Edustamme Kopiostossa tekstin ja kuvan tekijöitä, valokuvaajia ja kustantajia. Myönnämme teosten käyttöön lupia tekijöiltä ja muilta oikeudenhaltijoilta saamiemme valtuutuksien perusteella sekä toimimalla sopimuslisenssiorganisaationa teosten tietyillä käyttöalueilla. Edustamme myös ulkomaisia tekijöitä ja kustantajia ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehdyillä edustussopimuksilla.
Sopimuslisenssillä tarkoitetaan oikeuksien kollektiivista hallinnointijärjestelmää, josta säädetään tekijänoikeuslaissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä tekijänoikeusjärjestö voi myöntää lupia teosten käyttöön myös sellaisten tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden puolesta, jotka eivät ole antaneet järjestölle valtuutusta. Sopimuslisenssijärjestelmässä myös järjestön ulkopuoliset tekijät, lähioikeuden haltijat ja muut oikeudenhaltijat voivat saada korvauksia järjestöstä.
Sopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa sen, että teosten käyttäjät saavat oikeusvarman ja kattavan käyttöluvan. Tekijät ja muut oikeudenhaltijat puolestaan saavat kohtuullisen korvauksen teosten käytöstä. Sopimuslisenssillä varmistetaan, että teoksia ja muuta suojattua aineistoa voidaan käyttää monipuolisesti ja vastuullisesti esimerkiksi opetuksessa ja yrityksissä. Kopiosto sopii käyttölupien sisällöstä ja luvan ehdoista jäsenjärjestöjensä edustajien kanssa.
Suurin osa Kopioston oikeusluokista ja hallinnoimistamme oikeuksista ovat laissa määritellyillä sopimuslisenssialueilla. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi oppilaitos, kulttuuriperintölaitos tai yritys voi hankkia meiltä kattavan käyttöluvan silloin, kun opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt Kopioston toimimaan kyseisellä teosten käyttöalueella sopimuslisenssiorganisaationa.
Alla olevissa kuvauksissa kustakin oikeusluokasta kerrotaan, lisensioimmeko tällä hetkellä teosten käyttöä ja toimimmeko sopimuslisenssiorganisaation asemassa.
Lue lisää käyttöluvistamme sopimuslisenssien käyttöalueilla
GR1-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto voi myöntää kopiointilupia teosten valokopioimiseen ja tulostamiseen oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille. Kopiosto on myöntänyt valokopiointilupia 1980-luvulta saakka.
Kopiosto on tällä teosten käyttöalueella (TekL 13 §) opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä sopimuslisenssiorganisaatio.
GR2-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto myöntää kopiointilupia teosten skannaamiseen ja muuhun digitaaliseen kopioimiseen sekä käyttöön opetus- ja tutkimustoiminnassa. Digitaalisella kopioinnilla tarkoitetaan esimerkiksi verkkosivulta kuvan tai tekstiaineiston kopioimista, ruutukaappauksen ottamista, pdf-tiedoston lataamista tai tallentamista ja julkaisun sivusta valokuvan ottamista.
Kopiosto on myöntänyt lupia aluksi julkaisujen osittaiseen skannaukseen ja myöhemmin digitaaliseen kopiointiin opetus- ja tutkimustoiminnassa 2010-luvulta lähtien.
Kopiosto on tällä teosten käyttöalueella (TekL 14.1 §) opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä sopimuslisenssiorganisaatio.
GR3-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto myöntää kopiointilupia teosten skannaamiseen ja muuhun digitaaliseen kopioimiseen sekä käyttöön sisäisesti yrityksissä ja muissa yhteisöissä sekä näiden järjestämässä koulutus- ja konsultointitoiminnassa. Digitaalisella kopioinnilla tarkoitetaan esimerkiksi verkkosivulta kuvan tai tekstiaineiston kopioimista, ruutukaappauksen ottamista, pdf-tiedoston lataamista tai tallentamista ja julkaisun sivusta valokuvan ottamista.
Kopiosto on lisensioinut digitaalista kopiointia yrityksissä ja julkishallinnossa kymmenen vuoden ajan.
Kopiosto on tällä teosten käyttöalueella (TekL 13 a §) opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä sopimuslisenssiorganisaatio.
GR4-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto voi myöntää luvan lehtikustantajalle tämän julkaiseman lehden digitoimiseen ja uudelleen julkaisemiseen verkossa, esimerkiksi avaamalla lehtiarkistonsa digitaalisesti tilaajilleen. Kopioston lupa kattaa ennen 1.1.1999 julkaistut lehtijulkaisut. Kopiosto myöntää luvan kustantajalle lehtien artikkelien ja kuvien tekijöiden puolesta.
Kopiosto on tällä teosten käyttöalueella (TekL 25 g § 2 momentti) opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä sopimuslisenssiorganisaatio.
