Mistä on kyse?
Tekijänoikeuslain uudistuksen taustalla ovat EU:n direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla ja verkkolähetysdirektiivi. Verkkolähetysdirektiivin tavoitteena on vahvistaa tekijänoikeussääntöjä muun muassa televisiolähetysten edelleen lähettämisessä eli tilanteessa, jossa joku muu kuin alkuperäinen lähettäjäyhtiö jakaa alkuperäistä tv-lähetystä samanaikaisesti ja muuttamattomana esimerkiksi kaapelitelevisioverkossa.
Edelleen lähettäminen on tekijänoikeuden suojaamaa, jolloin siihen lähtökohtaisesti tarvitaan tv-ohjelmien tekijöiden lupa. Tekijöillä on myös oikeus saada teostensa edelleen lähettämisestä tekijänoikeuskorvauksia. Korvauksia kertyy teosten käytön mukaan, eli jos tv-ohjelmaa edelleen lähetetään monien vuosienkin päästä uudelleen, saa tekijä siitä hänelle kuuluvan osuutensa.
Verkkolähetysdirektiivi on edelleen lähettämisen osalta luonteeltaan tekninen, aiempaa satelliitti- ja kaapelidirektiiviä (93/83/ETY) modernisoiva päivitys.
Aiempi epäoikeudenmukaisuus ei ole perustelu toimia samoin myös jatkossa
Muissa EU-maissa tv-ohjelmien tekijät – esimerkiksi käsikirjoittajat, ohjaajat ja näyttelijät – saavat edelleen lähettämisestä korvauksia direktiivien edellyttämällä tavalla. Suurin osa korvauksista kertyy kunkin maan kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä.
Suomessa sen sijaan on toisin. Täällä kaapelioperaattorit eivät ole koskaan maksaneet tekijöille kuuluvia korvauksia kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä.
Kaapelioperaattorit hyötyvät taloudellisesti kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä. On korkea aika, että tästä kannattavasta bisneksestä hyötyvät myös tv-ohjelmien alkutuottajat eli ohjelmien tekijät.
Suomalaisen tv-markkinan on väitetty olevan erilainen muuhun Eurooppaan verrattuna. Tämä ei ole hyväksyttävä peruste olla implementoimatta verkkolähetysdirektiiviä osaksi tekijänoikeuslakia sen tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti.
Itse asiassa tv-markkinamme erot perustuvat siihen, että Suomessa on tähän asti kaupallisesti hyödynnetty kotimaisten tv-kanavien sisältöjä ilman, että tv-ohjelmien tekijät ovat saaneet heille kuuluvia edelleenlähetyskorvauksia. Tähän päivään saakka jatkunut epäreilu käytäntö ei oikeuta toimimaan niin myös tulevaisuudessa.
Kaapelioperaattorit hyötyvät taloudellisesti kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä. Tilastokeskuksen ”Televisiotoiminnan tuotot” -tilaston mukaan kotimaiset kaapelioperaattorit ovat perineet kaapeli-tv:n perusmaksuina vuonna 2019 yhteensä 128 miljoonaa euroa. Ilman kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämistä tämä ei olisi ollut mahdollista.
Nyt on korkea aika, että tästä kannattavasta bisneksestä hyötyvät myös tv-ohjelmien alkutuottajat eli ohjelmien tekijät.
Mitä muutoksia edelleen lähettämisen sääntelyyn on tulossa?
Verkkolähetysdirektiivi tuo tv-kanavien edelleen lähettämisen sääntelyyn kaksi olennaista muutosta:
- Verkkolähetysdirektiivi laajentaa edelleen lähettämisen käsitettä siten, että edelleen lähettäminen voi tapahtua myös muilla tekniikoilla kuin vain kaapeleitse.Koska tekijänoikeuslakimme on jo nykyisellään edelleen lähettämisen (25 h §) osalta teknologianeutraali, ei direktiivi tältä osin johda Suomessa varsinaisiin muutostarpeisiin.Tekijänoikeuslakia uudistavassa hallituksen esityksessä (HE 43/2022) kuitenkin selvennetään teknologianeutraalisuutta entisestään tekemällä teknisluontoiset muutokset 25 h §:n 2 ja 3 momentteihin poistamalla näistä maininnat ”kaapeleitse”. Tämän seurauksena kyseinen pykälä soveltuu kaikilla teknologioilla suoritettavaan edelleen lähettämiseen.
- Merkittävämpi muutos koskee edelleen lähettämistä varten saatavan ohjelmasignaalin vastaanottamisen tapaa. Verkkolähetysdirektiivin mukaan tavalla, jolla edelleen lähetyksen toteuttava osapuoli eli kaapelioperaattori saa ohjelmasignaalin lähetystoimintaa harjoittavalta organisaatiolta eli tv-yhtiöltä, ei ole merkitystä toiminnan tekijänoikeudellisen arvioinnin kannalta.Tämä tarkennus on hyvä ja erittäin tervetullut. Se tarkoittaa sitä, että signaalin vastaanottotapaan ei voida vedota, kun arvioidaan, onko kaapelioperaattorin toiminta edelleen lähettämistä.Aiemmin kaapelioperaattorit ovat kiistäneet harjoittavansa kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämistä ja yrittäneet kiertää siihen liittyviä tekijänoikeudellisia velvollisuuksiaan. Perusteluna on käytetty sitä, että ne eivät enää ”sieppaa” lähettäjäyrityksen signaalia alkuperäisestä maanpäällisestä antennilähetyksestä, vaan saavat edelleen lähetettävän signaalin suoraan lähettäjäyritykseltä kiinteällä yhteydellä.Verkkolähetysdirektiivillä EU on halunnut nimenomaisesti selkiyttää asiaa siten, että edelleen lähetettävän signaalin vastaanottotavalla ei ole merkitystä edelleen lähettämisen tekijänoikeudellisen tulkinnan kannalta. Tämä edelleen lähetettävän signaalin vastaanottotavan merkityksettömyys on verkkolähetysdirektiivin mukaisesti kirjoitettu HE:ssä osaksi 25 h § 1 momenttia.
On myös huomattava, ettei verkkolähetysdirektiivi sääntele lainkaan alkuperäistä lähettämistä (TekL 25 f §). Tästä syystä on hyvä, että hallituksen esityksessä ei esitetä muutoksia alkuperäiseen lähettämiseen, vaan keskitytään ainoastaan verkkolähetysdirektiivin sisällön implementoimiseen.
Uudistuksilla luodaan tv-markkinalle tekijöiden oikeuksia kunnioittava perusta
Koko audiovisuaalisen alan etu on, että kotimaisella tv-markkinalla on vahva, tv-ohjelmien tekijöiden oikeuksia kunnioittava perusta. Sen päälle voidaan rakentaa vastuullista ja alkutuottajaa arvostavaa liiketoimintaa, josta hyötyy koko tv-ala mukaan lukien suomalaiset kuluttajat uusien mielenkiintoisten sisältöjen kautta.
Hallituksen esitys tekijänoikeuslain muuttamiseksi on edelleen lähettämisen osalta selkeä ja verkkolähetysdirektiivin edellytysten mukainen. Audiovisuaalisen alan edun nimissä eduskunnan on nyt käsiteltävä ja hyväksyttävä ehdotettu tekijänoikeuslain osittaisuudistus HE:n mukaisesti.
Sami Kokljuschkin
Vanhempi lakimies, Kopiosto
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää