Eduskunta hyväksyi tekijänoikeuslain muutokset maanantaina 27.2. täysistunnossaan. Tasavallan presidentin on vielä vahvistettava laki. Osittain uudistettu tekijänoikeuslaki huomioi nyt aiempaa tasapainoisemmin sekä teosten tekijöiden että niiden käyttäjien edut ja oikeudet.
”Toimiva tekijänoikeuslaki luo toimintaedellytykset luovan alan menestykselle. Alalla on tehty pitkään työtä tämän tärkeän lakimuutoksen eteen. On hienoa, että laki saatiin nyt maaliin”, toteaa Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
Tekijänoikeuslain osittaisuudistuksen taustalla ovat EU:n tekijänoikeusdirektiivi ja verkkolähetysdirektiivi, joita tuodaan nyt osaksi Suomen lainsäädäntöä. Direktiivien päämääränä on luovan alan tekijöiden aseman parantaminen, lainsäädännön päivittäminen vastaamaan modernin, digitaalisen yhteiskunnan vaatimuksia sekä lakien yhdenmukaistaminen EU-maiden kesken.
Lain päivittäminen on ollut pitkä prosessi. Direktiivien työstäminen aloitettiin Brysselissä jo vuonna 2015, ja valmistelutyötä sävytti voimakas eri osapuolten lobbaus. Kotimaisen lain valmistelu käynnistyi vuonna 2019. Monien kuulemisten ja perusteellisen lausuntokierroksen jälkeen hallituksen esitys annettiin viime vuonna juuri ennen pääsiäistä ja täydentävä hallituksen esitys joulukuussa.
”Työ ei kuitenkaan lopu näihin EU-direktiiveistä kumpuavien muutosten tekemiseen. Seuraavalla hallituskaudella tekijänoikeuslakia pitää vielä uudistaa kansalliset tarpeet huomioiden”, Niiranen muistuttaa.
Käymme seuraavaksi läpi päivitetyn tekijänoikeuslain merkittävimmät muutokset luovan alan tekijöiden näkökulmasta.
Kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettäminen selkiytyy
Audiovisuaalisten teosten tekijöiden kannalta päivittyneessä tekijänoikeuslaissa merkittävää on, että se selkiyttää kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämistä. Edelleen lähettämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa joku muu kuin alkuperäinen lähettäjäyhtiö jakaa alkuperäistä tv-lähetystä samanaikaisesti ja muuttamattomana esimerkiksi kaapelitelevisioverkossa.
Edelleen lähettäminen on tekijänoikeuden suojaamaa, jolloin siihen lähtökohtaisesti tarvitaan tv-ohjelmien tekijöiden lupa. Tekijöillä on myös oikeus saada teostensa edelleen lähettämisestä tekijänoikeuskorvauksia. Korvauksia kertyy teosten käytön mukaan, eli jos tv-ohjelmaa edelleen lähetetään monien vuosienkin päästä uudelleen, saa tekijä siitä hänelle kuuluvan osuutensa.
Teknisellä tasolla tekijänoikeuslain edelleen lähettämistä koskevaan sopimuslisenssipykälään hyväksyttiin EU:n verkkolähetysdirektiivin mukainen, selkeyttävä kirjaus. Sen mukaan tavalla, jolla edelleen lähetyksen toteuttava osapuoli eli kaapelioperaattori saa ohjelmasignaalin lähetystoimintaa harjoittavalta organisaatiolta eli tv-yhtiöltä, ei ole merkitystä toiminnan tekijänoikeudellisen arvioinnin kannalta.
Tämä tarkennus on hyvä ja erittäin tervetullut. Se tarkoittaa sitä, että signaalin vastaanottotapaan ei voida vedota, kun arvioidaan, onko kaapelioperaattorin toiminta tekijänoikeuden suojaamaa edelleen lähettämistä.
Tekijänoikeuslupien mukaisen teosten käytön lisäksi opetuksessa sallitaan YouTube
Päivitetty tekijänoikeuslaki helpottaa teosten käyttöä opetuksessa. Mikäli teoksen käyttöön ei ole saatavilla lupaa, teosta voi jatkossa käyttää opetuksen havainnollistamiseksi uuden rajoitussäännöksen nojalla.
