Tutustu kuntatasoiseen kirjastojen kuvitusten verkkolupaan
Lue aihetta käsittelevä blogitekstimme
Kysymykset päivitetty viimeksi 22.6.2023.
Millä tavalla kuvien sallittu käyttö somessa tai muualla verkossa muuttuu uuden lupanne myötä?
Ei millään tavalla.
Tekijänoikeuslaki suojaa kirjallisia ja taiteellisia teoksia. Tekijänoikeuden suojaamien teosten käyttöön tarvitaan lähtökohtaisesti tekijänoikeudenhaltijan lupa, ellei käyttö perustu tekijänoikeuslain ns. rajoitussäännökseen kuten sitaattioikeuteen.
Tekijänoikeusluvan tarpeeseen lupamme ei tuo muutosta.
Lupamme tarkoituksena ei ole rajoittaa teosten käyttöä kirjastoissa tai verkossa. Päinvastoin se mahdollistaa teosten, kuten kuvien, käytön laajemmin kuin olisi mahdollista ilman lupaa, siis pelkän sitaattioikeuden tai muun rajoitussäännöksen nojalla. Jos kunta on hankkinut kirjastoilleen keskitetyn luvan Kopiostosta, kirjaston ei itse tarvitse hankkia lupaa jokaisen teoksen, kuten kuvan, tekijän kohdalla erikseen.
Lupamme tarkoitus on antaa teosten, kuten kuvien, käyttäjälle täysi oikeusvarmuus teosten käyttöön. Koska Kopioston luvat kattavat laajasti kotimaiset ja ulkomaiset teokset ja niiden tekijät ja kustantajat, teoksen käyttäjä voi varmistua siitä, että lupaehtoja noudattamalla hän toimii tekijänoikeuksia kunnioittaen.
Miksi on niin haastavaa antaa selkeää ohjeistusta kansikuvien käyttöön verkossa, esimerkiksi somepäivitysten yhteydessä?
Tekijänoikeuslain rajoitussäännöksen sallimat käyttötilanteet ovat tulkinnanvaraisia ja teoksen käytön sallittavuus arvioidaan kussakin tilanteessa erikseen. Tämän vuoksi kaikkiin tilanteisiin sopivaa ohjetta on hankala antaa.
Kirjan kansi on myös tekijänoikeuden suojaama teos, jonka oikeudet omistavat sen tekijä ja kustantaja. Kirjallisuusalalle on kuitenkin vakiintunut käytäntö, ettei kirjan kannen näyttämiseen kirjavinkkauksen yhteydessä yleensä edellytetä lupaa, vaikkei kyse olisikaan tekijänoikeuslain rajoitussäännöksen sallimasta käyttötilanteesta, kuten sitaattioikeudesta.
Lupamme on tehty helpottamaan kirjastoja erilaisissa teosten käyttötilanteissa. Kun kirjasto tai kunta on hankkinut tekijänoikeusluvan Kopiostosta, saa silloin kirjan kuvitusta käyttää luvan ehtojen mukaisesti. Tällöin ei tarvitse pohtia, salliiko tekijänoikeuslaki käytön jossakin tilanteessa vai ei. Tekijänoikeusjärjestön luvat ovat käyttäjälle oikeusvarmoja ratkaisuja.
Pyrimme jatkuvasti parantamaan ja selkeyttämään viestintäämme siitä, miten kuvia voi käyttää luvallamme sekä lisäämään yleistä tietoisuutta siitä, minkälaisen käytön tekijänoikeuslaki sallii ilman lupaamme. Olemme myös laatineet kuvituksen käyttöä verkkoalustoilla koskevan ohjeistuksen.
Mihin kirjojen kansikuvien käyttöön liittyvät säännöt perustuvat?
Kirjan kansikuvien kuten muidenkin teosten käyttöön liittyvät säännöt perustuvat tekijänoikeuslakiin ja sen taustalla oleviin kansainvälisiin sopimuksiin ja direktiiveihin. Tekijänoikeuslain näkökulmasta tarve pyytää lupa teosten käyttöön riippuu monesta asiasta, kuten käyttötarkoituksesta ja -tavasta. Kaikkiin tilanteisiin soveltuvaa ohjetta on hankala antaa.
Kirjat tunnistetaan kansistaan. Kirjan kansi on myös teos, jonka oikeudet omistavat sen tekijä ja kustantaja. Kirjallisuusalalle on kuitenkin vakiintunut käytäntö, ettei kirjan kannen näyttämiseen kirjavinkkauksen yhteydessä yleensä edellytetä lupaa, vaikkei kyse olisikaan siteerauksesta tai muusta tekijänoikeuslain rajoitussäännöksen sallimasta käyttötilanteesta.
