Tilitämme jäsenjärjestöillemme tekijänoikeuskorvauksia, jotka olemme keränneet kirjojen, lehtien ja nuottien kopioinnista. Viime vuonna tilitimme 26:lle kulttuurin ja viestinnän eri alojen tekijöitä ja kustantajia edustavalle järjestölle yhteensä 18,6 miljoonaa euroa. Järjestöt jakavat korvaukset edelleen oman alansa tekijöille ja kustantajille.
Myös audiovisuaalisen alan tekijöitä edustavat jäsenjärjestömme saavat meiltä tekijänoikeuskorvauksia. Vuonna 2021 tilitimme kymmenelle av-alan jäsenjärjestöllemme 0,3 miljoonaa euroa tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluista keräämiämme korvauksia. Järjestöt jakavat nämä korvaukset edelleen hyödyttämään av-alan tekijöitä.
Jäsenjärjestömme käyttävät suurimman osan niille tilittämistämme korvauksista apurahoihin ja avustuksiin. Vuonna 2021 apurahojen osuus oli kaikista jäsenjärjestöjemme käyttämistä korvauksista reilu kolmannes. Valtaosa apurahoista kohdistetaan luovan työn tekemiseen. Tekijälle apuraha voi mahdollistaa esimerkiksi näyttelyn toteuttamisen.
Apurahat tarjoavat keskittymisrauhan luovaan työskentelyyn
Kuvittaja ja taiteilija Tero Juuti sai tänä vuonna Grafian työskentelyapurahan. Hänelle myönnettiin tukea Focus-digimaalausprojektiin, joka on toteutettu pikseligrafiikkatyylillä. Isommissa kuvissa yksityiskohdat on piirretty vuoroin tarkasti ja epätarkasti niin, että silmille luontevaa katseluetäisyyttä teokseen ei ole.
”Kun näyttelykävijä katsoo suurta kuvaa, pienet yksityiskohdat eivät enää erotu. Kun taas keskittyy yksityiskohtien katseluun, vedos on liian iso, jotta se mahtuisi näkökenttään. Muistoissa paikat ovat joskus epäselviä. Mieleen on voinut jäädä pieniä itselle tärkeitä yksityiskohtia, vaikka samalla jotain isompaa on unohtunut”, Juuti kuvailee teostaan.
Juutille apurahat mahdollistavat keskittymisen teosten työstöön pitkäjänteisesti.
”Muiden töiden väleissä teosten tekemisestä tulee helposti hajanaisempaa. Keskittyminen ja oikeaan työskentelymoodiin pääseminen vie aikaa, ja pidempi rauhallinen työskentelyaika on tämän projektin kaltaiselle työskentelylle tärkeää.”
Palkinnot kannustavat jatkamaan ammattitaidon kehittämistä
Suurelle yleisölle kopiointikorvaukset näkyvät etenkin järjestöjen jakamien palkintojen muodossa. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat palkitsi viime vuonna käsikirjoittaja Anna Brotkinin parhaasta tv-käsikirjoituksesta jaettavalla TV-Sylvillä. Palkinto myönnettiin Brotkinille Aikuiset-sarjan toisesta tuotantokaudesta.
”Olen iloinen ja otettu TV-Sylvi-palkinnosta. Tuntuu hyvältä saada tunnustusta itselle rakkaasta työstä, jolle on antanut paljon ja josta on myös itse saanut valtavasti. Palkinto kannustaa jatkamaan oman ammattitaidon ja oman äänen kehittämistä”, Brotkin iloitsee.Hänelle tekijänoikeuskorvaukset ovat muutenkin tärkeä osa taiteilijan tulonmuodostusta. Työstä kuuluu saada asiallinen korvaus.
”Kotimaiset budjetit eivät edelleenkään ole pohjoismaisella tasolla, ja käsikirjoituksia tehdään alihintaan. Tekijänoikeuskorvaukset tasapainottavat tätä eroa. Kokonaisen fiktiivisen maailman luominen on pitkä prosessi, jossa tekijä antaa sekä näkemystään, ammattitaitoaan, luovuuttaan että aikaansa teokselle”, Brotkin näkee.
Muita keräämillämme korvauksilla rahoitettuja tunnustuksia ovat muun muassa Kuvittajat ry:n Vuoden kuvittaja -palkinto, Suomen Elokuvaajien Yhdistys F.S.C:n Vuoden elokuvaaja -palkinto sekä tunnetuimpana Suomen Kirjasäätiön jakamat kirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Finlandia-palkintosummat lahjoittaa Suomen Kustannusyhdistys, ja tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon rahoittamiseen osallistuu lisäksi Suomen tietokirjailijat ry.
Korvauksilla toteutetaan julkaisuja, koulutuksia ja tutkimuksia
Julkaisu- ja tiedotustoimintaan käytetyistä varoista esimerkiksi Suomen Säveltäjät julkaisi Kompositio-lehteä ja Suomen arvostelijain liitto puolestaan Kritiikin Uutisia sekä toteutti Yhteinen kritiikki -vuosikirjaa.
Jäsenjärjestömme järjestävät korvauksillamme aktiivisesti koulutuksia ja muita tapahtumia, joilla tekijöiden on mahdollista ylläpitää ja kehittää osaamistaan. Esimerkiksi Radio- ja televisiotoimittajien liitto järjesti kolme luentomuotoista kurssia haastattelun taidosta ja Suomen Kirjailijaliitto järjesti koulutuksia äänikirjasopimuksista sekä kirjallisuusviennistä ja agentuureista.
Jakamiamme korvauksia käytetään jäsenjärjestöissämme lisäksi tutkimuksiin ja selvityksiin. Viime vuonna Suomen tiedetoimittajain liitto selvitti liiton näkyvyyttä sekä koronauutisointia ja sen tietolähteitä. Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry:n tilaaman tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miltä suomalainen valokuvausala näyttää 2020-luvulla ja miten korona on vaikuttanut valokuvaajiin.
Järjestöt käyttävät saamiaan korvauksia myös neuvonta-, lakimies- ja asiantuntijapalveluihin, joka voi olla esimerkiksi tekijänoikeudellista neuvontaa, edunvalvontaa, sopimus- ja veroneuvontaa tai asiantuntijapalvelua.