Toimitusjohtajan katsaus: Tekoälyn nousu korostaa tarvetta tekijänoikeuslain päivitykselle

Viime vuosi oli Kopiostolle vakaa ja menestyksellinen. Taloudellisesti ja toiminnallisesti saavutimme tavoitteemme. Lisensiointituotot olivat budjetoidun mukaiset ja sijoitustuotot jopa ylittivät odotukset. Pysyimme myös budjetoiduissa kuluissa.
Leikkaukset nostivat keskusteluun luovan alan kasvupotentiaalin
Toimintaympäristössämme viime vuotta synkensivät hallituksen tekemät tiukat säästö- ja sopeutustoimet. Ne iskivät lujaa luovan alan järjestöihin, laitoksiin ja yksittäisiin tekijöihin, taiteilijoihin ja luovan alan ammattilaisiin. Suoraan Kopiostoon ja edustamiimme audiovisuaalisen alan ammattilaisiin osui päätös puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys. Raju leikkaus näkyy vuodesta 2026 alkaen av-alan tekijöille ja esittäville taiteilijoille maksamiemme tekijänoikeuskorvausten pienenemisenä ja jo vuonna 2025 AVEKin tukitoiminnan radikaalina supistumisena.
Luovaan alaan kohdistuneet leikkaukset herättivät keskustelua alan rahoituksesta. Samalla on ollut mahdollista lisätä ymmärrystä luovan alan kasvupotentiaalista, joka ajoittain on jäänyt liian vähälle huomiolle. Luovat alat muodostavat Suomessa noin 17 miljardin euron talouden, mikä vastaa 3,1 prosenttia bruttokansantuotteesta. Osuus on noin prosenttiyksikön alhaisempi kuin EU-maiden keskiarvo, eli kasvun paikkoja tulisi vielä löytää.
Viime vuoden puolella valmistunut kulttuuripoliittinen selonteko tuo kirkkaasti esiin kulttuurin ja luovan alan taloudellisen merkityksen. Selonteon mukaan Suomen verrokkimaissa kulttuuri- ja luovat alat nähdään kasvualana, joiden edistämiseksi on toimeenpantu niiden tarpeita vastaavia politiikkatoimia.
Tekijänoikeuslainsäädännön kehittämisellä ja ylläpitämisellä on merkittävä rooli luovan alan kasvun mahdollistamisessa. Selonteossa tekijänoikeudet tunnistetaan keskeisiksi kulttuuripolitiikassa, sillä ne kannustavat luomaan teoksia ja mahdollistavat luovan talouden arvoketjujen syntymisen. Selonteko antaakin tarkkaan punnittuja suuntaviivoja tulevaan, kun Suomessa tehdään tekijänoikeutta ja kulttuuripolitiikkaa koskevia ratkaisuja.
Saadaanko tekoälyn kouluttamiseen tekijänoikeuslupa?
Vuoden 2024 aikana tekoälyllä koulutettujen generatiivisten kielimallien käyttö lisääntyi huomattavasti. Tämä pakotti meidät miettimään, miten voimme tekijöiden ja kustantajien yhteishallinnointiorganisaationa vastata kielimallien asettamaan tekijänoikeudelliseen haasteeseen.
Edustamiemme oikeudenhaltijoiden tavoitteena on saada aikaan tekijänoikeuslupa, jolla voidaan mahdollistaa vastuullinen teosten käyttö kielimallien kouluttamisessa. Tätä varten tarvitaan läpinäkyvyyttä siitä, mitä teoksia kouluttamiseen käytetään. EU:n tekoälyasetuksen läpinäkyvyysvaatimus tuo tarvittavaa sääntelyä, joka tosin realisoituu vasta tämän vuoden kesällä, kun vaatimusta koskevat määräykset tulevat voimaan.
On selvää, että tekoäly ja siihen liittyvät tekijänoikeuskysymykset ovat merkittävä muutosvoima toimintaympäristössämme myös lähivuosina.
Tekijänoikeuslain seurattava aikaansa
Luovan alan toimintaedellytysten tärkein mahdollistaja on moderni ja toimiva tekijänoikeuslaki. Vuonna 2023 lakiin tehty osittaisuudistus kumpusi EU-direktiiveistä. Yhdessä Opetushallituksen kanssa toteuttamamme selvitys osoitti, että lakiin ja teosten käyttölupiin tuolloin tehdyt muutokset ovat helpottaneet sisältöjen vastuullista käyttöä opetuksessa. Vastaavia muutoksia haluamme saada aikaan muillakin yhteiskunnan alueilla.