GR5-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto voi myöntää tietyille arkistoille, yleisölle avoimille kirjastoille ja museoille luvan valmistaa kokoelmassaan olevasta teoksesta kappaleen ja välittää sen yleisölle.
Kopiosto voi esimerkiksi myöntää tekijöiden ja kustantajien puolesta luvan Kansalliskirjastolle digitoida tämän kokoelmaan kuuluvia, kaupallisessa jakelussa olevia tai siitä poistuneita, sanoma- ja aikakauslehtiä, nuotteja, julisteita, esitteitä tai vastaavia julkaisuja. Kansalliskirjasto voisi myös avata aineistot yleisön saataville verkossa tai arkiston tai museon tiloissa.
Kopiosto on tällä teosten käyttöalueella (TekL 16 d ja 16 g §) opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä sopimuslisenssiorganisaatio. Kopioston hyväksymispäätökset koskevat sanoma- ja aikakauslehtiä, nuotteja ja laulun sanoituksia, kirjallisiin teoksiin sisältyviä kuvataiteellisia teoksia ja valokuvia, esitteisiin, julisteisiin ja vastaaviin pienpainatteisiin sisältyviä kirjallisia ja kuvataiteellisia teoksia, valokuvia sekä kustantajien oikeuksia.
GR6-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto neuvottelee lainauskorvauksesta ja e-aineistojen kirjastokäytön korvauksesta kuvantekijöiden ja valokuvaajien puolesta ja maksaa heille kyseiset korvaukset. Kopiosto maksaa lainauskorvausta yleisistä kirjastoista ja korkeakoulukirjastoista lainatuista fyysisistä kirjoista. Vuodesta 2023 alkaen maksetaan korvausta myös e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä. Lainauskorvaus ja e-aineistojen kirjastokäytön korvaus maksetaan valtion budjettivaroista.
Kopiosto on hyväksytty tekijänoikeuslain tarkoittamaksi organisaatioksi hallinnoimaan lainauskorvauksia kuvantekijöiden ja valokuvaajien osalta.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille laissa säädetty korvaus siitä, että jokainen saa kopioida teoksia omaan käyttöönsä laillisesti. Yksityisen kopioinnin hyvitys maksetaan Suomessa valtion budjettivaroista.
Tällä hetkellä yksityisen kopioinnin hyvitystä maksetaan ainoastaan musiikin ja audiovisuaalisten teosten yksityisestä kopioimisesta. Jos ministeriön päätöksellä julkaisujen yksityisestä kopioinnista maksettaisiin hyvitystä, voisi Kopiosto GR7-oikeusluokan perusteella vastaanottaa ja tilittää korvauksia tekijöille, valokuvaajille ja kustantajille.
GR8-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto voi myöntää käyttöluvan lehtijulkaisuun sisältyvien teosten, kuten artikkelien ja kuvien, kopioimiseen tai muuhun kappaleen valmistamiseen sekä yleisölle välittämiseen esimerkiksi verkossa tai sosiaalisen median alustoilla. Kopiosto voi myöntää luvan esimerkiksi teknologia- tai mediaseurantayrityksille sanoma- ja aikakauslehtien sisällön käyttöön tai tekoälysovellusten kouluttamiseen. GR8-oikeusluokka kattaa sekä lehtikustantajan lähioikeuden että lehtijulkaisuun sisältyvien teosten tekijänoikeudet ja muut lähioikeudet.
Kopiosto on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä hyväksymispäätöstä toimia sopimuslisenssiorganisaationa tällä teosten käyttöalueella kustantajan lähioikeuden osalta. Tällä hetkellä Kopiosto ei ole myöntänyt lupia tämän oikeusluokan perusteella.
Verkkosisällönjakopalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia sosiaalisen median alustoja, kuten YouTubea, Facebookia, Instagramia ja TikTokia. Yksityishenkilöt jakavat näillä alustoilla toisten tekemää tekijänoikeuden suojaamaa sisältöä, kuten kuvia, lehtiartikkeleita, laulun sanoja ja runoja. Huhtikuussa 2023 voimaan tulleen tekijänoikeuslain muutoksen myötä alustojen tarjoajien on hankittava teosten tekijöiltä ja lähioikeuden haltijoilta lupa siihen, että yksityiset henkilöt välittävät heidän alustoillaan tekijänoikeuden tai lähioikeuden suojaamaa sisältöä ei-kaupallisessa tarkoituksessa.
GR9-oikeusluokan valtuuksilla Kopiosto voi myöntää verkkosisällönjakopalveluille luvan tällaiseen teosten käyttöön edustamiensa tekijöiden ja oikeudenhaltijoiden puolesta. Kopiosto selvittää mahdollisuuksia myöntää lupia verkkosisällönjakopalveluille. Tekijänoikeuslaissa ei ole verkkosisällönjakopalveluihin liittyvää pykälää, jonka perusteella Kopiosto tai jokin muu järjestö voisi toimia sopimuslisenssiorganisaationa.