Puolustimme yksityisen kopioinnin hyvitystä
Vuonna 2024 taistelimme monin tavoin yksityisen kopioinnin hyvityksen puolesta. Hyvitysmaksu on EU-direktiiviin ja lakiin perustuva korvaus luovan alan ammattilaisille siitä, että jokainen kansalainen saa kopioida ja tallentaa teoksia omaan käyttöönsä. Hallitus päätti puolittaa luovalle alalle tärkeän hyvityksen 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan. Kopioston ja osanamme toimivan AVEKin kautta luovalle alalle on aiemmin kulkenut 5,5 M€ hyvitysmaksuvaroista.
Audiovisuaalinen ala nousi osoittamaan tukensa AVEKin kautta jaettavalle rahoitukselle. Av-arkki ja Dokumenttikilta laativat satoja allekirjoituksia keränneen adressin AVEKin toiminnan turvaamiseksi ja eurooppalaiset elokuva-alan organisaatiot osoittivat tukensa AVEKille avoimien kirjeiden muodossa. Myös kansainväliset tekijänoikeusjärjestöt vaativat Suomen hallitusta perumaan tuhoisan puolituksen hyvitysmaksuun.
Kesällä käynnistimme yhdessä Luovat ry:n ja musiikin tekijänoikeusjärjestöjen Teoston ja Gramexin kanssa Älä anna kulttuurin kadota -viestintäkampanjan, jolla vaadimme päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. AVEKin tavoin myös Musiikin edistämiskeskus MES sekä Visuaalisten taiteiden edistämiskeskus VISEK jakavat hyvitysmaksusta tukea luovalle alalle. Kampanjaan osallistuivat useat edistämiskeskusten tukea saaneet tekijät ja tapahtumat ympäri Suomen.
Taistelu leikkausta vastaan jatkui syksyllä muun muassa AVEKin Kasvutarinoita av-alalta -tilaisuudessa, jossa tarjosimme kansanedustajille ja avustajille tietoa kasvun edellytyksistä ja mahdollisuuksista av-alalla. Tilaisuudessa puhuivat AVEKin johtaja Ulla Simosen ja toimitusjohtajamme Valtteri Niirasen lisäksi myös elokuvaohjaajat Selma Vilhunen ja John Webster.
Ponnisteluistamme huolimatta leikkausta ei valitettavasti peruttu. Tämän vuoksi AVEKin tukimäärät pienenevät merkittävästi jo vuonna 2025. Leikkaus näkyy hyvitysmaksusta tilittämissämme henkilökohtaisissa korvauksissa tv-ohjelmien tekijöille vuonna 2026.
Tiivistimme edunvalvonnan ja vaikuttamisen yhteistyötä jäsenjärjestöjemme kanssa
Kopioston edunvalvonnan terävöittäminen on yksi strategiamme painopisteistä. Pyrimme yhä näkyvämmin kertomaan luovan alan perustana toimivasta tekijänoikeusjärjestelmästä ja tarpeista sen kehittämiseksi.
Vaikuttamisemme yhtenä perustana on tiiviimmän yhteistyön rakentaminen jäsenjärjestöjemme kanssa edunvalvonnassa ja päättäjäviestinnässä. Tätä toteuttamaan lanseerasimme Kopioston edunvalvonta-akatemian. Kolme kertaa vuodessa kokoontuvan akatemian tavoitteena on vahvistaa yhteistä vaikuttavuuttamme ja tukea jäsenjärjestöjämme heidän omassa vaikuttajaviestinnässään.
Ensimmäisessä edunvalvonta-akatemiassa kesäkuussa esittelimme jäsenjärjestöillemme ajankohtaiset edunvalvonnan teemamme ja kävimme niistä keskustelua. Toisessa tapaamisessa syyskuussa keskityimme poliittiseen tilannekatsaukseen sekä näkökulmiin edunvalvonnan ja lobbauksen toteuttamiseksi nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Kolmas tilaisuus järjestetään helmikuussa ja tuolloin tarjolla on koulutusta lobbauksen parhaista käytännöistä ja julkisuusvaikuttamisesta.
Koulutimme luovan alan tekijöitä ja teosten käyttäjiä
Vuoden 2024 aikana koulutuksiimme ja avoimiin tekijänoikeuswebinaareihimme osallistui yhteensä 4395 opetusalan ammattilaista. Järjestimme oppilaitoksissa ja korkeakouluissa lähes sata koulutusta ja kohtasimme oppilaitoslupiemme käyttäjiä näytteilleasettajina yhdeksässä eri tapahtumassa. Syksyn aikana päivitimme oppilaitoksille suunnattuja materiaalejamme, kuten kopiointiluvan laajuutta esittelevän lupataulun ja Tekijänoikeuksien muistilista koulutöissä -julisteemme.