Tekijänoikeuslain uudistaminen kansallisista lähtökohdista ei valitettavasti ole vielä käynnistänyt. Tämä heikentää mahdollisuuksiamme tarjota tekijänoikeuslupia teosten uudenlaisiin käyttötilanteisiin. Teemme kuitenkin sinnikkäästi työtä sen eteen, että laissa säädettyyn laajennettuun lupajärjestelmään eli sopimuslisenssiin saataisiin vielä tällä hallituskaudella päivityksiä, jotta se vastaisi paremmin nykyaikaisia teosten käyttötarpeita. Myös yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän kehittäminen alkuvuonna 2025 julkaistavan selvityksen pohjalta voi vaatia muutoksia tekijänoikeuslakiin.
Vuoden 2024 suuri pettymys oli korkeimman oikeuden tuomio. Sen mukaan tekijänoikeusjärjestöillä, kuten Kopiostolla, ei ole asiavaltuutta riita-asiassa tuomioistuimessa. Tämä asiavaltuuden puute vaarantaa hyvin toimivan yhteishallinnoinnin teosten luvattoman käytön tilanteissa ja estää luovan alan ammattilaisten oikeuden tosiasiallisesti tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin. Haemme yhdessä muiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa lakimuutosta, jolla asiavaltuus saataisiin turvattua.
Kohti uusia lupatuotteita
Tekijänoikeuslain muutostarpeiden edistämisen lisäksi vuoden 2025 tärkeimpiä tavoitteitamme ovat uusien lupatuotteiden rakentaminen. Strategiamme mukaisesti tavoittelemme edustamillemme luovan alan ammattilaisille oikeudenmukaisia korvauksia tarjoamalla teosten käyttäjille joustavat mahdollisuudet hyödyntää teoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen.
Yksi konkreettinen askel olisi Kopioston valtuuttaminen tekoälyn kouluttamisen lisensiointiin. Yhdistyksemme tekee asiasta päätöksen kevään aikana, jonka jälkeen jäsenjärjestömme kanssa yhteistyössä keräisimme tarvittavat valtuudet edustamiltamme luovan alan ammattilaisilta.
Haluan kiittää henkilökuntaamme heidän kovasta työstään luovan alan puolesta ja kaikkia sidosryhmiämme yhteistyöstä ja tuesta vuoden 2024 aikana. Tehdään yhdessä myös vuodesta 2025 menestyksekäs!
Valtteri Niiranen
Kopioston toimitusjohtaja
Puolustimme yksityisen kopioinnin hyvitystä
Vuonna 2024 taistelimme monin tavoin yksityisen kopioinnin hyvityksen puolesta. Hyvitysmaksu on EU-direktiiviin ja lakiin perustuva korvaus luovan alan ammattilaisille siitä, että jokainen kansalainen saa kopioida ja tallentaa teoksia omaan käyttöönsä. Hallitus päätti puolittaa luovalle alalle tärkeän hyvityksen 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan. Kopioston ja osanamme toimivan AVEKin kautta luovalle alalle on aiemmin kulkenut 5,5 M€ hyvitysmaksuvaroista.
Audiovisuaalinen ala nousi osoittamaan tukensa AVEKin kautta jaettavalle rahoitukselle. Av-arkki ja Dokumenttikilta laativat satoja allekirjoituksia keränneen adressin AVEKin toiminnan turvaamiseksi ja eurooppalaiset elokuva-alan organisaatiot osoittivat tukensa AVEKille avoimien kirjeiden muodossa. Myös kansainväliset tekijänoikeusjärjestöt vaativat Suomen hallitusta perumaan tuhoisan puolituksen hyvitysmaksuun.
Kesällä käynnistimme yhdessä Luovat ry:n ja musiikin tekijänoikeusjärjestöjen Teoston ja Gramexin kanssa Älä anna kulttuurin kadota -viestintäkampanjan, jolla vaadimme päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. AVEKin tavoin myös Musiikin edistämiskeskus MES sekä Visuaalisten taiteiden edistämiskeskus VISEK jakavat hyvitysmaksusta tukea luovalle alalle. Kampanjaan osallistuivat useat edistämiskeskusten tukea saaneet tekijät ja tapahtumat ympäri Suomen.
