Uudet säännökset vahvistavat oikeudenhaltijan neuvotteluasemaa
Direktiivin tavoitteena on parantaa tekijän ja esittävän taiteilijan asemaa sopimusneuvotteluissa tekijänoikeuksia hankkivan teoksen käyttäjän kanssa. Uudistusten myötä tekijällä ja esittävällä taiteilijalla on oikeus saada asianmukainen ja oikeasuhteinen korvaus lisensoitujen tai siirrettyjen oikeuksien tosiasialliseen tai mahdolliseen taloudelliseen arvoon nähden.
Jotta tekijä tai esittävä taiteilija voi arvioida teoksensa tai esityksensä taloudellista arvoa, hänellä on oikeus saada täsmälliset ja ajantasaiset tiedot teosten tai esitysten hyödyntämisestä saaduista tuloista. Tiedot on annettava tekijälle tai esittävälle taiteilijalle ymmärrettävällä tavalla.
Tätä kutsutaan avoimuusvelvoitteeksi. Avoimuusvelvoitteen toteuttamisessa tulee ottaa huomioon eri toimialojen, kuten audiovisuaalisen alan ja kustannusalan, erityispiirteet.
Kohtuullistamismekanismi tuo oikeudenhaltijalle oikeuden lisäkorvaukseen
Tekijänoikeusdirektiivin mukainen kohtuullistamismekanismi tuo tekijälle ja esittävälle taiteilijalle turvaa tilanteessa, jossa oikeuksien taloudellinen arvo osoittautuu alun perin arvioitua merkittävästi suuremmaksi.
Jatkossa tekijällä ja esittävällä taiteilijalla on oikeus vaatia asianmukainen lisäkorvaus oikeuksiensa hyödyntämisestä sopijakumppaniltaan, jos alun perin sovittu korvaus osoittautuu suhteettoman pieneksi verrattuna teosten tai esitysten hyödyntämisestä myöhemmin syntyneisiin tuloihin.
Avoimuusvelvoitetta ja kohtuullistamismekanismia koskevat riidat voidaan ratkaista vaihtoehtoisessa riidanratkaisumenettelyssä tuomioistuimen sijaan.
Oikeudenhaltijalle oikeus peruuttaa hyödyntämättömien oikeuksiensa luovutus
Tekijällä ja esittävällä taiteilijalla on oikeus olettaa, että heidän teostaan tai esitystään myös hyödynnetään, kun he lisensioivat tai siirtävät oikeutensa.
Direktiivi edellyttää, että tekijällä ja esittävällä taiteilijalla on oikeus kohtuullisen ajan kuluttua peruuttaa oikeuksiensa luovutus, jos teoksia tai esityksiä ei hyödynnetä lainkaan. Tällöin tekijä tai esittävä taiteilija voi siirtää tai lisensioida peruuttamansa oikeudet toiselle henkilölle.
Direktiivi sallii eri alojen, teosten ja esitysten erityispiirteiden huomioon ottamisen esimerkiksi peruuttamisoikeutta koskevien määräaikojen osalta.
Lehtikustantajan lähioikeus
Tekijänoikeusdirektiivi tuo lehtikustantajalle uuden lähioikeuden lehtijulkaisujen verkkokäytön, kuten uutiskoostepalveluiden, yhteydessä. Uuden lähioikeuden suoja-aika on kaksi vuotta, ja se koskee kaupallista toimintaa, jossa journalistisia uutisia tuodaan esiin verkossa olevaan lehtikatsaukseen.
Jatkossa lehtijulkaisujen verkkokäyttö uutispalveluissa edellyttää, että verkkopalvelun tarjoaja hankkii kustantajalta luvan uutispalvelun sisällön verkkokäyttöön ja maksaa kustantajalle siitä korvausta. Direktiivin mukaan tekijöiden on saatava asianmukainen osuus tuloista, joita kustantajat saavat palveluntarjoajien toteuttamasta sisältöjen käytöstä.
Hyperlinkittäminen ja yksittäisten sanojen tai hyvin lyhyiden otteiden julkaisu on kuitenkin edelleen sallittua ilman luvan hankkimista kustantajalta. Lehtikustantajan lähioikeus ei koske myöskään yksityistä ja ei-kaupallista käyttöä.
Lakimuutosten aikataulu
Direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla hyväksyttiin huhtikuussa 2019. Runsaasti huomiota herättäneen direktiivin tavoitteena on uudistaa lainsäädäntöä vastaamaan teosten käyttötapoja nykypäivänä, yhdenmukaistaa tekijänoikeuksia EU:ssa sekä parantaa oikeudenhaltijoiden asemaa digitaalisessa verkkoympäristössä.
Direktiivi edellyttää Suomeen tekijänoikeuslakiin muutoksia, mutta vielä ei ole selvyyttä siitä, millä tavoin kirjattuina muutosten yksityiskohdat tullaan toteuttamaan. Lain muutosten valmisteluaikataulu Suomessa on viivästynyt, mutta lakiluonnosta odotetaan yhä julkaistavaksi tämän kevään aikana.
Teksti: Sini Kauppila