”Kirjoitin kirjaa päätoimisesti yhdeksän kuukautta. Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokesilta saamani apuraha mahdollisti tästä kolmen kuukauden työn. En olisi tehnyt kirjaa, jos en olisi saanut apurahoja”, Anna-Sofia Berner kertoo. Jokesin myöntämät apurahat rahoitetaan Journalistiliitolle maksamillamme tekijänoikeuskorvauksilla.
Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajana toimineen Bernerin teos kuvaa Yhdysvaltojen murrostilaa ja yhteiskunnan haavoja, jotka suurvallasta heijastuvat ympäri maailman.
Rahallisen tuen lisäksi Berner pääsi osallistumaan Jokesin järjestämään tietokirjatyöpajaan. Kurssiin sisältyi harjoituksia, keskusteluja ja käytännön työskentelyä vastuuopettaja Anu Silfverbergin johdolla.
”Työpaja auttoi kirjan rakenteen hahmottamisessa. Sain kurssilta palautetta ja kannustusta esimerkiksi kertojan äänen kehittämiseen. Työpaja oli koko prosessin kannalta todella olennainen”, Berner kuvaa.
Tekijänoikeuskorvauksista apurahoja, koulutusta ja palkintoja
Maksamme teosten käyttöluvista keräämämme korvaukset eri luovien alojen tekijöitä, kustantajia ja esittäviä taiteilijoita edustaville jäsenjärjestöillemme. Järjestöt jakavat keräämämme tekijänoikeuskorvaukset edelleen oman alansa ammattilaisille ja hyödyttämään luovaa alaa. Suurimman osan tilittämistämme korvauksista jäsenjärjestöt käyttävät apurahoihin ja avustuksiin.
Vuonna 2023 apurahojen osuus kaikista jäsenjärjestöjemme käyttämistä korvauksista oli vajaa kolmannes. Valtaosa apurahoista kohdistetaan luovan työn tekemiseen. Tekijälle apuraha voi mahdollistaa esimerkiksi kirjan tai näyttelyn toteuttamisen. Järjestöt käyttävät keräämiämme tekijänoikeuskorvauksia myös esimerkiksi erilaisiin luovan alan palkintoihin, koulutuksiin, tiedotukseen ja julkaisutoimintaan.
Viime vuonna tilitimme 34:lle luovaa alaa edustavalle järjestölle yhteensä lähes 20 miljoonaa euroa. Tästä summasta valtaosa eli 19,6 miljoonaa euroa oli tekijänoikeuskorvauksia kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen kopioinnista. Näitä korvauksia sai 26 eri jäsenjärjestöämme.
Lisäksi 11 audiovisuaalisen alan tekijöitä ja esittäviä taiteilijoita edustavaa järjestöä sai keräämiämme tekijänoikeuskorvauksia tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluista. Näitä korvauksia tilitimme järjestöille yhteensä 0,2 miljoonaa euroa.
Saatu palkinto voi tunnustuksen lisäksi olla tärkeä lisä luovan alan ammattilaisen ansioihin
Monet kotimaisen kulttuuri- ja viestintäkentän merkittävistä palkinnoista on rahoitettu keräämillämme tekijänoikeuskorvauksilla. Tunnetuimpia näistä ovat esimerkiksi Suomen Kirjasäätiön jakamat kirjallisuuden Finlandia-palkinnot, jotka ovat arvoltaan 30 000 euroa. Viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandian sai Sirpa Kähkösen teos 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (2023, Siltala).
Vuoden tiedetoimittajaksi valittiin tänä vuonna Niko Kettunen, jonka Viikon eläin -palsta Helsingin Sanomissa yleistajuistaa tarttuvasti eläintiedettä. Suomen tiedetoimittajain liiton tunnustus on arvoltaan 5 000 euroa. Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat taas myönsi 2 024 euron arvoisen Arvid Lydecken -palkinnon Taru Viinikaiselle teoksesta Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko (2023, WSOY).
Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Vuoden 2023 palkinto myönnettiin Mohamed Mbougar Sarrin teoksen Miesten syvimmät salaisuudet (2022, Gummerus) suomennoksesta Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle. Alkuteos on ranskankielinen.
”Näimme paljon vaivaa sekä välittääksemme Sarrin ilmaisuvoimaa pursuavan tekstin suomen kielelle että saadaksemme nelikätisen kääntämisemme soimaan tasapainoisesti. Tuntuu hyvältä, että työtämme pidettiin erityisen palkitsemisen arvoisena”, suomentajat kertovat.
”Kun on saanut merkittävän palkinnon, sen kannatteleva vaikutus säilyy pitkään. Palkinnolla on myös tärkeä rahallinen merkitys, koska suomentajien palkkiotaso ei ole vuosiin noussut oikeastaan lainkaan. Apurahat, palkinnot ja tekijänoikeuskorvaukset tuovat tärkeän lisän suomentajien ansioihin.”
Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton myöntämä Mikael Agricola -palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.
Koulutuksilla tuetaan taitoja, luovuutta ja verkostoitumista
Tekijänoikeusvaroilla rahoitetut koulutukset edistävät luovan alan tekijöiden ammatillista kehittymistä. Esimerkiksi Kuvittajat ry:n koulutukset tukevat kuvittajien työskentelyä, kehittävät taitoja ja innoittavat luovuuteen.
”Luentojen ja työpajojen lisäksi Kuvittajat ry järjestää verkossa ulkomaillakin asuvien kuvittajien keskuudessa suosittuja kuvittajaklubeja, jotka tarjoavat inspiraatiota ja vertaistukea luovassa työssä jaksamiseen sekä monialaista verkostoitumista”, kertoo Kuvittajat ry:n tuottaja Veera Jalava. Yhdistys järjestää kansainvälistä koulutusta myös vuosittaisen mestarikurssin muodossa.
”Juan Molinetin ohjaama mestarikurssi keskittyi hahmosuunnitteluun, ja se alkoi hänen töitään ja työskentelytapojaan esittelevällä avoimella yleisöluennolla. Luentoa seuraavina päivinä Molinet opasti kuvittajia hahmosuunnittelun saloihin intensiivityöpajassa. Molinet on Buenos Airesissa syntynyt kuvittaja, hahmosuunnittelija ja AD, joka asuu ja työskentelee Berliinissä. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat muun muassa Unicef, The Guardian ja Nescafé.”