Eduskunta hyväksyi tekijänoikeuslain muutokset 27.2. Muutosten taustalla ovat EU-direktiivit, joita tuodaan nyt osaksi Suomen lainsäädäntöä. Uudistettu laki tulee voimaan 3.4.
Nyt opetuksessa saa esittää YouTube-videoitakin luvallisesti
Jatkossa opetuksen havainnollistamiseksi saa käyttää myös sellaisia teoksia, joiden käyttöön ei ole tarjolla käyttölupaa. Opetuksessa voi esimerkiksi esittää videoita YouTubesta tai muista vastaavista palveluista.
Opetuksen havainnollistaminen tarkoittaa käytännössä teoksen osien tai otteiden käyttöä opetuksessa. Jos teos on lyhyt tai suppea, voi opetuksen havainnollistamiseksi olla sallittua käyttää kokonaista teosta. Esimerkiksi verkossa olevia mainos- ja valistusvideoita voi olla tarpeen esittää kokonaan.
Jos teoksen käyttö sisältyy johonkin oppilaitoksille hankittuun tai tarjolla olevaan käyttölupaan, tulee kyseinen lupa hankkia. Teosta saa tällöin käyttää luvan ehtojen mukaisesti.
Opettajan on tärkeää tietää, mitä lupia omaan oppilaitokseen on hankittu ja mitä lupia on saatavilla. Se, että oppilaitos ei ole hankkinut jotain käyttölupaa, ei oikeuta opettajaa käyttämään sellaisia teoksia vapaasti, joihin lupa olisi saatavilla. Opetuksen käyttöluvista löytyy tietoa esimerkiksi Kopioston ylläpitämästä Kopiraittilan verkkopalvelusta.
Käyttöluvat yhä ensisijaisen keino teosten käyttöön opetuksessa
Niin opettajien kuin tekijöidenkin kannalta paras ja oikeusvarmin ratkaisu on, että teosten käyttö opetuksessa on mahdollistettu selkeillä ja toimivilla käyttöluvilla. Tällä tavoin opettajan ei tarvitse arvioida jokaisen käyttötilanteen kohdalla erikseen, mikä on sallittua ja mikä ei, ja tekijät saavat teosten käytöstä ansaitsemansa korvauksen.
Opetusta helpottamaan on oppilaitoksille hankittu useita käyttölupia, kuten Kopioston kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa. Luvat mahdollistavat jo nyt monipuolisesti materiaalin kopioimisen ja käytön opetuksessa, osana opettajan ja oppijan materiaalia sekä etä- ja verkko-opetuksessa.
Käyttölupia on myös uudistettu ja laajennettu tämän vuoden alusta. Kopioston oppilaitosten kopiointilupa yhtenäistettiin ja selkeytettiin – jatkossa riittää, että opettaja muistaa teosten käytössä niin sanotun 20–20-säännön. Samasta julkaisusta saa kopioida enintään 20 %, kuitenkin korkeintaan 20 sivua. Verkkosivustolta saa kopioida korkeintaan 20 kuvaa tai tulostettua sivua ja samasta lehdestä korkeintaan 20 artikkelia.
Myös kotimaisten ja ulkomaisten elokuvien esittämisluvat yhdistyivät vuoden alusta yhteiseksi Elokuvalisenssiksi.
Oppilaitoksille saatavilla olevat teosten käyttöluvat:
- Kopioston kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa
- Elokuvalisenssi ja Koulukinon Suoratoiston luvat elokuvien esittämiseen
- Teosten ja Gramexin kuntasopimukset ja Musiikkiluvat.fi-palvelun luvat musiikin käyttöön
- Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n luvat näytelmien esittämiseen