Tekijänoikeuslupien tarkoituksena ei ole rajoittaa kuvituksen käyttöä. Tarkoituksena on päinvastoin helpottaa teoksen käyttäjää juuri niissä tulkinnanvaraisissa käyttötilanteissa, jotka aiheuttavat epävarmuutta luvan pyytämisen tarpeesta. Koska Kopioston luvat kattavat laajasti kotimaiset ja ulkomaiset teokset ja niiden tekijät ja kustantajat, teoksen käyttäjä voi varmistua siitä, että lupaehtoja noudattamalla hän toimii tekijänoikeuksia kunnioittaen.
Seuraavissa tilanteissa lupaa ei lähtökohtaisesti tarvita:
- On tilanteita, joissa ei ole kyse tekijänoikeudellisesti relevantista kirjan kuvaamisesta. Voit esimerkiksi kuvata kirjahyllyä tai kirjapinoa, jossa näkyy kirjojen selkämyksiä.
- On tilanteita, joissa kirjan kuvitusta käytetään tekijänoikeudellisesti relevantilla tavalla, mutta tekijänoikeuslaki sallii teoksen käytön ilman lupaa. Esimerkiksi sitaattioikeus sallii kirjan kansikuvan käytön kirja-arvosteluissa ja kritiikeissä. Kirjan kansikuva voi sisältyä kuvaan tai videoon myös toisarvoisessa roolissa, esimerkiksi kirjavinkkaajan kädessä.
- On tilanteita, joissa käyttötapa tekijänoikeuslain näkökulmasta edellyttäisi lupaa, mutta tekijä tai oikeudenhaltija sallii käytön ilman lupaa. On tilanteita, joissa käyttötapa tekijänoikeuslain näkökulmasta edellyttäisi lupaa, mutta tekijät tai muut oikeudenhaltijat eivät ole puuttuneet teoksen käyttöön ilman lupaa. Esimerkiksi tekijät ja kustantajat eivät ole puuttuneet kirjan kansikuvien käyttöön kirjaa koskevissa somevinkkauksissa.
Tarvitsenko aina luvan kirjan kansikuvan tai muun kuvituksen käyttöön?
Tuomme kansikuvat verkkokirjastoomme linkittämällä ne Kirjavälityksen tai Kirjastopalvelun tietokannasta. Tarvitsemmeko kansikuvien käyttöön verkkokirjastossa vielä lisäksi Kopioston luvan?
Kopioston lupaa ei tarvita, jos kirjasto on saanut erillisellä sopimuksella luvan linkittää kirjan kansikuvan verkkokirjastoonsa tai vastaavaan tietokantaansa. Kirjaston tulee itse varmistaa sopimuksen sallima käyttö ja luvan myöntäjän oikeus antaa lupa.
Aina linkit eivät toimi, kansikuvaa ei ole saatavilla tai halutaan muusta syystä kopioida tai skannata kansikuva verkkosivuille, esim. lukudiplomiin, kirjaluetteloon, verkkokirjastoon tai esimerkiksi lukudiplomiesitteeseen tai tapahtumamainokseen. Tähän tarvitaan lupa ja Kopioston kuvituksen verkkolupa sisältää myös tämän luvan. Kopioston lupa kattaa sekä kotimaiset että ulkomaiset kuvittajat ja kustantajat.
Tarvitsenko luvan, jos näytän kirjan kansikuvaa kirjavinkkauksen yhteydessä?
Et tarvitse yleensä lupaa. Kirjat tunnistetaan kansistaan. Vaikka kirjan kansi on myös teos, kirjallisuusalalle on kuitenkin vakiintunut käytäntö, ettei kirjan kannen näyttämiseen kirjavinkkauksen yhteydessä yleensä edellytetä lupaa, vaikkei kyse olisikaan siteerauksesta tai muusta tekijänoikeuslain rajoitussäännöksen sallimasta käytöstä. Et esimerkiksi tarvitse lupaa, jos vain näytät kirjan kantta vinkkauksen yhteydessä videolla tai kirjan kansi näkyy osana kuvaa, esim. kuva uutuuskirjoista kirjaston pöydällä tai hyllyllä, vinkkauspostauksesi yhteydessä.
Jos kyse on sitaattioikeuden sallimasta tilanteesta tai kirjan kansikuva on toisarvoisessa merkityksessä videossa tai kuvassa, eli tekijänoikeuslain rajoitussäännöksen sallimasta käytöstä, et myöskään tarvitse tekijänoikeudenhaltijan lupaa. Esimerkiksi jos kyseessä on kirja-arvostelu tai -arvio tai kirjan kansikuva on videolla tai kuvassa epäolennaisena osana, kuten esim. haastateltavan tai vinkkaajan taustalla tai esim. rekvisiittana pöydällä haastateltavan vieressä, et tarvitse lupaa.