Syksyllä juristimme kertoivat Kopiosto-valtuuksista audiovisuaalisen alan ammattilaisten koulutuksessa, joka toteutettiin yhteistyössä Audiovisuaalisen alan tekijät Avaten, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELOn ja Näyttelijäliiton kanssa. Av-alan tekijänoikeuksia ja sopimuksia käsittelevä koulutus järjestettiin sekä Helsingissä että Tampereella.
Tekijänoikeuskorvauksilla tukea luovalle alalle
Keräämämme tekijänoikeuskorvaukset kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen kopioinnista jaetaan luovalle alalle jäsenjärjestöjemme kautta. Erilaiset apurahat, koulutukset ja palkinnot edistivät luovan työn tekemistä ja uusien teosten syntymistä myös vuonna 2024. Kopiointikorvauksillamme rahoitettuja apurahoja saa vuosittain yli 2500 tekijää ja kustantajaa, ja korvauksista rahoitetaan noin 70 kotimaista kulttuuri- ja viestintäalan palkintoa. Esimerkiksi Suomen lasten- ja nuortenkirjailijoiden myöntämän Arvid Lydecken -palkinnon summa 2024 euroa maksettiin keräämistämme korvauksista. Viime vuonna palkinnon sai Taru Viinikainen teoksestaan Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko (2023, WSOY).
Lue lisää siitä, miten tekijänoikeuskorvauksilla edistetään kotimaista luovaa alaa
Kyselyistä pohjaa asiakaskokemuksen kehittämiseen
Haluamme varmistaa erinomaisen asiakaskokemuksen. Jotta ymmärtäisimme paremmin eri asiakasryhmiemme ja jäsenjärjestöjemme tarpeita, kysymme säännöllisesti heidän mielipiteitään.
Vuonna 2024 toteutimme kyselyn korvauksia meiltä saaville av-alan ammattilaisille. Kyselyyn vastanneista 91 % oli asiakaspalveluumme melko tai erittäin tyytyväisiä. Vastauksissa nousi esiin erityisesti toive tilitysaikataulun ja korvaustenjakoon liittyvän viestinnän selkeyttämisestä, mitä olemmekin lähteneet kehittämään.
Viime vuonna toteuttamamme jäsenjärjestökyselyn mukaan toimintaamme ja palveluihimme ollaan Kopioston jäsenjärjestöissä pääosin hyvin tyytyväisiä. Kartoitimme kyselyssä myös järjestöjen näkemyksiä vaikuttamistyöstämme. Tulosten mukaan jäsenjärjestömme tuntevat edunvalvontamme tavoitteet hyvin ja kokevat ne merkityksellisiksi edustamalleen alalle.
Kopiointiluvat yrityksille ja organisaatioille helpommin uudesta lupakaupasta
Uudistimme vuoden lopussa lupakauppamme, jonka kautta yritykset, kuntayhtymät, uskonnolliset yhteisöt ja opintokeskukset voivat hankkia kopiointilupamme henkilökuntansa työkäyttöön. Uuteen lupakauppaan siirtymisestä tiedotettiin yritysasiakkaille etukäteen syksyn aikana.
Samalla muutimme yritysasiakkaiden kopiointiluvan hinnoittelua, ja jatkossa luvan voi hankkia myös toistaiseksi voimassa olevana. Uudessa lupakaupassa hintaan vaikuttavien muutosten, kuten työntekijä- tai toimihenkilömäärien lisääntymisen, ilmoittaminen on entistä helpompaa.
Viestintäkampanja ja oppimateriaali IP-oikeuksista
Kesän aikana toteutimme yhdessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) sekä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kanssa kampanjan, jolla pyrimme lisäämään tietoisuutta IP-oikeuksista. IP-oikeuksiin kuuluu tekijänoikeuksien lisäksi teollisoikeudet eli esimerkiksi tavaramerkit, patentit ja mallioikeus.
Kaksiosaisessa kampanjassa tuotettiin ensin videosisältöä sosiaaliseen mediaan. Myöhemmin kesän lopuksi kampanjan osana julkaistiin ilmainen IP-oikeuksien oppimateriaali, joka on suunniteltu yläkouluissa, lukioissa, ammatillisessa opetuksessa ja ammattikorkeakouluissa hyödynnettäväksi.
Kampanjan taustalla oli viime vuosina havaittu kehitys, jossa IP-oikeuksien loukkaukset ovat lisääntyneet nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Kampanja toteutettiin Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) tuella.