Taistelu leikkausta vastaan jatkui syksyllä muun muassa AVEKin Kasvutarinoita av-alalta -tilaisuudessa, jossa tarjosimme kansanedustajille ja avustajille tietoa kasvun edellytyksistä ja mahdollisuuksista av-alalla. Tilaisuudessa puhuivat AVEKin johtaja Ulla Simosen ja toimitusjohtajamme Valtteri Niirasen lisäksi myös elokuvaohjaajat Selma Vilhunen ja John Webster.
Ponnisteluistamme huolimatta leikkausta ei valitettavasti peruttu. Tämän vuoksi AVEKin tukimäärät pienenevät merkittävästi jo vuonna 2025. Leikkaus näkyy hyvitysmaksusta tilittämissämme henkilökohtaisissa korvauksissa tv-ohjelmien tekijöille vuonna 2026.
Tiivistimme edunvalvonnan ja vaikuttamisen yhteistyötä jäsenjärjestöjemme kanssa
Kopioston edunvalvonnan terävöittäminen on yksi strategiamme painopisteistä. Pyrimme yhä näkyvämmin kertomaan luovan alan perustana toimivasta tekijänoikeusjärjestelmästä ja tarpeista sen kehittämiseksi.
Vaikuttamisemme yhtenä perustana on tiiviimmän yhteistyön rakentaminen jäsenjärjestöjemme kanssa edunvalvonnassa ja päättäjäviestinnässä. Tätä toteuttamaan lanseerasimme Kopioston edunvalvonta-akatemian. Kolme kertaa vuodessa kokoontuvan akatemian tavoitteena on vahvistaa yhteistä vaikuttavuuttamme ja tukea jäsenjärjestöjämme niiden omassa vaikuttajaviestinnässä.
Ensimmäisessä edunvalvonta-akatemiassa kesäkuussa esittelimme jäsenjärjestöillemme ajankohtaiset edunvalvonnan teemamme ja kävimme niistä keskustelua. Toisessa tapaamisessa syyskuussa keskityimme poliittiseen tilannekatsaukseen sekä näkökulmiin edunvalvonnan ja lobbauksen toteuttamiseksi nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Kolmas tilaisuus järjestetään helmikuussa ja tuolloin tarjolla on koulutusta lobbauksen parhaista käytännöistä ja julkisuusvaikuttamisesta.
Koulutimme luovan alan tekijöitä ja teosten käyttäjiä
Vuoden 2024 aikana koulutuksiimme ja avoimiin tekijänoikeuswebinaareihimme osallistui yhteensä 4395 opetusalan ammattilaista. Järjestimme oppilaitoksissa ja korkeakouluissa lähes sata koulutusta ja kohtasimme oppilaitoslupiemme käyttäjiä näytteilleasettajina yhdeksässä eri tapahtumassa. Syksyn aikana päivitimme oppilaitoksille suunnattuja materiaalejamme, kuten kopiointiluvan laajuutta esittelevän lupataulun ja Tekijänoikeuksien muistilista koulutöissä -julisteemme.
Syksyllä juristimme kertoivat Kopiosto-valtuuksista audiovisuaalisen alan ammattilaisten koulutuksessa, joka toteutettiin yhteistyössä Audiovisuaalisen alan tekijät Avaten, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELOn ja Näyttelijäliiton kanssa. Av-alan tekijänoikeuksia ja sopimuksia käsittelevä koulutus järjestettiin sekä Helsingissä että Tampereella.
Tekijänoikeuskorvauksilla tukea luovalle alalle
Keräämämme tekijänoikeuskorvaukset kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen kopioinnista jaetaan luovalle alalle jäsenjärjestöjemme kautta. Erilaiset apurahat, koulutukset ja palkinnot edistivät luovan työn tekemistä ja uusien teosten syntymistä myös vuonna 2024. Kopiointikorvauksillamme rahoitettuja apurahoja saa vuosittain yli 2500 tekijää ja kustantajaa, ja korvauksista rahoitetaan noin 70 kotimaista kulttuuri- ja viestintäalan palkintoa. Esimerkiksi Suomen lasten- ja nuortenkirjailijoiden myöntämän Arvid Lydecken -palkinnon summa 2024 euroa maksettiin keräämistämme korvauksista. Viime vuonna palkinnon sai Taru Viinikainen teoksestaan Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko (2023, WSOY).
