Vuonna 2019 vastaava arvio oli 275–297 miljoonaa tiedostoa. Musiikki- ja videoaineiston kopioijia on kaiken kaikkiaan yli 900 000.
Tekijänoikeuslain mukaan jokaisella on oikeus kopioida yksityiseen käyttöönsä julkaistuja teoksia, mm. musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia. Laissa on säädetty yksityisen kopioinnin hyvityksestä, jonka valtio maksaa tekijöille, esittäjille ja tuottajille teoksen kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön. Tilitykset teosten oikeudenomistajille tapahtuvat tekijänoikeusjärjestöjen kautta.
Tekijänoikeuden suojaamaa graafista aineistoa kopioidaan yli 500 miljoonaa sivua
Kolme neljästä Suomessa asuvasta on tulostanut, tallentanut, valokopioinut tai skannannut graafista aineistoa yksityiseen käyttöön viimeisen vuoden aikana. Eniten käytetyt kopiointitavat ovat tulostus ja tallennus. Niissä ovat myös suurimmat kappalemäärät, sivumäärissä laskettuna.
Tulostetun tai tallennetun graafisen aineiston julkaisija on ollut useimmin yksityinen henkilö, jolloin on kopioitu hänen nettisivuaan tai blogiaan. Julkaisija voi olla myös esimerkiksi yritys tai julkishallinto.
Arvio siitä, paljonko Suomessa vuodessa tulostetaan, tallennetaan, valokopioidaan ja skannataan yksityisen kopioinnin hyvityksen piiriin kuuluvaa graafista aineistoa on 535–613 miljoonaa sivua. Graafisen aineiston yksityisestä kopioinnista ei makseta tällä hetkellä hyvitystä oikeudenomistajille.
Taloustutkimus kerää vuosittain tietoa yksityisestä kopioinnista opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Tutkimuksia suunnittelee työryhmä, jossa on OKM:n lisäksi edustettuna tekijänoikeusjärjestöjen ja elinkeinoelämän edustajia. Myös Kopiosto on mukana työryhmässä.
Teksti: Rainer Vallius ja Maria Bregenhøj
Kuva: Canva