Kuka olet?
Anu: Olen Anu Kähkönen, Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö
Ismo: Olen Ismo Huhtanen, Uutismedian liiton lakiasiainjohtaja.
Mikä on taustasi?
Anu: Olen työskennellyt Yleisradiossa vuodesta 1994, ensin äänitarkkailijana ja sittemmin äänisuunnittelijana. Pääosa työstäni oli klassisen musiikin parissa. Toimin vuosia oman työni ohella tuotannon luottamushenkilönä, kunnes tulin valituksi pääluottamushenkilöksi kaudelle 2019–2020. Tämän vuoden alusta aloitin toisen kauteni pääluottamushenkilönä.
Ismo: Elokuusta lähtien olen toiminut Uutismedian liiton lakiasiainjohtajana ja Medialiitto-yhteisössä asiantuntijana. Minulla on pitkä kokemus kustannustoiminnasta ja tiedonvälityksestä. Ennen Uutismedian liittoon siirtymistä työskentelin yli kaksikymmentä vuotta lakimiestehtävissä Sanoma-konsernissa. Vastasin siellä viime vuosina muun muassa konsernin IPR-asioista sekä hankinnan ja Suomen medialiiketoiminnan juridisesta tuesta. Lisäksi toimin lehtien toimitusten oikeudellisena neuvonantajana. Olen myös tehnyt media-alan edunvalvontatyötä sekä EU-tasolla että Suomessa lähes kaksikymmentä vuotta.
Miten päädyit Kopioston hallitukseen?
Anu: Olen RTTL:n edustajana Journalistiliiton hallituksessa sekä liiton tekijänoikeusvaliokunnan puheenjohtaja. Anna-Liisa Haavikon jäädessä pois Kopioston hallituksesta tämä oli luonnollinen jatkumo.
Ismo: Edustan Kopioston hallituksessa uutismedian ja aikakausmedian lehtikustantajia. Uskon, että valintaani on vaikuttanut vahva, monipuolinen kokemukseni kustannustoimialasta sekä tekijänoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä –erityisesti muuttuvassa digitaalisessa toimintaympäristössä. Olen lisäksi ollut lehtikustantajien liittojen edustajana mukana Kopioston työryhmässä, joka on käsitellyt teosten opetuskäytön sopimuslisenssiä, lähes 15 vuotta, työryhmän perustamisesta alkaen.
Mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeitä hallitustyöskentelyssä?
Anu: Hallitustyöskentelyssä tärkeää on toiminnan organisointi ja suunnitelmallisuus. Useiden eri järjestöjen edustajat tuovat hallitukseen edustettaviensa äänen, jolloin toiminnan päämääränä on hakea ratkaisuja, joihin kaikki voivat olla tyytyväisiä. Kyse on kuitenkin viime kädessä luovien alojen tekijöiden oikeuksien ja ansioiden turvaamisesta.
Ismo: Hallitustyöskentelyssä on tärkeää kuunnella erilaisia näkökulmia ja pyrkiä keskustelun kautta ohjaamaan hallittavan yhteisön toimintaa siten, että työskentelyssä otetaan huomioon tasapuolisesti yhteisön jäsenten edut ja mahdolliset huolet. Työskentelyssä korostuu olennaiseen keskittyminen, toimintaympäristön jatkuvan muutoksen ymmärtäminen, henkilökunnan tukeminen ja kannustaminen sekä yhteisön toiminnan strateginen kehittäminen.
Millaisena näet tekijänoikeuksien aseman tulevaisuudessa?
Anu: Muun muassa jatkuvasti lisääntyvät jakelukanavat asettavat haasteensa tekijänoikeuksien turvaamiselle, nykyiset suojauskeinot eivät välttämättä riitä.
Ismo: Jotta tekijänoikeussuoja kestäisi aikaa alati muuttuvassa toimintaympäristössä, on suojan merkityksestä viestittävä tehokkaasti eri yhteyksissä. Tekijänoikeudet ovat edelleen esimerkiksi lehdistön liiketoiminnan kannalta aivan keskeinen suojamuoto ja mahdollistaja.
