Tekijöitä edustavat järjestöt
Aikakauslehtien Päätoimittajat ry on vuonna 1979 perustettu päätoimittajayhdistys, joka ylläpitää ja kehittää aikakauslehtien päätoimittajien ammatillista osaamista. Yhdistys järjestää ajankohtaisia, mielenkiintoisia tilaisuuksia yhdessä valtiovallan, talouselämän ja kulttuurin edustajien kanssa. Vuosittain luovutetaan Julius-palkinto ansioituneelle aikakauslehden tekijälle ja yhdistyksen jäsenille jaetaan apurahoja hakemusten perusteella.
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö. Akava, sen jäsenliitot ja neuvottelujärjestöt tekevät yhdessä työtä sen hyväksi, että akavalaiset menestyvät ja voivat hyvin työurallaan.
Animaatiokilta on Suomessa animaatioalalla työskenteleville sekä alasta kiinnostuneille tarkoitettu yhdistys. Sen ensisijaisena tehtävänä on edustaa ja yhdistää suomalaisia animaattoreita sekä toimia alasta kiinnostuneiden ihmisten kohtauspaikkana.
Finlands svenska författareförening (FSF) valvoo jäsentensä moraalisia oikeuksia, yleisiä ja yhteisiä taloudellisia etuja sekä tekijänoikeuksia. Yhdistys perustettiin vuonna 1919, ja siihen kuuluu nykyään lähes 200 jäsentä. FSF edustaa jäsenistöään sopimusneuvotteluissa opetus- ja kulttuuriministeriön, kustantajien ja muiden sopimuspuolten kanssa sekä antaa ehdotuksia ja lausuntoja ammatillisissa, kulttuuripoliittisissa ja kirjallisuutta koskevissa kysymyksissä. FSF järjestää kouluvierailuja, luentoja, jäsenretkiä ja seminaareja sekä osallistuu muihin kirjallisiin hankkeisiin. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan valita vähintään kaksi ruotsinkielistä, kirjallisesti arvokasta alkuperäisteosta julkaissut suomenruotsalainen kirjailija. Varsinaiseksi jäseneksi voidaan ottaa myös henkilö, joka on muulla tavoin merkittävästi toiminut suomenruotsalaisen kirjallisuuden hyväksi.
Finlands Svenska Skådespelarförbund (FSS) on Suomen ruotsinkielisten näyttelijöiden etujärjestö. Järjestö on perustettu 1917, ja siihen kuuluu 240 ruotsinkielistä ammattinäyttelijää. FSS toimii jäsenistönsä edunvalvojana ja yhteisöllisenä verkostona.
Finnfoto edustaa koko valokuva-alaa ja toimii sen hyväksi. Järjestö kehittää valokuvan ja alalla toimivien arvostusta ja asemaa. Finnfoto pyrkii vahvistamaan ja edistämään valokuvaajien tekijänoikeuksia ja niiden noudattamista tiedottamalla sekä osallistumalla aloitteellisesti aihetta koskeviin keskusteluihin ja lainvalmistelutyöhön. Järjestö kehittää myös valokuvaajien valmiuksia markkinoida ja myydä kuviaan ja palvelujaan.
Forum Artis on valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö. Se edistää, vaalii ja tukee jäsenjärjestöjensä edustamia taiteenaloja ja eri taiteenalojen keskinäistä kanssakäymistä sekä toimii edustamiensa taiteenalojen oikeudellisten ja taloudellisten etujen hyväksi. Järjestön jäseninä on 17 maamme merkittävintä taiteilijajärjestöä.
Freelance Ohjelmatyöntekijät (FOT) perustettiin vuonna 1968 sellaisten freelancetyöntekijöiden toimesta, joilla ei ollut vakituista työsuhdetta Yleisradioon tai jotka olivat yrittäjiä. Nykyisin FOTin jäsenet ovat eri medioissa freelancereina tai yrittäjinä työskenteleviä toimittajia, toimittaja-valokuvaajia ja graafikoita. Yhdistys kuuluu Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. FOTin sisällä toimii itsenäisenä työhuonekuntana graafisten suunnittelijoiden työhuonekunta Freelance-graafikot.
Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia on yli tuhannen ammattilaisen yhteisö. Vuonna 1933 perustettu Grafia edistää suomalaisen visuaalisen viestinnän arvostusta sekä jäsentensä ammatillisia, oikeudellisia ja taloudellisia etuja.
Gramex on vuonna 1967 perustettu esittävien taiteilijoiden ja musiikkituottajien tekijänoikeusjärjestö. Gramexin edustamia oikeudenhaltijoita ovat mm. muusikot, kapellimestarit ja levy-yhtiöt. Gramexilla on yli 50 000 asiakassopimusta oikeudenhaltijoiden kanssa, ja lisäksi se edustaa ulkomaisten sisarjärjestöjen kautta lukemattomia ulkomaisia oikeudenhaltijoita. Gramex kerää korvauksia myöntämällä käyttölupia äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen sekä musiikkivideoiden esittämiseen.
Kuvaston tehtävänä on turvata ja edistää kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.
Kuvittajat ry:n tehtävänä on edistää suomalaisen kuvituksen asemaa. Järjestö ylläpitää Galleria Kuvitusta, julkaisee Kuvittaja-lehteä, jakaa apurahoja ja palkintoja, järjestää tapahtumia ja ammatillista koulutusta sekä auttaa kuvittajia markkinoimaan työtään. Kuvittajat ry edustaa lähes 500:aa suomalaista kuvittajaa.
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n (LP) jäseniä ovat teattereissa, elokuva- ja tv-tuotannoissa työskentelevät lavastuksen ja pukusuunnittelun ammattilaiset. Yhdistys on Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen jäsenjärjestö, jolla on 270 jäsentä.
Näyttelijäliitto on valtakunnallinen lähes kahdentuhannen jäsenen muodostama ammatti- ja taiteilijajärjestö. Liitto toimii jäsentensä toimeentulon ja sosiaalisen aseman parantamiseksi, teatteri-, tanssi- ja elokuvataiteen aseman vahvistamiseksi sekä jäsentensä tekijänoikeuksien turvaamiseksi. Keskeisessä asemassa liiton toiminnassa on myös taide-, kulttuuri- ja koulutuspolitiikka.
Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys (PPY) ylläpitää ja kehittää jäsentensä journalistista ammattitaitoa sekä edistää heidän työssä jaksamista. Suomessa ilmestyy 136 tilattavaa paikallislehteä. Ne tavoittavat yhteensä noin kaksi miljoonaa ihmistä paperilla ja verkossa. Yhdistys antaa lausuntoja ja vaikuttaa eri tahoihin alaa koskevissa kysymyksissä. Tätä tehtävää yhdistys hoitaa yhteistyössä Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaoston sekä Suomen Paikallismediat Oy:n kanssa. PPY kustantaa ja jakaa vuosittain 3 000 euron suuruisen paikallislehdistön journalistipalkinnon.
Päätoimittajien yhdistyksen (PTY) tehtävä on edistää jäsentensä ja heidän edustamiensa lehtien yhteydenpitoa valtiovaltaan, talous- ja kulttuurielämään sekä ulkovaltojen edustajiin Suomessa. Yhdistyksen tavoitteena on myös lisätä jäsentensä yleis- ja ammattitietoa sekä edistää heidän toimintaedellytyksiään.
Radio- ja televisiotoimittajien liitto (RTTL) on radiossa, televisiossa sekä ohjelma- ja tuotantoyhtiöissä työskentelevien ohjelmatyöntekijöiden ja alan opettajien ammattijärjestö. Jäseniä on noin 5000. RTTL on osa Suomen Journalistiliittoa.
Sarjakuvantekijät on suomalaisten sarjakuva-ammattilaisten järjestö. Yhdistys on perustettu 1995, ja se edistää alan tekijöiden ammatillisia ja sosiaalisia etuja sekä alan tunnettavuutta. Jäseniä on noin 160, mukana sarjakuvien käsikirjoittajia, piirtäjiä, tekstaajia ja kääntäjiä. Sarjakuvantekijät jakaa vuosittain myös Kopioston tekijänoikeuskorvauksista kertyviä Pätkä-apurahoja sekä Vuoden sarjakuvateko -palkinnon.
Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) on valtakunnallinen eri taiteenalojen arvostelijain ammatillinen järjestö. Sen keskeisenä tavoitteena on arvostelijoiden ammatillisen toiminnan edistäminen ja ammattitaidon kohottaminen. Liitto toimii jäsentensä taloudellisen, sosiaalisen ja oikeudellisen aseman parantamiseksi.
Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät on audiovisuaalisen alan ammattiliitto ja kulttuurijärjestö, joka edustaa laajasti elokuva- ja tv-työtä. SET on Suomen Journalistiliiton jäsenyhdistys, jolla on 820 jäsentä. SET vaikuttaa elokuvakulttuuripolitiikkaan mm. elokuvakulttuurilehtensä, Lehtisetin kautta.
Suomen Elokuvaajien Yhdistys on kulttuuri-, jatkokoulutus- ja ammatillinen yhteenliittymä. Yhdistyksen jäsenyys on merkittävä huomionosoitus elokuvaajalle – merkki taideyhdistyksen arvostuksesta ja kunnioituksesta. Jäseniksi kutsutaan sellaisia elokuvaajia, jotka ovat työssään osoittaneet korkealaatuista taiteellista ammattitaitoa ja ovat aktiivisesti toimineet pääkuvaajan tehtävissä.
Suomen Elokuvaohjaajaliitto ajaa ohjaajan asemaa elokuvatuotannon keskeisenä tekijänä, edistää suomalaista elokuvakulttuuria ja toimii elokuvaohjaajien aseman vahvistamiseksi Suomessa. SELOn tavoitteena on ohjaajan oikeudellisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen, elokuvaohjaajien ammattikunnan yleinen edunvalvonta, tekijälähtöinen vaikuttaminen elokuvapolitiikkaan, toisia kunnioittavan työilmapiirin edistäminen sekä yleisötyö.
Suomen Journalistiliiton (SJL) tehtävä on liiton jäsenten taloudellisen ja ammatillisen aseman sekä työskentelyolosuhteiden parantaminen riippumatta jäsenen työnteon muodosta. Edunvalvonta painottuu kollektiiviseen sopimustoimintaan, jota täydentää jäsenten etujen puolustaminen työpaikka- ja yksilötasolla.
Suomen Kirjailijaliitto on vuonna 1897 perustettu suomenkielisten kaunokirjailijoiden ammatillinen ja aatteellinen järjestö. Kirjailijaliiton tehtävänä on valvoa ja kehittää kirjailijoiden taiteellisia, ammatillisia ja taloudellisia etuja sekä edistää suomalaista kirjallisuutta. Kirjailijaliitossa on noin 770 jäsentä.
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) on käännös- ja tulkkausalan asiantuntija. SKTL vahvistaa kääntäjien ja tulkkien ammatillista identiteettiä ja ammattitaitoa. Liitto tekee työtä alan eettisten periaatteiden ja toimivien käytäntöjen kehittämiseksi – niin kääntäjän ja tulkin kuin asiakkaankin näkökulmasta. SKTL:n toiminta kattaa koko käännös- ja tulkkausalan. Liitto tarjoaa jäsenilleen tietoa ja koulutusta sekä ammatillisen yhteisön. Toimiston lisäksi jaostot ja paikallisosastot järjestävät monipuolisesti tilaisuuksia. Liitolla on vahva kulttuurialan painotus.
Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat toimii alan kirjailijoiden valtakunnallisena yhdyssiteenä. Yhdistyksen näkyvimpiä toimintamuotoja on perustamisesta lähtien ollut lasten ja nuorten lukemisen kehittäminen ja sen edistämiseen tähtäävä palkinto- ja julkaisutoiminta.