Lue lisää siitä, miten tekijänoikeuskorvauksilla edistetään kotimaista luovaa alaa
Kyselyistä pohjaa asiakaskokemuksen kehittämiseen
Haluamme varmistaa erinomaisen asiakaskokemuksen. Jotta ymmärtäisimme paremmin eri asiakasryhmiemme ja jäsenjärjestöjemme tarpeita, kysymme säännöllisesti heidän mielipiteitään.
Vuonna 2024 toteutimme kyselyn korvauksia meiltä saaville av-alan ammattilaisille. Kyselyyn vastanneista 91 % oli asiakaspalveluumme melko tai erittäin tyytyväisiä. Vastauksissa nousi esiin erityisesti toive tilitysaikataulun ja korvaustenjakoon liittyvän viestinnän selkeyttämisestä, mitä olemmekin lähteneet kehittämään.
Viime vuonna toteuttamamme jäsenjärjestökyselyn mukaan toimintaamme ja palveluihimme ollaan Kopioston jäsenjärjestöissä pääosin hyvin tyytyväisiä. Kartoitimme kyselyssä myös järjestöjen näkemyksiä vaikuttamistyöstämme. Tulosten mukaan jäsenjärjestömme tuntevat edunvalvontamme tavoitteet hyvin ja kokevat ne merkityksellisiksi edustamalleen alalle.
Kopiointiluvat yrityksille ja organisaatioille helpommin uudesta lupakaupasta
Uudistimme vuoden lopussa lupakauppamme, jonka kautta yritykset, kuntayhtymät, uskonnolliset yhteisöt ja opintokeskukset voivat hankkia kopiointilupamme henkilökuntansa työkäyttöön. Uuteen lupakauppaan siirtymisestä tiedotettiin yritysasiakkaille etukäteen syksyn aikana.
Samalla muutimme yritysasiakkaiden kopiointiluvan hinnoittelua, ja jatkossa luvan voi hankkia myös toistaiseksi voimassa olevana. Uudessa lupakaupassa hintaan vaikuttavien muutosten, kuten työntekijä- tai toimihenkilömäärien lisääntymisen, ilmoittaminen on entistä helpompaa.
Viestintäkampanja ja oppimateriaali IP-oikeuksista
Kesän aikana toteutimme yhdessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) sekä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kanssa kampanjan, jolla pyrimme lisäämään tietoisuutta IP-oikeuksista. IP-oikeuksiin kuuluu tekijänoikeuksien lisäksi teollisoikeudet eli esimerkiksi tavaramerkit, patentit ja mallioikeus.
Kaksiosaisessa kampanjassa tuotettiin ensin videosisältöä sosiaaliseen mediaan. Myöhemmin kesän lopuksi kampanjan osana julkaistiin ilmainen IP-oikeuksien oppimateriaali, joka on suunniteltu yläkouluissa, lukioissa, ammatillisessa opetuksessa ja ammattikorkeakouluissa hyödynnettäväksi.
Kampanjan taustalla oli viime vuosina havaittu kehitys, jossa IP-oikeuksien loukkaukset ovat lisääntyneet nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Kampanja toteutettiin Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) tuella.
Vuonna 2024 korvaustuottomme olivat yhteensä 50,1 miljoonaa euroa eli 2,0 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Merkittävimmät tekijät vähennyksen taustalla olivat verkkotallennuspalvelujen käyttäjien määrän lasku sekä kopioinnin väheneminen oppilaitoksissa.
Tuottomme kertyivät valtaosin audiovisuaalisten teosten käytöstä sekä julkaisujen kopioinnista ja käytöstä. Näiden lisäksi tuotot sisältävät yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön luovan kulttuurin määrärahat AVEKille.
Toiminnan kulut ja poistot olivat yhteensä 5,7 miljoonaa euroa eli 6,8 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Korvausvarat sijoitetaan Kopioston hallituksen hyväksymän sijoituspolitiikan mukaisesti korvausten keräämisen ja tilityksen väliseksi ajaksi. Vuonna 2024 sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulos oli yhteensä 1,9 miljoona euroa, kun ne edellisenä vuonna olivat 1,7 miljoonaa euroa.
Vuoden 2024 tuotoista siirto jaettavaksi oikeudenomistajille oli yhteensä 46,4 miljoonaa euroa eli 2,5 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.