Miten vuoden 2020 poikkeukselliset ajat näkyivät työssäsi? Entä edustamiesi oikeudenhaltijoiden parissa?
Anu: Omassa työssäni poikkeukselliset ajat eivät juuri ole näkyneet. Sen sijaan koronarajoitusten seurauksena peruuntuneet työtilaisuudet ovat näkyneet oikeudenhaltijoiden, erityisesti freelancereiden, ansioissa.
Ismo: Maaliskuusta 2020 lähtien, loppukesää lukuun ottamatta, olen tehnyt töitä etänä. Työnteko siirtyi viereisen rapun varastoon etätoimistolle ja kotona keittiönpöydän ääreen, tapaamiset Teams-kokouksiin ja yhteydenpito muutenkin moninaisiin sähköisiin kanaviin. Aloittaessani elokuussa uudessa tehtävässäni Uutismedian liitossa opin arvostamaan sitä, miten tärkeitä pienetkin fyysiset sosiaaliset kohtaamiset ovat uudessa työyhteisössä. Myös lehtikustantajat ja toimitukset siirtyivät laajasti etätyöhön. Digiloikka vauhdittui epäilemättä monessa lehdessä. Lehtikustantajille koronavuosi 2020 oli taloudellisesti hyvin vaativa. Erityisesti mainostilan myyntituotot laskivat sanoma- ja aikakauslehdistössä huomattavasti, arvion mukaan jopa 100 miljoonaa euroa. Joulukuussa Liikenne- ja viestintäviraston jakamaa pientä, kokonaisuudessaan 7,5 miljoonan euron mediatukea journalistisen sisällön edistämiseen haki ja sai merkittävä osa lehtikustantajista.
Saatko tekijänoikeuskorvauksia?
Anu: Aiemmassa työssäni äänisuunnittelijana sain tekijänoikeuskorvauksia. Pääluottamushenkilö on Yleisradiossa päätoiminen, joten tässä työssä en niitä saa.
Ismo: En saa.
Harrastuksesi?
Anu: Lähes ainoa harrastukseni on viime vuosina ollut työn ohella opiskelu. Olen hallintotieteen tutkinto-opiskelijana Itä-Suomen yliopistossa. Muun vähäisen vapaa-aikani pyrin käyttämään liikkumiseen ja muuhun rentoutumiseen.
Ismo: Lukeminen, kuvataide, musiikki ja kirjoittaminen. Korona-ajan jälkeen harrastuksiin kuuluvat jälleen myös koripallo ja tanssi.
Mikä kulttuurielämys on viime aikoina koskettanut sinua erityisesti ja miksi?
Anu: Kulttuurielämykset jäivät viime vuonna varsin vähäisiksi. Kävin aiemmin ahkerasti RSO:n konserteissa, jotka muuttuivat elämyksiksi jätettyäni äänisuunnittelijan työn ja siirtyessäni yleisön puolelle. Kulttuurinnälkää ovat koronavuoden aikana täyttäneet RSO:n striimatut konsertit.
Ismo: Erikoisena koronavuonna kulttuurielämykset ovat painottuneet kirjallisuuteen, musiikkiin ja kuvataiteeseen. Kotimaisia elämyksiä ovat olleet mm. Marko Järvikallaksen esikoisteos Mihin täällä voi mennä, Tapani Rinteen Foghornia-albumi ja Maiju Salmenkiven gallerianäyttely syksyllä. Ne kaikki ovat kiinni ajassa, eivätkä unohda mennyttä.
Mottosi/sanontasi/elämänviisautesi?
Anu: “Ei se mitään ota, jos ei annakaan!” Eli aina kannattaa yrittää, vaikka tehtävä tai asia vaikuttaisi mahdottomalta.
Ismo: Moneen tilanteeseen soveltuva sanoma löytyy kuvataiteilija Maria Stereon installaatiosta: ”Meiän ystävyys ei tule kestämään, jos me ei anneta palautetta toisen käyttäytymisestä”.
Haastattelu: Ria Korkiakangas
Anu Kähkösen kuva: Henrietta Hassinen
Ismo Huhtasen kuva: Maria Miklas