Suomen maskeeraajat ajaa maskeeraajien yhteisiä etuja, toimii yhdistävänä tekijänä alan ammattilaisten välillä ja toteuttaa koulutuksia jäsentensä ammattitaidon ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Vuonna 1989 perustetulla yhdistyksellä on reilut 100 jäsentä, jotka työskentelevät monipuolisesti esimerkiksi tv-ohjelmissa, elokuvissa, teatterissa, baletissa ja oopperassa.
Suomen Musiikintekijät on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää suomalaisten ammattimaisesti toimivien säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien taloudellisia ja ammatillisia etuja, yhteiskunnallista arvostusta sekä yhteisöllisyyttä. Yhdistys on perustettu vuonna 1954, ja sillä on noin 1 000 jäsentä.
Muusikkojen liitto on musiikin ammattilaisten oma järjestö. Liitolla on osaamista sopimuksista, tekijänoikeuksista, sosiaaliturvasta ja muusikon sielunelämästä.
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (Sunklo) on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama yhdistys. Yhdistyksessä on noin 500 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv- ja kuunnelmakäsikirjoituksia. Järjestö on kaksikielinen ja se edistää jäsentensä ammatillisia, tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja sekä ylläpitää näytelmäkirjastoa. Järjestö neuvottelee sopimuksia ja kehittää alan toimintamalleja yhdessä teattereiden, tv-kanavien ja tuottajien kanssa. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat toimii tiiviissä yhteistyössä taiteilija- ja tekijänoikeusjärjestöjen sekä julkishallinnon kanssa.
Suomen Radio- ja TV-selostajat ry:n alkusysäyksenä toimi vuonna 1935 järjestetty selostajakurssi. Järjestön jäseninä on yli 500 sähköisen viestinnän osaajaa, toimittajista kuvaajiin ja tuottajiin. Järjestöön kuuluu myös lukuisa määrä alan alihankintafirmoja.
Suomen Säveltäjät on aatteellinen yhdistys, jonka jäsenistö koostuu taidemusiikin parissa työskentelevistä säveltäjistä. Yhdistys toimii eri puolilla maata ammattiaan harjoittavien jäsentensä keskinäisenä yhdyssiteenä, valvoo ja tukee säveltäjien taiteellisia, ammatillisia ja taloudellisia etuja sekä edistää maan luovaa säveltaidetta.
Suomen Taiteilijaseura on kuvataiteen vaikuttaja- ja asiantuntijajärjestö, joka edustaa yli 3 000:ta ammattikuvataiteilijaa. Seuran tehtävänä on valvoa ja edistää kuvataiteilijoiden asemaa, työllistymistä ja työn tekemisen edellytyksiä sekä vahvistaa taiteen merkitystä yhteiskunnassa. Seuran jäsenjärjestöjä ovat keskeiset kuvataiteilijoiden liitot. Lisäksi seura julkaisee verkossa kuvataiteilijoiden ammattijulkaisua, Taiteilija-lehteä.
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat (STST) on tanssijoiden, koreografien, tanssinopettajien ja sirkustaiteilijoiden ammattiliitto ja kulttuurijärjestö. Se on Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton jäsenjärjestö, jossa on 1 050 jäsentä. Järjestö vaikuttaa tanssi- ja sirkusalan rahoitukseen ja resursseihin sekä kulttuuripolitiikkaan ja julkaisee Liitos-lehteä.
Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit (STOD) on teatteriohjaajien ja dramaturgien kollegiaalinen yhteisö ja edunvalvoja. Se vaikuttaa teatterialan rahoitukseen ja resursseihin sekä teatteritaiteen sisältöihin ja puhuu vahvasti ammattilaisuuden puolesta. Järjestö on Temen jäsenjärjestö, jossa on 360 jäsentä.
Suomen tiedetoimittajain liitto edistää tiedeviestintää yhteiskunnassa yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa. Yhdistys järjestää tiedeviestintään liittyvää koulutusta, jakaa apurahoja alaa edistäviin hankkeisiin ja myöntää vuosittain palkintoja. Vuonna 1985 perustetussa liitossa on jäseniä noin 1 200.
