredovisningen inte lämnas in inom utsatt tid och i överenskommen form, och stödtagaren inte har kommit överens om ett nytt förfarande med AVEK.
När kostnaderna underskrider den budget som stått som grund för stödavtalet kan även beloppet på stödet från AVEK minskas i samma förhållande och skillnaden återkrävas, om det resterande stödbeloppet inte räcker för att täcka underskridningen.
Slutredovisning
Slutredovisningen för stödet och bilagorna skickas i AVEK:s ansökningssystem. I slutredovisningen begärs följande uppgifter, antingen ifyllda på blanketten i ansökningssystemet eller som separata bilagor (se närmare på listan nertill).
Kort beskrivning. En beskrivning av projektet och verken på högst 300 tecken som används i den offentliga kommunikationen och en förteckning över de centrala medverkande. Ifylls direkt i ansökningssystemet.
Skriftlig rapport om innehållet.
Genomförandet av projektets mål och verken. Ifylls direkt i ansökningssystemet.
Ekonomisk redovisning. Skriftlig redovisning för kostnader och finansiering samt avvikelser i förhållande till budgeten som fastställts i stödavtalet. Ifylls direkt i ansökningssystemet.
Ekonomisk numerisk slutredovisning. Obligatorisk bilaga. Undertecknad av producenten och bokföraren och granskad av den senare. Slutredovisningen ska grunda sig på bokföringen och den ska innefatta en jämförelse mellan budgeten och finansieringsplanen som fastställts i avtalet och de faktiska kostnaderna och finansieringen, på motsvarande sätt som kostnadsuppskattningen har specificerats vid ansökan om stöd. Betydande avvikelser utreds skriftligen av producenten. Bokföraren/bokföringsbyrån intygar att de angivna kostnaderna och finansieringen grundar sig på bolagets bokföring och gäller ifrågavarande produktion.
Godtagbara kostnader i projektet är kostnader som uppkommit efter att ansökan lämnats in.
Ett bokföringsutdrag godkänns inte som slutredovisning, men ett sådant kan fogas till stöd för redovisningen.
Revisionsutlåtande. Obligatorisk bilaga, om stödet som AVEK beviljat projektet är 20 000 euro eller mer.
Specifikation för självfinansieringsandelen på motsvarande sätt som självfinansieringen har fastställts ovan, antingen vid punkten ekonomisk redovisning i ansökningssystemet eller som separat bilaga.
Bilder. Filformatet för bildmaterial ska vara jpg eller png. AVEK och Kopiosto ry har rätt att använda bilderna utan ersättning i presentationen av sin egen verksamhet, exempelvis i publikationer och på internet. Maximistorleken för en bilaga är 4 MB.
Upphovsrätt
Stödtagaren svarar för tillbörliga upphovsrättsliga skyldigheter i fråga om verket som fått stöd, såsom förvärv och rapportering av rättigheter.
Information om upphovsrättigheter fås av aktörer på området, exempelvis Kopiosto ry, Teosto ry, Kuvasto ry, Gramex ry och Sanasto ry.
Kreditering
I projektets material eller färdiga verk ska det nämnas att projektet eller verken fått Mediarata-stöd. Läs AVEKs allmänna anvisningar för kreditering (endast på finska och engelska).