Hevosurheilu-lehti on tärkeä ihmisille, joille hevoset ovat intohimoinen elämäntapa. Lehden toimitus on innostunut tekemään normaalin toimitustyön lisäksi paljon laajoja historiallisia juttuja hevosalasta. Nämä ovat saaneet paljon kiitosta lukijoilta. Menneeseen kurkistavien katsausten suosiosta syntyi ajatus, että vanhat lehdet voisi digitoida. Hevosurheilun toimitus on päässyt tutustumaan sanomalehti Karjalaisen digitointiprojektiin, joka osaltaan vahvisti ja konkretisoi käsitystä tehtävästä. Digitointipäätöstä pidetään alalla myös huomattavana kulttuuritekona.
Arkisto palvelee sekä lukijoita että toimittajia
Digitointiin liittyvä liiketoimintamalli on Hevosurheilussa työn alla. ”Meidän täytyy vielä miettiä, annammeko esimerkiksi kestotilaajillemme arkiston alennuksella vai tilaukseen liittyen”, Kinnula kertoo. Asia liittyy myös parhaillaan lehdessä tehtävään digiuudistuksen kokonaisuuteen.
Kinnula arvelee, että lehden tilausherkkyys saattaa kasvaa, kun osa arkistosta laitetaan maksumuurin taakse. Nykyisin lehden painosmäärä on 17 500 kappaletta, joista tilaajille lähetetään yli 90%.
Vielä on vaikea ennustaa, kuinka moni lukija ryhtyy käyttämään arkistoa. Kinnula kuitenkin luottaa siihen, että kiinnostusta on. ”Jos paikalliset sanomalehdet ovat onnistuneet saamaan lukijoita arkistoilleen paikallisilla uutisilla, uskon, että meillä on vielä enemmän annettavaa omille lukijoillemme.”
Alalla arvostetaan meritoituja hevosia ja niiden kanssa tekemisissä olevia kokeneita henkilöitä
Hakusanatoiminto on arkiston käytössä tärkeässä roolissa. ”Alalla arvostetaan meritoituja hevosia ja niiden kanssa tekemisissä olevia kokeneita henkilöitä”, Kinnula kertoo. ”Mikä on mukavampaa kuin hakea nimellä juttuja omasta hevosestaan!” Kinnulan mukaan arkisto hakutoimintoineen helpottaa myös lehden toimittajien työtä, sillä he pystyvät aineistojen avulla tekemään parempia juttuja. Taustatietoja on helpompaa löytää digiarkistosta kuin etsimällä niitä nidotuista vuosikirjoista käsin.
Koko lehden historia digiarkistoon
Tällä hetkellä lukusovelluksesta tehdään testejä jo valmiiksi digitoidusta aineistosta. Hanke aloitetaan tuoreimmista lehdistä ja vanhemmat toimitetaan Kansalliskirjastoon digitoitavaksi sitä mukaa, kun työ etenee. ”Onneksi Kansalliskirjasto on jo aiemmin digitoinut alkupään lehtemme muutamalta vuodelta, sillä uskoakseni ihan kaikilta vuosilta meiltä ei olisi enää löytynyt lehtien vuosikirjoja”, Kinnula sanoo. Nyt mukaan saadaankin koko lehden historia aina vuodesta 1924 alkaen. Digitoinnin arvioidaan olevan valmis ensi syksynä. Tahtotilana on, että koko arkisto saataisiin auki lukijoille tämän vuoden aikana.
Digitointiin tarvitaan lupa teosten tekijöiltä
Lehtiarkistonsa digitointiin tarvittavat tekijänoikeusluvat Hevosurheilu-lehti on hankkinut Kopiostosta. Lupa kattaa mm. kotimaisten journalistien ja valokuvaajien, kuvatoimistojen, ulkomaisten kirjoittajien, kirjailijoiden, graafikoiden sekä sarjakuvapiirtäjien tekijänoikeudet.
Tekijät saavat Kopioston kautta heille kuuluvat korvaukset lehtiarkiston digitoinnista ja arkiston välittämisestä suljetussa verkossa esimerkiksi lehden tilaajien käyttöön.
Haastattelu: Ria Korkiakangas
Kuva: Hevosurheilu-lehti