Ensisijaisesti teoksia saa edelleen käyttää oppilaitoksille hankittujen tekijänoikeuslupien mukaisesti. Uuden rajoitussäännöksen nojalla opettajan on kuitenkin mahdollista käyttää opetuksessa myös sellaisia teoksia, joiden osalta käyttölupaa ei ole lainkaan tai helposti saatavilla. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi YouTube- ja mainosvideot, joita saa nyt esittää opetuksen havainnollistamiseksi.
Opetukseen on saatavilla useita käyttölupia, jotka mahdollistavat jopa havainnollistamista laajemman teosten kopioinnin ja käytön opetuksessa. Tällaisia lupia ovat esimerkiksi Kopioston kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa.
Lehtikustantajan kanssa sovittava verkkosisältöjen käytöstä
Tekijänoikeuslakiin lisättiin uusi lehtijulkaisun kustantajaa koskeva lähioikeus. Sen myötä lehtikustantajalla on yksinoikeus määrätä julkaisunsa kappaleiden tai niiden osien valmistamisesta ja yleisölle välittämisestä ansiotarkoituksessa.
Uudella lähioikeudella parannetaan lehtikustantajan suojaa, kun uutisia hyödynnetään esimerkiksi mediaseuranta- ja uutiskoostepalveluissa. Näille palveluille lehtien sisältöjen käyttäminen on merkittävä tulonlähde ja osa niiden liiketoimintamallia. Lehtijulkaisuun sisältyvän teoksen tekijällä kuten toimittajalla tai valokuvaajalla on myös oikeus asianmukaiseen osuuteen tuloista, jotka lehtikustantaja saa uuden yksinoikeutensa nojalla.
Uusi lähioikeus ei rajoita yksityistä käyttöä, eikä sitä myöskään sovelleta uutisten jakamiseen linkittämällä. Yksinoikeuden ulkopuolelle jäävät myös yksittäiset sanat tai hyvin lyhyet otteet. Lehdessä olevien artikkeleiden otsikot kuitenkin katsotaan niiden pituudesta riippumatta lehtijulkaisujen olennaisiksi ja kaupallisesti merkityksellisiksi osiksi.
Lehtikustantajan lähioikeus on voimassa kaksi vuotta sen vuoden päättymisestä, jona lehti julkaistiin.
Some-jäteille vastuu hankkia tarvittavat luvat teosten jakamiseen alustoillaan
Monien sosiaalisten median palveluiden, kuten YouTuben, Facebookin ja Instagramin, tulee jatkossa hankkia lupa, kun yksityiset henkilöt jakavat palvelussa toisten tekemiä, tekijänoikeussuojaa saavia sisältöjä.
Luvan hankkiminen koskee tilanteita, joissa sisältöjä jaetaan ei-kaupallisessa tarkoituksessa ja muulla tavoin kuin linkittämällä. Jaettavia sisältöjä voivat olla esimerkiksi toisten tekemät valokuvat, lehtiartikkelit, runot, kuvataideteokset, laulun sanat ja nuotit.
Jos sosiaalisen median palvelu ei ole hankkinut tarvittavia lupia, tulee sen estää teoksen saatavilla olo saatuaan riittävän perustellun pyynnön.
Muutos parantaa luovan alan tekijöiden ansaintamahdollisuuksia. Lisäksi se turvaa myös kansalaisten asemaa, sillä vastuu lupien hankkimisesta teosten käyttöön on palveluntarjoajalla. Muutos ei myöskään estä teosten käyttöä rajoitussäännösten, esimerkiksi sitaattioikeuden tai parodiapoikkeuksen nojalla.
Teoksia saa käyttää tekstin- ja tiedonlouhinnassa
Tekijänoikeuslakiin lisättiin uusi säännös, jonka nojalla teoksia saa käyttää tekstin- ja tiedonlouhinnassa. Louhintaan saa käyttää vain sellaisia teoksia, joihin on laillinen pääsy, eli jotka ovat esimerkiksi luvallisesti ja avoimesti saatavilla verkossa.
