Luovat alat on tärkeä huomioida tulevan hallituskauden tavoitteissa monestakin syystä. Itseisarvonsa lisäksi kulttuurilla on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvoinnille ja psyykkiselle palautumiskyvylle, resilienssille. Taiteella on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia sairauksien hoitamisessa ja ehkäisemisessä sekä terveyden edistämisessä. Lisäksi kulttuuri ja taide myös vahvistavat kommunikointitaitoja, kognitiivista suorituskykyä, empatiaa ja mielen joustavuutta, joita kaikkia tarvitaan muutoksen ja kriisien aikana.
Luovilla aloilla on myös taloudellista merkittävyyttä. Niiden osuus Suomen BKT:stä, 3,1 %, on suurempi kuin esimerkiksi maatalouden tai paperiteollisuuden. Kirittävää verrokkimaihin kuitenkin vielä riittää, sillä tekijänoikeuteen pohjautuvien alojen osuus BKT:stä on EU:ssa keskimäärin 4,4 %.
Koronavuosien koettelemalle luovalle alalle olisi kuolinisku, jos se joutuisi vielä kärsimään lisäleikkauksista. Epävarman maailman keskellä luova ala tarvitsee nyt toivoa ja näkymää tulevaan. Moderni tekijänoikeuslaki on tähän yksi konkreettinen keino. Vuonna 2022 Suomen tekijänoikeuslaki uudistuu vastaamaan EU:n direktiivien tavoitteita, mutta kansalliset muutostarpeet päätettiin huomioida myöhemmin. Sen aika on tulevalla hallituskaudella.
Tekijänoikeudet mahdollistavat luovan talouden
Tekijänoikeudet muodostavat luovan alan ja kulttuuriin perustuvan talouden perustan. Siksi tekijänoikeuslainsäädännön on pysyttävä ajassa kiinni: sitä on uudistettava vastaamaan yhteiskunnassa ja luovilla aloilla tapahtuvia muutoksia.
Luovien alojen tekijöille, esiintyville taiteilijoille ja kustantajille on turvattava lainsäädännön avulla toimintaympäristö, jossa teosten käytöstä sopiminen on sujuvaa. Tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden on voitava tulla toimeen omalla työllään ja investoinneilla erilaisiin sisältöihin.
Näkemyksemme mukaan seuraavan hallituskauden aikana on ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla varmistetaan oikeudenmukainen ja kannustava tekijänoikeuslainsäädäntö sekä ennustettavat tekijänoikeustulot alan toimijoille.
Lue tarkemmin tavoitteistamme hallituskaudelle 2023−2027
Valokuva: Riitta Supperi