Mitä tarkoittaa sitaatti? Minkälainen kuvan käyttö on sallittua siteerausta ilman luvan hankkimista?
Sitaatti on lainaus toisesta teoksesta, ja sen tulee liittyä siteeraajan omassa tekstissä tai esityksessä käsittelemään asiaan. Kuviakin – kuten kaavioita, piirroskuvia ja valokuvia – voi siteerata, jos siteerattavilla kuvilla on riittävä asiallinen yhteys omaan esitykseen eli kuvat havainnollistavat tai selkeyttävät esitettävää asiaa. Sitaattioikeutta käyttäen ei voi esimerkiksi ottaa toisen tekstistä tai kuvista otteita vain mielenkiintoa herättämään tai kuvittamaan omaa julkaisua.
Mitä tarkoittaa kuvasitaatti? Voinko käyttää kirjan kuvitusta verkkovideolla kuvasitaattina?
Kuvataideteoksesta saa ottaa tekstiin liittyviä lainauksia arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen. Esimerkiksi kirja-arvosteluun voisi ottaa kuvan kirjan kannesta, kun kuvaa käsitellään tekstissä, ja kuvan lainaaminen eli siteeraaminen on perusteltua esityksen selventämiseksi tai havainnollistamiseksi. Tällöin oman tekstin ja asian käsittelytavan tulee myös olla arvosteleva. Kuvien näyttäminen verkkovideoilla katsojan mielenkiinnon herättämiseksi tai oman esityksen kuvittaminen ei ole mahdollista vetoamalla kuvasitaattioikeuteen.
Yleensä esimerkiksi kirjavinkkaukset, lukudiplomit tai kirjaluettelot eivät ole arvostelevia, ja siksi niissä kirjan kuvituksen käyttö edellyttää lupaa. Kopioston kuvituksen verkkolupa kirjastoille mahdollistaa tällaisen kuvituksen käytön.
Miksi lupa tarvitaan?
Miksi kuvien käyttöön tarvitaan lupa?
Kirjailijat ja kuvittajat saavat merkittävän osan tuloistaan tekijänoikeuskorvauksista. Korvausta maksetaan heille teosten käytöstä tekijänoikeusjärjestöjen kautta. Jos kirjailijat ja kuvittajat eivät saisi korvausta työstään, ei syntyisi uutta kirjallisuutta eikä näin olisi myöskään lainattavaa kirjastoissa. Lupa tekijänoikeudella suojattujen teosten, kuten kuvien, käyttöön tarvitaan, jotta kirjallisuudella ja kulttuurilla on mahdollisuus jatkua.
Miten Kopiosto on tiedottanut luvasta kuvittajia ja kustantajia?
Lupa on valmisteltu yhdessä kuvittajia ja kustantajia edustavien Kopioston jäsenjärjestöjen kanssa – Kuvittajat ry, Grafia, Sarjakuvantekijät, Kuvasto, Finnfoto sekä Suomen Kustannusyhdistys. Nämä järjestöt ovat tiedottaneet luvasta myös jäseniään.
Miten kuvantekijät ja muut oikeudenhaltijat saavat korvauksen teostensa käytöstä?
Korvaukset maksetaan kuvantekijöille ja muille oikeudenhaltijoille käyttöraportoinnin perusteella. Tämän vuoksi on toivottavaa, että kuvituksen käytöstä raportoidaan Raportointilomakkeella. Oikeudenhaltijat ymmärtävät raportoinnin työläyden massakäyttötilanteissa, emmekä siksi edellytä raportointia kuvituksen käytöstä verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja verkkokirjastoissa. Siltä osin kuin raportointitietoa ei ole saatavilla, korvaukset tilitetään oikeudenhaltijoita edustavien järjestöjen kanssa sovittavalla tavalla kuvittajille, graafisille suunnittelijoille ja valokuvaajille esimerkiksi apurahoina.
Mitä saan tehdä Kopioston kuvituksen verkkoluvalla kirjastoille?
Saanko käyttää Kopioston luvalla mitä tahansa kuvitusta kirjasta? Esimerkiksi taulukoita ja kuvia tietokirjoista tai sarjakuvakirjoista?
Samassa esityksessä tai muussa julkaisussa saat käyttää samasta kirjasta kuvitusta korkeintaan kahdelta aukeamalta. Saat siis käyttää myös taulukoita ja kuvia tietokirjoista tai sarjakuvakirjoista samasta kirjasta korkeintaan kahdelta aukeamalta. Jos haluat käyttää enemmän kuvitusta samasta kirjasta, tarvitset siihen erillisen luvan kuvantekijältä.
