Edustamme Kopiostossa audiovisuaalisten teosten tekijöitä, kuten käsikirjoittajia, ohjaajia, leikkaajia, kuvaajia, kuvittajia ja kääntäjiä sekä esittäviä taiteilijoita, kuten näyttelijöitä. Myönnämme teosten käyttöön lupia av-tekijöiltä ja esittäviltä taiteilijoilta saamiemme valtuutuksien perusteella sekä toimimalla sopimuslisenssiorganisaationa joillakin teosten käyttöalueilla.
Sopimuslisenssillä tarkoitetaan oikeuksien kollektiivista hallinnointijärjestelmää, josta säädetään tekijänoikeuslaissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä tekijänoikeusjärjestö voi myöntää lupia teosten käyttöön myös sellaisten tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta, joita se ei valtuutuksien perusteella suoraan edusta. Sopimuslisenssijärjestelmässä myös järjestön ulkopuoliset tekijät ja muut oikeudenhaltijat voivat saada korvauksia järjestöstä.
Sopimuslisenssijärjestelmän perusteella teosten käyttäjät voivat saada oikeusvarman ja kattavan käyttöluvan ja tekijät ja muut oikeudenhaltijat kohtuullisen korvauksen teostensa käytöstä. Sopimuslisenssillä varmistetaan, että teoksia voidaan käyttää monipuolisesti ja vastuullisesti esimerkiksi opetuksessa ja yrityksissä.
Suurin osa Kopioston oikeusluokista ja hallinnoimista oikeuksista ovat laissa määritellyillä sopimuslisenssialueilla. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi operaattori tai taloyhtiö voi hankkia meiltä kattavan käyttöluvan, kun opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt Kopioston toimimaan kyseisellä teosten käyttöalueella sopimuslisenssiorganisaationa.
Alla olevissa kuvauksissa kunkin oikeusluokan kohdalla on kerrottu, toimimmeko sillä teosten käyttöalueella sopimuslisenssiorganisaation asemassa.
Edelleen lähettämisellä tarkoitetaan tv-kanavien eli tv-kanavan sisältämän koko ohjelmiston jakelua kaapeli-, IPTV- tai muissa verkoissa muuttamattomana ja samanaikaisena alkuperäisen lähetyksen kanssa. Jakelun tekee muu kuin alkuperäinen lähettäjäyritys.
AV1-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi antaa tv-ohjelmien av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta luvan operaattoreille tv-kanavan sisältämän koko ohjelmiston edelleen lähettämiseen. Tästä käytöstä Kopiosto kerää korvauksia av-tekijöille ja esittäville taiteilijoille. Operaattoreita ovat esimerkiksi Telia, Elisa ja DNA.
Kopiosto on myöntänyt lupia ulkomaisten tv-kanavien (esim. SVT, TV4, RTL) edelleen lähettämiseen 1980-luvulta asti. Kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämistä ei ole Suomessa toistaiseksi lisensioitu. Kopiostolla on valmius aloittaa lisensiointi tällä alueella av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta välittömästi, jos asiassa saadaan neuvottelutulos lupaa tarvitsevien operaattoreiden kanssa.
Kopiosto ja Teosto toimivat Suomessa edelleen lähettämiseen myönnettävissä luvissa opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyminä sopimuslisenssiorganisaatioina. Kopiosto myöntää luvat av-tekijöiden ja näyttelijöiden oikeuksien ja Teosto puolestaan musiikin tekijöiden oikeuksien osalta.
AV2-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää lupia av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta tv-kanavien eli tv-kanavan sisältämän koko ohjelmiston kaapelitelevisioverkossa tapahtuvaan alkuperäiseen lähettämiseen, edelleen lähettämiseen tai muulla tavalla tapahtuvaan yleisölle välittämiseen. Tv-kanavien välittäminen yleisölle kaapelitelevisioverkossa voi olla maksullista tai maksutonta.
AV3-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää lupia av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta tv-kanavien eli tv-kanavan sisältämän koko ohjelmiston yleisölle välittämiseen tietoverkossa silloin, kun on kyse alkuperäisen tv-lähetyksen kanssa samanaikaisesta välittämisestä ja välittämisen toteuttaa joku muu kuin lähettäjäyritys itse.
