”Direktiivin myötä Suomenkin tekijänoikeuslaki tulee muuttumaan merkittävästi. Muutokset koskevat niin tekijöiden ja kustantajien määräysvaltaa teoksista kuin myös tekijänoikeuden rajoitussäännöksiä. Kopioston kannalta erityisen tärkeää on se, että direktiivissä nimenomaisesti vahvistetaan sopimuslisenssijärjestelmän merkitys ja toimivuus teosten jälkikäyttömarkkinoilla”, sanoo Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
Tekijänoikeusdirektiivin määräysten myötä EU-jäsenvaltioiden lainsäädäntöjen tulisi mahdollistaa asianmukaiset korvaukset sisältöjen alkuperäisille tekijöille ja oikeudenhaltijoille alustoilta ja palveluista, jotka hyödyntävät liiketoiminnassaan toisten tekemää sisältöä – kuten uutisartikkeleita, musiikkia ja elokuvia. Uudistetut lait vahvistavat myös uutissisällön tuottajien oikeuksia esimerkiksi tilanteessa, jossa uutislinkkejä jaetaan sosiaalisessa mediassa. Uusia tulevat olemaan myös säännökset muun muassa tiedonlouhinnasta, digitaalisesta opetuskäytöstä, teosten digitoinnista kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, myynnistä poistuneista julkaisuista ja tekijöille kuuluvasta kohtuullisesta korvauksesta.
Direktiivin lopullinen käsittely etenee vielä EU:n jäsenvaltioille, jotka neuvostossa äänestävät parlamentin hyväksymästä tekstistä 9.4. Tämän jälkeen vuorossa on kansallisen lainsäädännön valmistelu. Direktiivit eivät ole suoraan jäsenvaltiossa sovellettavaa lainsäädäntöä, vaan kunkin EU-maan on saatettava direktiivi osaksi omaa kansallista lainsäädäntöään. Direktiivin voimaan saattamiseen jäsenvaltioissa on varattu kaksi vuotta aikaa.
Suomen tekijänoikeuslakiin tehtävien muutosten oletetaan tulevan voimaan vuoden 2021 aikana. ”Direktiivin voimaan saattaminen Suomessa on tehtävä työryhmätyyppisesti ja erittäin huolella, hyödyntäen sitä syvää osaamista, jota muun muassa Kopiostolla on tekijöiden ja kustantajien yhteisenä tekijänoikeusjärjestönä”, toteaa Niiranen.