Kopiosto-valtakirja päivittyi
Keväällä voimaan tulleen tekijänoikeuslain osittaismuutoksen myötä saimme uusia mahdollisuuksia ja sopimuslisenssisäännöksiä teosten käyttölupien kehittämiseen. Tämän vuoksi tekstin, kuvan ja nuotin tekijöiden ja kustantajien Kopiosto-valtakirjaan lisättiin kaksi kokonaan uutta oikeusluokkaa ja yhtä oikeusluokkaa laajennettiin. Oikeusluokat määrittelevät, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto voi myöntää lupia.
Muutosten vuoksi tekijöiden ja kustantajien on päivitettävä antamansa Kopiosto-valtakirja. Pidimme vuoden aikana jäsenjärjestöillemme aiheesta useamman infotilaisuuden. Lisäksi toteutimme järjestöille valmista viestintämateriaalia asiasta tiedottamisen tueksi ja lisäsimme nettisivuillemme kysymys ja vastaus -infomateriaalin, johon järjestöt voivat ohjata tekijöitä.
Tieto kulki tekijöille ja kustantajille nopeasti, ja vuoden loppuun mennessä päivitettyjä valtakirjoja oli jo yli 43 000.
Käyttölupien taustalla kopiointiselvitykset
Tekijänoikeuden suojaamien teosten vaivattoman käytön mahdollistavat käyttölupamme pohjaavat usein selvitykseen kopioinnin ja käytön tavoista. Syksyllä selvitimme kirjojen, lehtien ja internetissä julkaistujen tekstien ja kuvien kopiointia ja käyttöä korkeakouluissa. Kyselytutkimukseen vastasi yli 2700 korkeakouluopetusta antavaa henkilöä.
Selvitys osoitti, että kopiointi kokonaisuudessaan on vähentynyt korkeakouluissa vuoteen 2019 verrattuna. Opetuksessa kopioidaan ja jaetaan muun muassa artikkeleita, kuvia ja otteita julkaisuista. Selvityksen pohjalta neuvottelimme korkeakouluja edustavan Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n kanssa luvasta uudelle kolmevuotiselle sopimuskaudelle. Lupa mahdollistaa tekijänoikeuden suojaamien teosten kopioinnin ja käytön korkeakouluissa.
Lupaehdot selkeämmiksi oikeusmuotoilulla
Loppuvuodesta käynnistimme hankkeen, jossa tekijänoikeuslupiemme ehdoista tehdään helpommin lähestyttävät asiakkaillemme. Yleistajuistamme yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon organisaatioiden kopiointiluvan ehtoja oikeusmuotoilulla, mutta varsinainen luvan sisältö niissä ei muutu.
Syksyllä selvitimme lupaehtojemme ymmärrettävyyttä asiakkaiden näkökulmasta. Asiakashaastattelujen pohjalta selkiytämme lupaehtojen kieltä ja visuaalista ilmettä. Uudet lupaehdot julkaistaan vuoden 2024 aikana.
Opettajille ohje teosten käytöstä opetuksessa
Teosten käyttö opetuksessa on helpottunut vuoden 2023 tekijänoikeuslain muutoksen ja käyttölupien laajennusten myötä. Nyt esimerkiksi verkossa ja somealustoilla olevien videoiden otteita saa käyttää opetuksen havainnollistamiseksi. Opettajien täytyy kuitenkin tietää, missä tilanteissa ja miten luvat ja lisenssit sallivat teosten kopioinnin ja käytön.
Kokosimme yhdessä Opetushallituksen kanssa opettajille ohjeet teosten käytöstä opetuksessa. Ne toimitettiin syksyn aikana noin 75 000 opettajalle Opettaja-, Läraren- ja VOL-lehtien liitteenä.
Kirjastojen lupapilotti keräsi palautetta teosten käyttäjiltä
Keväällä 2023 lanseerasimme kirjastoille uuden käyttölupapilotin, jonka tavoitteena on helpottaa kuvituksen käyttöä verkossa.
Lupa rakennettiin keskustellen kirjastojen edustajan, Kuntaliiton sekä kirjailijoita, kuvantekijöitä ja kustantajia edustavien järjestöjen kanssa. Kuntatasoisen luvan etuna on, ettei yksittäisen kirjaston työntekijän tarvitse erikseen hankkia lupaa jokaisella käyttökerralla.
Saimme lupapilotista teosten käyttäjiltä paljon palautetta, jonka perusteella muutimme lupaa vastaamaan paremmin kirjastojen tarpeita.
AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston Kehittämö-ohjelma käynnistyi
Uusien elokuvantekijöiden ammatilliseen kehitykseen keskittyvään Kehittämö-ohjelmaan valittiin ensimmäiset teoshankkeet alkuvuodesta 2023. Mukaan päässeet tekijät edistivät hankkeitaan taloudellisen tuen ja av-alan kansainvälisten huippuosaajien mentoroinnin avulla.
Menestyksekkään ensimmäisen kierroksen jälkeen Kehittämö käynnistyi toisen kerran loppuvuodesta 2023. Ohjelman mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen neljän vuoden aikana.
AVEK-palkinto täytti pyöreitä vuosia
Suomen merkittävin mediataiteen tunnustus AVEK-palkinto jaettiin syyskuussa 20. kerran. Juhlavuoden palkittu taiteilija Pilvi Takala tunnetaan dokumentaarisesta videotaiteestaan, joka tarkastelee sosiaalisia rakenteita erilaisissa yhteisöissä. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.
Tavoitteellisempaa vastuullisuutta
Kopioston ensimmäinen vastuullisuusohjelma valmistui kesällä ja ulottuu vuoteen 2030. Visiomme on tehdä vastuullisia valintoja luovan työn edistämiseksi. Ohjelmamme sisältää neljä teemaa: Reilu ja läpinäkyvä kumppani, Vastuullinen varojen käyttäjä, Hyvinvoiva ja osaava työyhteisö sekä Suuntana hiilineutraalius. Ensimmäinen vastuullisuusraporttimme julkaistaan vuonna 2025 ja sen jälkeen kahden vuoden välein.