AV4-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta luvan lähettäjäyritykselle (esim. Yle tai MTV) valmistaa arkistossaan olevasta televisio- tai radio-ohjelmasta kappaleen ja välittää sen yleisölle esimerkiksi verkossa. Ohjelman tulee tekijänoikeuslain mukaan olla lähettäjäyrityksen itse tuottama tai tilaama ja lähetetty ennen 1.1.2002. Kappaleen valmistamista on esimerkiksi ohjelman kopioiminen tai tallentaminen.
Tällä hetkellä Kopiosto ei myönnä lupia tämän oikeusluokan perusteella, eikä se toimi sopimuslisenssiorganisaationa tällä teosten käyttöalueella.
AV5-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta luvat tv-ohjelmien tallentamiseen ja esittämiseen opetuksessa, esimerkiksi päiväkodeissa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Kopioston luvalla opettajat voivat tallentaa ja esittää opetuksessa tv-ohjelmia.
Kopiosto on sopinut oppilaitoksissa tapahtuvasta tv-ohjelmien käytöstä 1980-luvulta asti, ja nykyisin luvasta sovitaan Opetushallituksen kanssa. Tuottajien puolesta vastaavan luvan myöntää tuotantoyhtiöitä edustava APFI.
Kopiosto ja tuotantoyhtiöiden tekijänoikeusorganisaatio APFI ovat tällä teosten käyttöalueella opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymiä sopimuslisenssiorganisaatioita.
AV6-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää luvan tietyille arkistoille, yleisölle avoimille kirjastoille ja museoille valmistaa kokoelmissaan olevasta audiovisuaalisesta teoksesta kappaleen sekä välittää sen yleisölle. Teos voi olla esimerkiksi video, tv-ohjelma tai elokuva. Luvan voi myöntää myös sellaisiin kirjaston, arkiston tai museon kokoelmassa oleviin av-teoksiin, jotka eivät ole kaupallisessa jakelussa.
Kopiosto voisi esimerkiksi myöntää av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta luvan Kansalliselle audiovisuaaliselle instituutille (KAVI) valmistaa kokoelmassaan olevasta elokuvasta digitaalisen kappaleen ja välittää sen nettisivullaan yleisölle.
Kopiosto on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä hyväksymispäätöstä toimia sopimuslisenssiorganisaationa näillä teosten käyttöalueilla av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden osalta (pois lukien elokuvien ja draamaohjelmien käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden oikeudet). Tällä hetkellä Kopiosto ei ole myöntänyt lupia tämän oikeusluokan perusteella.
AV7-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto on myöntänyt Ylelle luvan valmistaa omatuotantoisista ohjelmistaan kappaleita myytäväksi kirjastoille, museoille ja muille vastaaville laitoksille. Ohjelmia voidaan esittää laitoksen tiloissa, esimerkiksi museossa näyttelyn yhteydessä.
Tekijänoikeuslaissa ei ole tällaiseen teosten laitos- ja kirjastokäyttöön liittyvää pykälää, jonka perusteella Kopiosto tai jokin muu organisaatio voisi toimia sopimuslisenssiorganisaationa.
Operaattorien verkkotallennuspalveluissa, kuten Elisa Viihteessä, Telia Playssa ja DNA TV:ssä, kuluttaja voi tallentaa ohjelmia kotimaisilta vapaasti katsottavilta tv-kanavilta. AV8-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta operaattoreille luvan tällaiseen teosten tallentamiseen verkkotallennuspalveluissa.
Kopiosto on myöntänyt luvan operaattoreille verkkotallennuspalveluihin yhdessä Teosten, Gramexin ja APFIn kanssa. Kopiosto myöntää luvan av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden, APFI tuotantoyhtiöiden ja Teosto ja Gramex musiikin tekijöiden, musiikkikustantajien, äänitetuottajien ja muusikoiden puolesta. Operaattorit sopivat lisäksi lähettäjäyhtiöiden kanssa näiden omista ja niille siirtyneistä oikeuksista.
Kopiosto, Teosto, Gramex ja APFI toimivat tällä teosten käyttöalueella opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyminä sopimuslisenssiorganisaatioina.
