Taiteilija Aliina Kauranne (s. 1992) saa uusia ideoita teoksiinsa arkipäiväisistä tapahtumista, ajankohtaisista aiheista ja ahdistumisen tai turhautumisen tunteista.
“Visuaaliseen kuvastoon ja äänimaailmaan ammennan monesti inspiraatiota elokuvista ja niiden ääniraidoista”, Kauranne kertoo.
Monipuolinen taiteilija on tehnyt muun muassa kuvitusta, graafista suunnittelua, animaatioita, musiikkivideoita ja 3D-mallinnusta. Tällä hetkellä hän työstää luovan alan uupumusta käsittelevää pidempää animaatioteosta.
Teostensa visuaalista tyyliä sekä äänimaailmaa Kauranne kuvailee “omituiseksi mysteeripläjäykseksi“ ja yhdistelmäksi “kauhua, söpöyttä ja epärealistista arkirealismia“. Kauranne ei kuitenkaan halua lokeroida taidettaan minkään genren sisälle.
“Siinä voi olla riski, että genren annetut raamit alkavat määrittää omia teoksia tai ajatuksia työvaiheessa. On kuitenkin hauska aina kuulla, miten muut ihmiset kuvailevat tyyliäni ja teoksiani. Mieluusti jätän teoksen katselijalle sellaisen vapauden“, hän toteaa.
Kauranne toivoo erilaisia tekijöitä esille
Kauranne pitää tärkeänä kuvataiteilijoiden roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättelyssä. Teoksilla voi tuoda uusia näkökulmia keskusteluun, murtaa aikaisempia käsityksiä ja kommentoida ajankohtaisia aiheita tavalla, joka koskettaa monia.
“Visuaalinen kulttuuri rakentaa käsitystämme maailmasta. Me tekijät olemme vastuussa siitä, millaista kuvastoa ja kulttuuria olemme kehittämässä”, Kauranne kiteyttää.
Kysymys kuvataiteen tulevaisuudesta Suomessa herättää hänessä paljon ajatuksia. Kauranne toivoo, että alan tekijöiden arvostus kasvaa.
“Vaikka on etuoikeutettua työskennellä tällaisella alalla, koen, että tekijät joutuvat yhä kamppailemaan paljon oman tekemisen oikeutuksen ja työstä ansaittujen korvausten kanssa”, taiteilija pohtii.
Hän kaipaa lisää arvostusta myös erilaisista taustoista tulevia tekijöitä kohtaan ja toivoo, että erilaiset tekijät olisivat paremmin edustettuina taiteen kentällä. Pitäisi esimerkiksi pohtia sitä, miksei kaikilla ole mahdollisuutta kouluttautua ja saada sitä kautta arvokkaita työmahdollisuuksia, ja miten tilannetta voitaisi muuttaa.
Kauranne itse valmistui vuonna 2019 Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi. Pohdinta koulutuksen roolista alalla on tullut kuitenkin esiin ystävien ja kollegoiden kokemuksissa.
“Olisi hienoa, että käsitys siitä muuttuisi, että tekijän taustalla pitäisi olla akateeminen taidekoulu, jotta voi olla vakavasti otettava tai arvostettava taiteilija”, Kauranne toteaa. “Koen, että visuaalinen kulttuuri köyhtyy, jos taiteilijuutta määritellään jatkossakin sen kautta, millaisia akateemisia meriittejä tekijän taustalta löytyy.”
Digitaalisuus ja sosiaalisen median alustat voivat tarjota itseoppineille taiteilijoille mahdollisuuden saada näkyvyyttä ja omaa ääntä kuuluviin sekä verkostoitua, mikä on alalla tärkeää.
”Digitalisaatio tarjoaa myös uusia käsityksiä kuvataiteesta ja tuo taiteen gallerioista ja museoista jokaisen ulottuville.“
Vuoden kuvittaja -palkinto mahdollistaa oman työn kehittämisen
Kauranne kertoo haaveilleensa luovalla alalla työskentelystä lapsesta saakka. Hienoa työssä on mahdollisuus työskennellä oman harrastuksen parissa, mutta rajanveto vapaa-ajan ja työajan välillä on toisinaan haastavaa. Samalla saattaa myös kadottaa harrastuksen aiemmin tuoman nautinnon.
“Nämä ovat asioita, joita jokainen luovalla alalla työskentelevä ihminen joutuu pallottelemaan, ja jokaisella varmasti on omia tapoja sen käsittelyyn”, Kauranne sanoo.
Helsinkiläinen Kauranne valittiin keväällä Vuoden kuvittajaksi 2020. Kuvittajat ry:n jakama tunnustus jaetaan vuosittain kuvittajalle tai kuvittajaryhmälle, joka on edistänyt ja edustanut kuvataidealaa merkittävällä tavalla. Palkintoraadin mukaan Kauranne on luonut omannäköisensä visuaalisen kielen, jota ei voi verrata mihinkään muuhun.
“Kaiken kaikkiaan olo on todella otettu ja kiitollinen. Tuntuu hienolta saada tällainen arvostuksen osoitus omalle työlle, ja palkinto, joka mahdollistaa ainutkertaisen tilaisuuden keskittyä omaan työskentelyyn ja sen kehittämiseen”, hän iloitsee.
Palkinto ja siihen liittyvä palkintonäyttely rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Kauranteen palkintonäyttely on esillä Galleria Kuvituksessa 25.9.–30.10.2020.
“Kyseessä on ensimmäinen soolonäyttelyni. Odotan sitä innolla! Näyttelyssä pääsee sukeltamaan teosteni maailmaan ja mahdollisesti kokemaan teosten miljöitä ja tunnelmia fyysiseen galleriatilaan jäljiteltyinä.”
Teksti: Iina Saarinen
Kuva: Riitta Supperi