Rajoitus ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan teoksen tekijä tai kustantaja voi halutessaan pidättää oikeuden teoksensa käyttämiseen tekstin- ja tiedonlouhinnassa. Tällaisen oikeuden pidättämisen voi tehdä esimerkiksi teoksen käyttöehdoissa. Teosten käyttöä tieteellisessä tutkimuksessa tapahtuvassa tekstinlouhinnassa ei kuitenkaan saa estää tai rajoittaa sopimuksella.
Huomioitavaa on, että valmistettuja teoskopioita saa säilyttää ainoastaan tekstin- ja tiedonlouhintatarkoitusta varten, eikä niitä saa saattaa esimerkiksi yleisön saataviin. Tutkimusorganisaatiot ja kulttuuriperintölaitokset saavat kuitenkin säilyttää teoskappaleita tieteellistä tutkimusta varten sekä tutkimustulosten todentamiseen myöhemmin.
Kaupallisesta jakelusta poistuneiden teosten uusi käyttömahdollisuus kirjastoille, arkistoille ja museoille
Tekijänoikeuslakiin lisättiin uusi sopimuslisenssisäännös, joka helpottaa kaupallisesta jakelusta poistuneiden teosten käyttöä arkistoissa, museoissa ja kirjastoissa.
Kulttuuriperintölaitokset voivat sopia tällaisten teosten käytöstä tekijöitä ja kustantajia edustavan tekijänoikeusjärjestön kanssa. Mikäli tekijöitä ja kustantajia edustavaa järjestöä ei ole olemassa jollekin teostyypille, voi teosta käyttää lakiin säädetyn uuden rajoitussäännöksen nojalla.
Kulttuuriperintölaitokset eivät saa käyttää teoksia kaupallisen edun tavoittelemiseksi. Tekijä voi halutessaan kieltää teoksen käytön sopimuslisenssin tai rajoitussäännöksen nojalla.
Teoksen käyttö sallittua nyt myös karikatyyrissä ja pastississa
Uusi tekijänoikeuslain parodiapoikkeus mahdollistaa julkistetun teosten käytön parodian lisäksi myös karikatyyrin ja pastissin yhteydessä.
Taustalla vaikuttaa ajatus sananvapauden ja luovuuden suojelemisesta digitaalisella aikakaudella. Teosten käyttö parodiassa on ollut aikaisemminkin mahdollista vapaata muuntelua koskevan säännöksen nojalla.
Kuvatallenteella esiintyvän taiteilijan oikeus laajeni
Esiintyvien taiteilijoiden oikeudet ovat aiemmin olleet eri laajuiset riippuen siitä, onko kyse ääni- vai kuvatallenteella esiintyvistä taiteilijoista. Esimerkiksi kuvatallenteella esiintyvien näyttelijöiden oikeudet ovat olleet suppeammat kuin äänitallenteella esiintyvien muusikkojen ja laulajien.
Tekijänoikeuslain muutosten myötä kuvatallenteella esiintyvillä taiteilijoilla on samat oikeudet kuin äänitallenteella esiintyvillä.
Tekijän asemaa parannettiin oikeuksien luovutustilanteessa
Tekijän asema neuvottelu- ja sopimustilanteissa vahvistui. Tekijänoikeuslakiin lisättiin uusi säännös, jonka mukaan tekijällä on yksinoikeuden- tai käyttöoikeuden luovutuksen yhteydessä oikeus saada asianmukainen ja oikeasuhtainen korvaus.
Alkuperäisellä tekijällä on myös oikeus saada teoksen käyttäjältä säännöllisesti selvitys teoksensa hyödyntämisestä. Selvitys on annettava, jos teoksen hyödyntäjällä on ollut tuloja teoksen käyttämisestä ja jos tekijälle maksettava korvaus on riippuvainen teoksen käytön laajuudesta.
Samalla parannettiin myös tekijän oikeutta peruuttaa oikeudenluovutus. Tekijällä on oikeus peruutukseen, mikäli luovutuksensaaja ei ole hyödyntänyt teosta kohtuullisen ajan kuluessa, eikä teosta ole tekijän esittämästä vaatimuksesta huolimatta hyödynnetty kuuden kuukauden kuluessa. Tekijä ei kuitenkaan ole velvollinen palauttamaan saamaansa palkkiota oikeudenluovutuksen peruutuksen johdosta.