Viime viikkoina päättäjiltä on saatu signaaleja, jotka lupaavat luovalle alalle parempaa sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikavälillä. Ratkaisuissa ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän ehdotus tapahtumien exit-suunnitelmaksi sekä valtiovarainvaliokunnan ponsi luovan työn tekijöiden työttömyysturvan korjaamiseksi. EU:n elvytysrahoista kulttuurille ollaan osoittamassa toivotut kaksi prosenttia jaettavaksi Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta.
Samaan aikaan, kun luovan alan tulevaisuutta turvaamaan kehitetään uusia ratkaisuja, on huolehdittava myös olemassa olevasta. Alalle tärkeä tekijänoikeuslainsäädäntö on päivitettävä nykyajan tarpeisiin ja hyvin toimivasta yksityisen kopioinnin hyvityksen mallista pidettävä huolta.
Luovan talouden takana on tekijänoikeus
Tekijänoikeus mahdollistaa sen, että luovalla työllä voi ansaita elantonsa ja tehdä liiketoimintaa. Luovan työn tulosta suojeleva tekijänoikeus on yksi luovan talouden peruskivistä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että luovaa alaa tukee toimiva ja ajantasainen tekijänoikeuslainsäädäntö. Ilman sitä kulttuurin, tiedon ja viihteen parissa työskentelevät luovan alan ammattilaiset olisivat merkittävästi huonommassa asemassa.
Tekijänoikeuslain uudistaminen voisi parhaimmillaan antaa koronan kurjistamalle toimialalle luottamusta ja toivoa tulevaan.
Tekijänoikeuslain päivitys on parhaillaan virkamiesvalmistelussa. Uudistuksessa huomioidaan vuonna 2019 hyväksytty EU-direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisältömarkkinoilla. Direktiivin tavoitteena on modernisoida EU-valtioiden lainsäädäntöä vastaamaan uudenlaisiin teosten käyttötapoihin ja -tarpeisiin, parantaa oikeudenhaltijoiden asemaa verkkoympäristössä ja taata yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet digimarkkinoilla EU:ssa.
Suomen tekijänoikeuslain uudistaminen voisi parhaimmillaan antaa koronan kurjistamalle toimialalle luottamusta ja toivoa tulevaan. Lainsäätäjä voi omalta osaltaan mahdollistaa sen, että luovalla työllä pystyy elämään myös tulevaisuuden Suomessa.
Tämän toteutuminen kuitenkin edellyttää, että valtaosa hyvin valmistellusta EU-direktiivistä viedään Suomen lakiin sananmukaisesti. Kun on mahdollisuuksia valita, tulee lakiin kirjata tekijänoikeuksista sopiminen niiden rajoittamisen sijaan.
Yksityisen kopioinnin hyvitys tukee luovaa työtä
Päättäjien tehdessä ratkaisuja kulttuurialalle suunnattavista koronatuista ja muista tukitoimista, on hyvä muistaa varat, jotka ohjautuvat luovalle alalle jo nykyisellään. Mikäli niistä ei pidetä huolta, päädytään tilanteeseen, jossa uusia miljoonia suunnataan alalle samalla, kun olemassa olevista karsitaan.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on suoraa tukea alalle. Lisäksi uusien teosten tukeminen luo työmahdollisuuksia luovan alan ammattilaisille ja monimuotoistaa kulttuurisisältöjen tarjontaa.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on lain edellyttämä korvaus teosten oikeudenomistajille siitä, että heidän tekemiään teoksia kopioidaan yksityiseen käyttöön. Nykyisellä tasollaan hyvitys on 11 miljoonaa euroa vuodessa. Valtion budjetista maksettava raha ohjataan luovalle alalle mm. tekijänoikeusjärjestöjen kautta.
Vuonna 2020 Kopioston jaettavaksi tuli 5,7 miljoonaa euroa yksityisen kopioinnin hyvitystä kompensoimaan audiovisuaalisen teosten yksityistä tallentamista. Tilitimme summasta 3,1 miljoonaa euroa suoraan audiovisuaalisen alan tekijöille ja esittäjille. Joka vuosi noin 6500 luovan työn tekijää saa Kopiostolta näitä tilityksiä.
Osanamme toimivan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kautta ohjasimme 2,6 miljoonaa euroa monimuotoisen kotimaisen kulttuurin tukemiseen. Vuosittain AVEK mahdollistaa näillä tuilla yli 140 uuden elokuvan ja mediataideteoksen syntymistä.
Viime vuonna AVEKin tukemista teoksista valmistui esimerkiksi Virpi Suutarin ohjaama Aalto-dokumentti, Antti Holman lyhytelokuva Kill Anneli sekä Maija Blåfieldin palkittu kokeellinen dokumentti The Fantastic.
Yksityisen kopioinnin hyvitys onkin paitsi tekijälle kuuluva oikeudenmukainen korvaus hänen teostensa käytöstä, myös suoraa tukea alalle. Lisäksi uusien teosten tukeminen luo työmahdollisuuksia luovan alan ammattilaisille, mahdollistaa uusien lahjakkuuksien pääsyn alalle ja monimuotoistaa kulttuurisisältöjen tarjontaa.
Muistutan päättäjiä: Pidetään kulttuuria tukevissa pitkän aikavälin ratkaisuissa mukana luovan alan tärkeimmän lainsäädännön vastuullinen kehittäminen sekä olemassa olevien, hyvin toimivien tukijärjestelmien säilyttäminen.
– Valtteri Niiranen, Kopioston toimitusjohtaja
Kuva: Riitta Supperi