Cuporen tutkimus Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä (2020) toi esiin tarpeen entistä selkeämmälle teos- ja tekijätiedolle etenkin verkkosisältöjen käyttöön liittyvän epävarmuuden vähentämiseksi. Tutkimuksen mukaan useat näkevät, että netissä on vaikea hahmottaa luvallisen ja luvattoman käytön rajat. Siksi palvelujen käyttöehtojen toivotaankin kehittyvän nykyistä ymmärrettävämmiksi. Lisäksi haluttaisiin helppotajuista tietoa tekijänoikeuksista ja sisältöjen sallituista käyttötavoista.
Vuopalan mukaan käytännön ratkaisuja Cuporen tutkimuksessa esiin tulleisiin haasteisiin ei olla ministeriössä vielä ehditty miettiä. Selvityksessä esitettyjä suosituksia aiotaan kuitenkin käsitellä osana Tekijänoikeusjärjestelmän arviointia koskevaa hankekokonaisuutta, jota ohjaa OKM:n asettama ohjausryhmä.
”Tärkeää kontribuutiota tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiseen antavat muun muassa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n ja Kopioston kaltaiset toimijat, jotka tuottavat tiedotus- ja koulutusmateriaaleja tekijänoikeudesta. Myös EUIPO tuottaa hyödyllisiä materiaaleja kaikkien EU-maiden oppilaitosten käyttöön”, Vuopala sanoo.
©-info ohjaa toimimaan oikein
Vuopala kiittelee Kopioston kehittämää ©-infoa, joka voisi hänen mukaansa olla mukana tarjoamassa ratkaisuja tekijänoikeustiedon jakamiseen. ”Kopioston ©-info-kuvake tuo erinomaisesti näkyviin tekijänoikeuslain monimutkaiset säännökset ja ohjaa käyttäjää toimimaan oikein”, Vuopala sanoo.
©-info on verkkosivuille maksutta lisättävä kuvake, jota klikkaamalla tulee esiin sivustolla olevien sisältöjen tekijä- ja käyttöoikeustiedot. Kuvakkeen avulla verkkosivujen käyttäjä saa tiedon siitä, kuka on tehnyt ja tuottanut verkkosivun kuvat, artikkelit, videot ja muut sisällöt ja miten sisällön käyttö on sallittu laissa olevien rajoitussäännösten nojalla, esimerkiksi siteerauksiin ja yksityiseen käyttöön.
©-infon tiedoissa kerrotaan myös, saako sivuston sisältöjä ja materiaaleja käyttää tai kopioida esimerkiksi opetuksessa tai muussa työkäytössä Kopioston kopiointiluvalla. ©-info-kuvakkeeseen voi halutessaan linkittää myös sivuston omat käyttöehdot tai merkitä vapaat tai tietyn CC-lisenssin mukaiset käyttöehdot.
Lisää tietoa käyttöehdoista
Cuporen raportissa esitetään suosituksia Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden edistämiseksi. Mukana on toive siitä, että tietoa tekijänoikeudesta ja käyttöehdoista tulee olla saatavilla helppotajuisessa ja käytännön tilanteita helpottavassa muodossa (kohta 1). Kehitysalueena mainitaan myös tiedotus sosiaalisen median kanavissa sekä verkkopalveluiden käyttöehtojen selkeys (kohta 2.)
Vuopalan mukaan ©-info vastaa hyvin näihin suosituksiin. ”Se lisää tietoa tekijänoikeudesta ja käyttöehdoista helppotajuisessa ja käytännön tilanteita helpottavassa muodossa”, Vuopala toteaa.
©-info-kuvakkeen käyttöä voisi Vuopalan mukaan olla hyödyllistä edistää laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin ylläpitämillä sivustoilla. Kuvakkeen käyttökelpoisuutta myös sosiaalisessa mediassa kannattaisi Vuopalan mielestä selvittää.