Suomen tietokirjailijat on maamme suurin kirjailijajärjestö. Yhdistys edistää tietokirjallisuutta ja valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksen jäsenet ovat mm. yleisten tietokirjojen, oppimateriaalien, oppaiden, sanakirjojen ja tietokirja-artikkeleiden kirjoittajia.
Teosto edustaa Suomessa noin 33 000:ta kotimaista ja lähes kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikinkustantajaa. Teoston tavoitteena on, että Suomessa on hyvät edellytykset työskennellä luovalla alalla ja tehdä musiikkia ammattimaisesti. Musiikintekijöiden lisäksi kumppaneitamme ovat musiikin käyttäjät.
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto. Temeen kuuluu seitsemän itsenäistä jäsenjärjestöä ja 4 800 ammattilaista ja opiskelijaa. Jäsenet ovat työntekijöitä ja taiteilijoita, suunnittelijoita ja toteuttajia, opiskelijoita ja tekijöitä elokuvan, tv:n, teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa. Puolet jäsenistä on vakituisessa, kokoaikaisessa työssä, puolet freelancereita ja itsensä työllistäjiä. Teme on ammattiliitto ja kulttuurijärjestö, joka neuvottelee kahdeksan työehtosopimusta.
Kustantajia edustavat järjestöt
Aikakausmedia on aikakauslehtialan toimialayhteisö. Jäseninä on aikakausmediakustantajia ja -julkaisijoita ja niiden julkaisemina painettuja ja digitaalisia yleisö-, ammatti- ja järjestölehtiä sekä asiakaslehtiä. Liitto valvoo jäsenistön etuja sekä kehittää työkaluja muuttuvan mediakentän kilpailuun. Liitto on Medialiiton jäsenjärjestö.
Suomen Kustannusyhdistys (SKY) on suomalaisten kirjankustantajien yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö. Yhdistyksen tehtävänä on tukea jäseniään kehittämällä kustannusalan toimintaedellytyksiä. Aatteellisena järjestönä se edistää kirjallisuuden levitystä, lukemisharrastusta sekä sananvapautta.
Suomen Musiikkikustantajat on suomalaisten musiikinkustantajien etujärjestö. Yhdistys on aatteellinen ja toimii voittoa tavoittelematta.
Vuonna 1982 perustetun Suomen Tekniset Kustantajat ry:n (STEK) tarkoituksena on edistää teknisillä aloilla toimivien kustantajien yleisiä edellytyksiä. Se kokoaa yhteistyöhön näillä aloilla toimivat yhteisöt sekä valvoo ja ajaa jäsentensä yleisiä ja yhteisiä etuja sellaisissa kysymyksissä, jotka eivät koske työnantajain ja työntekijäin välisiä suhteita. STEK ry:n tavoite on edistää ammattitaitoa kehittävän korkeatasoisen teknisen tiedon käyttöä ja arvostusta.
Suomen tiedekustantajien liiton tehtävänä on valvoa jäsentensä yhteisiä etuja ja oikeuksia erityisesti tekijänoikeuskysymyksissä ja muissa tiedekustantamiseen liittyvissä asioissa. Liitto lujittaa tieteellisten julkaisujen asemaa ja edistää jäsenten välistä yhteistyötä. Se tukee tiedeyhteisön kansainvälistä kanssakäymistä tiedekustantamisen kehittämiseksi.
Uutismedian liitto, aiemmalta nimeltään Sanomalehtien liitto, on sanomalehtien ja kaupunkilehtien kustantajien toimialajärjestö. Se on media-alan yhteistä edunvalvontaa hoitavan Medialiiton suurin jäsenjärjestö. Uutismedian liiton tehtävä on vahvistaa monikanavaisen sanomalehdistön yhteiskunnallista merkitystä, elinvoimaa, roolia lukijalle ja mainostajille johtavana viestintäkanavana sekä asemaa ihmisten arjessa. Liitto julkaisee Suomen Lehdistö -lehteä. Liitto on perustettu vuonna 1908.