Uudistettu kopiointilupa sallii varsin laajasti erilaisten aineistojen kopioinnin ja käytön riippumatta siitä, tapahtuuko opetus etänä vai luokkatilassa. Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela kertoo, että uudistuksen tavoitteena on ollut helpottaa opettajien arkea.
”Jatkossa pääsääntö, joka opettajan pitää muistaa, on kätevä 20−20-ohje: Samasta julkaisusta saa kopioida enintään 20 %, kuitenkin korkeintaan 20 sivua. Verkkosivustolta saa kopioida korkeintaan 20 kuvaa tai tulostettua sivua ja samasta lehdestä korkeintaan 20 artikkelia”, Salmela sanoo.
Opettajan auttaa myös se, että samat kopioinnin ohjeet pätevät nykyään kaikilla oppilaitosasteilla esiopetuksesta peruskouluun, toisen asteen opetukseen ja korkeakouluihin.
”Jos opettaja esimerkiksi vaihtaa työpaikkaa yläkoulusta lukioon tai opettaa sekä kansalaisopistossa että korkeakoulussa, hänen ei enää tarvitse kerrata kopiointiluvan sääntöjä uudestaan, vaan luvan ehdot pysyvät samana”, Salmela sanoo. ”Korkeakoulujen kopiointilupa mahdollistaa lisäksi julkaisujen, kuvien ja tekstisisältöjen kopioimisen tutkimuskäyttöön.”
20−20-ohjeen ohella kopiointilupa sallii nyt lehtiartikkelin, esitteen tai vastaavan pienpainatteen kopioimisen kokonaan sivumäärästä riippumatta. Samasta lehdestä saa kopioida kuitenkin enintään 20 artikkelia. Nuotteja tai laulun sanoja saa kopioida samasta julkaisusta korkeintaan 10 sivua.
”Kopioston edustamat tekijät ja kustantajat haluavat, että opetuksessa on mahdollista kopioida ja käyttää täydentävää materiaalia mahdollisimman helposti tekijänoikeuksia kunnioittaen. Opetuksen käyttölupia on kehitetty sekä opettajia että oikeudenhaltijoita kuunnellen”, Salmela kertoo.
Kopiointi sallittua sekä verkosta että painetusta julkaisusta
Kuten aiemminkin, saa opettaja kopiointiluvalla kopioida opetukseensa täydentävää materiaalia sekä painetuista julkaisuista että digitaalisista lähteistä. Kopioita saa tehdä verkossa luvallisesti olevista kuvista ja tekstiaineistoista, kuten e-kirjasta.
”Uutta on se, että lähteenä voi olla myös maksumuurin takana oleva verkkolehti, jos oppilaitoksella tai opettajalla on tilaukseen tai sopimukseen perustuva käyttöoikeus siihen”, Salmela kertoo.
Kopiointiluvalla ei saa kopioida tehtävä- ja ratkaisukirjoja eikä kustantajien digitaalisia oppimateriaaleja. Luvan ulkopuolelle jäävät entiseen tapaan myös digitaaliset nuottijulkaisut ja standardit. Lupa ei myöskään kata yksityisten henkilöiden somessa, keskustelupalstoilla tai kuvanjakopalveluissa jakamaa sisältöä.
Kopiointilupa mahdollistaa opetusmateriaalin täydentämisen ja opetuksen elävöittämisen.
Opettaja voi hyödyntää ottamiaan kopioita monin tavoin, esimerkiksi jakaa niitä sellaisenaan suoraan oppijoille. Toisaalta kopioidun aineiston voi myös liittää osaksi opettajan omaa materiaalia, itse laadittua koetta ja myös oppilaitoksen tai korkeakoulun pääsykoetta.
Ottamiaan kopioita opettaja saa jakaa oppijoille monisteina tai digitaalisesti suljetussa oppimisympäristössä. Kuten ennenkin, kopiot saavat olla opetusryhmän saatavilla kurssialustalla opintojakson, kurssin tai vastaavan opintokokonaisuuden ajan, peruskoulussa kuitenkin koko lukuvuoden. Uudistetun luvan mukaan lukioissa kopiot saavat olla opetusryhmän saatavilla koko opiskelun ajan, kuitenkin enintään neljä vuotta.
Myös oppijat saavat kopioida kuvia ja otteita osaksi omia projekti- tai opintotöitään.
Sisältöjen käyttöä etäopetuksessa laajennettu
Kopiointiluvalla saa käyttää sisältöjä niin luokkahuoneessa kuin etäopetuksessakin.
”Nyt luvalla on mahdollistettu myös painettuihin oppikirjoihin sisältyvien äänitteiden kuunteleminen etäopetuksessa. Opetuksessa tarvittavan osan saa myös tallentaa oppimisympäristöön”, Salmela avaa.
Oppimateriaaleihin sisältyviä digitaalisia äänitiedostoja saa käyttää niiden omien lisenssien mukaisesti opetuksessa. Kopioston lupa ei koske musiikkiäänitteitä.
”Uudistetun kopiointiluvan mukaisesti etäopetustilanteessa saa näyttää myös opetuksessa käytettävää kustantajan digitaalista oppimateriaalia, jos materiaaliin on hankittu lisenssi kaikille opiskelijoille.”
Kopiointilupa on lähes kaikilla opettajilla käytössä
Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, maksuttomaan toisen asteen koulutukseen sekä valtionosuutta taiteen perusopetukseen saaville oppilaitoksille. Myös kaikilla korkeakouluilla on Kopioston kopiointilupa ja lähes kaikki vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat hankkineet kopiointiluvan.
Tutustu lupaehtoihin ja esitteeseen
Oppilaitokset
Lisätietoa: www.kopiosto.fi/oppilaitokset
Lupaehdot: www.kopiosto.fi/oppilaitoslupa
Esite: Oppilaitosten lupaesite
Korkeakoulut
Lisätietoa: www.kopiosto.fi/korkeakoulut
Lupaehdot: www.kopiosto.fi/korkeakoululupa
Varmista, onko teidän oppilaitoksellanne kopiointilupa-asiat kunnossa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: 09 4315 2320, kopiointiluvat(at)kopiosto.fi