Cuporen suositusten mukaan tietoa kaivataan erityisesti siitä, missä tilanteissa sisällön jakaminen on sallittua. ”©-info-kuvake voisi sisältää myös tällaista tietoa, mikäli sisällön jakaminen on sallittua ja toivottavaa. Tällainen tilanne voi olla erityisesti julkisen sektorin aineistojen avoimen lisensioinnin osalta, joka poikkeaa merkittävästi kaupallisin ehdoin julkaistusta aineistosta.”
©-info tarjoaa useita vaihtoehtoja käyttöoikeuksien osalta. Julkaisija voi esimerkiksi sallia aineiston vapaan käytön, sallia ainoastaan opetuskäytön tai sallia käytön Kopioston kopiointiluvalla. ©-info-kuvakkeesta voi myös linkittää aineiston tai sivuston omiin käyttöehtoihin tai käyttämäänsä CC-lisenssiin.
”On myös mahdollista, että oikeudenhaltija ei nimenomaisesti halua edistää aineiston jatkokäyttöä ei-kaupallisiin tai kaupallisiin tarkoituksiin tai tarjota tietoa teoksesta ja sen oikeudenhaltijoista”, huomauttaa Vuopala. ”Julkaisijalla on kuitenkin hyvän tavan mukaisesti velvollisuus ilmoittaa tekijän nimi moraalisten oikeuksien toteutumiseksi.” ©-info tarjoaa mahdollisuuden myös tekijän nimen esiin tuomiseen.
Suomi edelläkävijänä tekijänoikeuden infrastruktuurin parantamisessa
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on parhaillaan käynnissä hanke, jonka tarkoituksena on tukea luovien alojen teos- ja tekijätietokäytäntöihin, metadataan, teknologiaan ja infrastruktuureihin liittyvää kehittämistyötä sekä IP-oikeuksien ja datan juridiikkaan liittyviä kysymyksiä. Tavoitteena on tuoda osapuolia yhteen ja käydä dialogia.
Ministeriö on syksyn 2020 aikana fasilitoinut keskustelua pienryhmissä ja kahdessa työpajassa. ”Keskustelujen ja työpajojen kautta on saatu parempi kuva, missä kullakin alalla mennään. Tavoite on jatkaa työpajoja ja selvittää muun muassa tietosuoja-asetuksen vaikutukset tietokannoissa olevan tekijänoikeustiedon avaamiseen sekä sopimuskäytännöt teos- ja tekijätietoon ja dataan liittyen. Tässä otetaan huomioon aloilla tapahtuva nopea kehitys.”
Tekijänoikeuden infrastruktuurin kehittäminen edellyttää rahoitusta, jota on Vuopalan mukaan tällä hetkellä keskitytty hakemaan EU-tasolta. Tekijänoikeusinfrastruktuurin kehittämisen osana on myös tarkoitus järjestää isompi tilaisuus aiheesta. Se voitaisiin järjestää esimerkiksi EU:n komission tekijänoikeusdataa ja tekoälyä koskevaan selvitykseen liittyvän työpajan yhteydessä tai osana WIPO:ssa keväällä 2021 järjestettävää metadatakonferenssia.
”Suomi on ensimmäisiä maita, joissa tekijänoikeuden infrastruktuuria kehitetään koordinoidusti kaikkia luovia aloja ja koko yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla. Suomen kestävän talouden selonteossa mainitaan luovien alojen infrastruktuurien kehittäminen mukaanlukien tekijänoikeuden infrastruktuuri.”
Vuopalan mukaan ©-info tukee hyvin myös tekijänoikeusinfrastruktuurin kehittämishanketta. Käyttäjien kannalta olisikin tärkeää, että ©-info-kuvake otettaisiin mahdollisimman laajasti käyttöön verkkosivustoilla.
Vuopala lupaa selvittää, miten ©-info-kuvakkeen voisi lisätä OKM:n omille verkkosivuille ja laajemminkin koko valtionhallinnossa.
”©-info palvelee ennen kaikkea visuaalista tarvetta saada tietoa teoksista ja niiden tekijöistä sekä ehdoista, joilla tekijänoikeudella suojattuja teoksia saa käyttää.”
Teksti: Maria Bregenhöj ja Kirsi Salmela
Kuva: Opetus- ja kulttuuriministeriö