AV9-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta luvan lähettäjäyhtiöiden lähettämien tai muulla tavalla yleisölle välittämien tv-ohjelmien julkiseen esittämiseen. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi tv-lähetysten esittämistä julkisessa tilassa, kuten kuntosaleilla, ravintoloissa ja erilaisissa odotustiloissa.
Toistaiseksi vapaasti vastaanotettavilla tv-kanavilla lähetettyjen tv-ohjelmien julkista esittämistä ei ole lisensioitu. Kopiosto selvittää mahdollisuuksia aloittaa tv-ohjelmien julkisen esittämisen kollektiivinen lisensiointi.
Tekijänoikeuslaissa ei ole julkiseen esittämiseen liittyvää pykälää, jonka perusteella Kopiosto tai jokin muu organisaatio voisi toimia sopimuslisenssiorganisaationa.
Yksityisen kopioinnin hyvitys maksetaan Suomessa valtion budjettivaroista. AV10-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto tilittää korvauksia av-tekijöille ja esittäville taiteilijoille yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
Yksityinen kopioinnin hyvitys on tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille laissa säädetty korvaus siitä, että jokainen saa kopioida teoksia omaan käyttöönsä laillisesti. Kopiosto on maksanut hyvityksestä kertyviä korvauksia av-tekijöille ja esittäville taiteilijoille 1980-luvulta asti. APFI maksaa yksityisen kopioinnin hyvityksestä kertyviä korvauksia tuotantoyhtiöille.
Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää musiikin ja av-teosten oikeudenhaltijoiden yksityisen kopioinnin hyvityksen osuudet. Kopiosto maksaa hyvityksen av-tekijöille ja esittäville taiteilijoille suorina korvauksina. Audiovisuaalisen alan yhteisiin tarkoituksiin maksettavia korvauksia jaetaan Kopioston osana toimivan AVEKin kautta erilaisina tukina.
AV11-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi kerätä korvauksia av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta siirto- eli jakeluvelvoitteen alaiseen tv-lähetykseen sisältyvien teosten edelleen lähettämisestä. Jakeluvelvoitteen alaisia kanavia ovat tällä hetkellä Yleisradion tv-kanavat.
Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan operaattorin velvollisuutta lähettää kaapelitelevisioverkossa tiettyjen laissa säädettyjen tv-kanavien sisältö muuttamattomana ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa. Tekijänoikeuslain mukaan tekijällä ja esittävällä taiteilijalla on oikeus saada operaattorilta korvaus tällaisesta edelleen lähettämisestä.
Oikeutta korvaukseen ei kuitenkaan ole, jos operaattori pystyy osoittamaan, että lähettäjäyritys on jo maksanut korvauksen lähetysoikeuksien hankinnan yhteydessä. Jos lähettäjäyritys ei ole maksanut korvausta suoraan oikeudenhaltijoille, korvaus voidaan maksaa ainoastaan opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymän järjestön kautta.
Kopiosto ja Teosto on hyväksytty tekijänoikeuslain tarkoittamiksi järjestöiksi tällä teosten käyttöalueella.
Verkkosisällönjakopalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia sosiaalisen median alustoja, kuten Youtubea, Facebookia, Instagramia tai TikTokia. Yksityishenkilöt voivat jakaa näillä alustoilla itse tekemänsä sisällön lisäksi toisten tekemää tekijänoikeuden suojaamaa sisältöä, kuten otteita tv-ohjelmista.
Huhtikuussa 2023 voimaan tulleen tekijänoikeuslain muutoksen myötä alustojen tarjoajien on hankittava teosten tekijöiltä ja lähioikeuden haltijoilta lupa siihen, että yksityiset henkilöt välittävät heidän alustoillaan tekijänoikeudella suojattuja teoksia ei-kaupallisessa tarkoituksessa. AV12-oikeusluokan valtuuksien perusteella Kopiosto voi myöntää verkkosisällönjakopalveluille luvan tällaiseen teosten käyttöön av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden puolesta.
Kopiosto selvittää mahdollisuuksia myöntää lupia verkkosisällönjakopalveluille. Tekijänoikeuslaissa ei ole verkkosisällönjakopalveluihin liittyvää pykälää, jonka perusteella Kopiosto tai jokin muu järjestö voisi toimia sopimuslisenssiorganisaationa.