Animaation toteutus: Mikko Kekkonen
Taiteen, viihteen ja tieteen tekijöiden yksiselitteinen tunnistaminen myös maarajojen yli on tärkeää yhä verkottuvammassa maailmassa, jossa kanavat kulttuurin kuluttamiseen moninaistuvat jatkuvasti. Usein sisältöjen tekijöille voi kertyä tekijänoikeuskorvauksia eri puolilta maailmaa.
Kun teosten käytöstä raportoidaan tekijänoikeusjärjestöjen välillä, on olennaista tunnistaa, ketkä teosta ovat olleet tekemässä.
”ISNI-tunnisteet toimivatkin erityisenä apuna, kun korvauksia ja niihin liittyviä raportteja saadaan ulkomailta – ja kun Kopiosto raportoi vastaavasti ulkomaille”, kertoo tilitys- ja tutkimuspäällikkömme Rainer Vallius. ”Myös kotimaisten toimijoiden välillä tunnistetta voidaan hyödyntää.”
Kopioston edustamien oikeudenomistajien näkökulmasta ISNI tuo parannusta etenkin kuvan ja kirjallisten teosten tekijöille, joilla kansainvälisiä henkilötunnisteita ei vielä ole ollut. Kopioston kautta ISNI-tunnuksen on nyt saanut noin 12 000 luovan alan ammattilaista.
ISNI-tunnus on tarkoitettu kaikille taiteen ja tieteen toimijoille. ISNI toimiikin yli toimialarajojen; tekijä voi olla yhtä lailla kirjailija, kuvataiteilija tai muusikko, kunhan hänestä kertovan metatiedon perusteella hänet voidaan erottaa toisista samannimisistä tekijöistä.
Tekijänoikeusjärjestöjen ja Kansalliskirjaston yhteishanke käynnistyi noin kaksi vuotta sitten. Nyt ISNI-tunnisteet on hankittu mukana olevien tekijänoikeusjärjestöjen edustamille oikeudenomistajille. Suomalaisilla luovan alan tekijöillä on jo lähes 100 000 ISNIä.
ISNI-hanke jatkuu vielä vuoden 2025 elokuuhun asti. Seuraavaksi tarkoituksena on kehittää jatkuvan tiedonvaihdon prosessia ja automatisointia.