Määräraha on tarkoitettu tekijänoikeuslakiin perustuvien kopiointi- ja muiden käyttöoikeuskorvausten maksamiseen sekä kopiointia, tallennusta ja käyttöoikeuksia koskevaan viestintään ja selvitysten tekemiseen. Esimerkiksi tekijänoikeuskorvaukset teosten kopioimisesta opetuksessa maksetaan näistä varoista. Rahat kanavoidaan teosten tekijöille ja kustantajille tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta.
”Luovia aloja ei saa unohtaa nyt, kun Suomessa mietitään erilaisia elvytyskohteita ja suunnitellaan akuuttia talouden jälleenrakennusta. Luovuus ja luova ala muodostavat monin tavoin yhteiskuntamme perustan ja näihin panostaminen vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja kansantalouden kehitykseen tässä vaikeassa ajassa”, toteaa Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
Rahoituksen jäädessä jälkeen myös yhdenvertaisuus vaarantuu
Luoviin aloihin panostaminen on nähtävä elvyttävänä. Monet eurooppalaiset maat ovat onnistuneet kasvattamaan luovasta alasta merkittävän vientiteollisuuden haaran − esimerkkiä ei tarvitse etsiä kauempaa kuin Ruotsista. Luovassa taloudessa on paljon potentiaalia myös tulevaisuuden Suomea rakentavalle kasvulle.
On äärimmäisen harmillista, jos opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiesityksessä ollut noin 3,3 miljoonaa euroa leikattaisiin nyt pois. Leikkaus ei tue tasa-arvoista oppimista kunnissa, vaikka juuri yhdenvertaisuus on ollut olennainen osa hallituksen koulutus- ja työllisyyspoliittista tavoitetta muun muassa oppivelvollisuusiän laajentamisessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön alkuperäinen esitys takaisikin opettajien ja oppijoiden tarvitsemien lupien hankinnan kattavasti ja keskitetysti sekä teosten tekijöille ja kustantajille oikeudenmukaisen, kohtuullisen korvauksen heidän teostensa käytöstä.
Rahoitus on jäänyt jo vuosia jälkeen
Pohjoismaisessa vertailussa esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen opetuskäytöstä maksetut kopiointikorvaukset ovat kaikista alhaisimmat Suomessa. Etenkin verrattuna Tanskassa ja Norjassa maksettaviin kopiointikorvauksiin suomalaiset tekijät ja tekijänoikeudenhaltijat ovat merkittävästi eriarvoisessa asemassa.
Nykyinen käyttölupien hankintaan ja tekijänoikeuskorvausten maksamiseen osoitettu määräraha on jäänyt jälkeen myös tosiasiallisesta kopioinnin määrästä. Tämä käy ilmi Kopioston ja Opetushallituksen yhdessä teettämistä tutkimuksista. Vuoden 2020 käyttökorvaus on jo yli 1,5 miljoonaa euroa jäljessä tutkimusten osoittamasta kopioinnin määrästä ja arvosta. Tämä tilanne on teosten tekijöiden ja kustantajien kannalta kestämätön.
Vielä ei ole liian myöhäistä tehdä ratkaisuja koskien luovien alojen asemaa osana Suomen elvytystä. Valtion talousarvioon on korjattava OKM:n esittämä määräraha sellaisenaan, jotta oppijoiden yhdenvertainen kohtelu toteutuu ja vuosia kestänyt vääristymä teosten tekijöiden ja kustantajien korvauksissa saadaan oikaistua.
Luovien alojen on nautittava Suomessa laajaa arvostusta ja päättäjien on nähtävä niiden asema myös Suomen talouden jälleenrakennuksessa. Luovien alojen toimijoita ei saa jättää ahdinkoon.
Lisätietoja:
Valtteri Niiranen, Kopioston toimitusjohtaja, valtteri.niiranen (at) kopiosto.fi, 040 0245 008