Saanko käyttää Kopioston luvalla kuvia e-kirjoista?
Kopioston luvalla e-kirjasta ei saa kopioida, näyttää tai välittää kuvitusta suoratoistotilanteessa tai videotallenteella. Muun e-kirjan kuvituksen käyttöön tarvitaan kuvantekijän ja kustantajan lupa.
Linkitämme kirjan kansikuvat Kirjastopalvelun tai Kirjavälityksen järjestelmistä luetteloomme. Joskus linkit hajoavat eikä kansikuva näy luettelossamme. Saammeko skannata kirjan kannen Kopioston luvalla?
Kopioston luvalla kirjasto saa skannata kokoelmassaan olevan kirjan kansikuvan digitaaliseen muotoon ja tallentaa sen tekijä- ja teostietojen yhteyteen kirjaston hallitsemalle verkkosivulle, esimerkiksi kirjaluetteloon, verkkokirjastoon tai muuhun kirjaston hallitsemaan yleisölle avoimeen tietokantaan. Kopioston lupa ei kuitenkaan koske valtakunnallisen kehittämistehtävän puitteissa toteutettuja palveluita tai tietokantoja, kuten Kirjasampo-palvelua, joissa kansikuvien käytöstä on sovittu erikseen Kopioston kanssa.
Saanko julkaista Kopioston luvalla kirjastomme tekemän videon Kirjastokaistalla?
Kirjaston tekemän videon saa linkittää tai upottaa Kirjastokaistalle kirjaston sosiaalisen median kanavalta.
Kopioston lupa ei koske Kirjastokaistan itse tai jonkun toisen toimijan kuin kunnan kirjaston tekemiä videoita. Näiden tulee hankkia tarvittavat käyttöluvat kuvituksen käyttöön itse joko Kopioston kautta tai suoraan tekijänoikeudenhaltijoilta.
Saanko käyttää Kopioston luvalla kirjan kansikuvaa kirjaston tapahtuman, kuten kirjailijavierailun, mainoksessa?
Kopioston luvalla on sallittua käyttää kirjan kansikuvaa kirjailijavierailun mainoksessa, jos mainos julkaistaan esimerkiksi kirjaston tilassa, kirjaston hallinnoimalla verkkosivulla tai somekanavalla.
Miten ja mitä tietoja merkitsen tekemiini videoihin ja muihin julkaisuihin?
Kuvassa tai sen yhteydessä tulee aina olla mainittuna tai näkyvillä tekijä- ja teostiedot tekijänoikeuslain edellyttämällä tavalla hyvän tavan mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että tekijä- ja teostiedot on ilmoitettava siinä yhteydessä ja sillä tavalla, mikä on kussakin tilanteessa tarkoituksenmukaisinta.
Esimerkiksi kuvan osalta kuvan yhteyteen tulisi merkitä kuvittajan nimi sekä kirjan nimi, josta kuva on otettu.
Miten raportoin kuvituksen käytöstä?
Tuleeko minun raportoida kaikki tilanteet, joissa käytän kirjan kuvitusta Kopioston luvalla?
Kirjan kuvituksen osalta raportointivelvollisuus koskee vain videoiden suoratoistossa tai videotallenteilla olevien kuvien käyttöä.
Muiden kuvien käyttötilanteiden osalta (kuten verkkosivuilla, tietokannoissa ja sosiaalisen median kanavilla) Kopiosto pyytää kirjastoilta erillisiä selvityksiä tai otokseen perustuvia raportointeja. Saat kuitenkin raportoida myös muista kuvien käyttötilanteista Kopiostolle raportointilomakkeella. Raportointi tapahtuu verkkolomakkeella.
Tekstin osalta raportointivelvollisuus koskee kaikkea Sanaston luvan piiriin kuuluvaa tekstin käyttöä eli myös muuta käyttöä kuin verkkovideoita.
Kuinka pian kuvan käytön jälkeen minun on raportoitava siitä? Riittääkö raportointi keskitetysti esimerkiksi kerran vuodessa tai kuukaudessa, jos käytämme kuvia usein?
Raportointi on hyvä tehdä samalla, kun julkaiset tai käytät kuvitusta tai teet videotallenteen. On kuitenkin mahdollista myös raportoida useampi käyttötilanne yhtä aikaa. Jokaisesta käyttötilanteesta (esim. videotallenne tai suoratoistotapahtuma) tulee kuitenkin täyttää oma raportointilomake. Raportointi on tehtävä sen kalenterivuoden aikana, jolloin kuvan käyttö on tapahtunut. Raportointitietoa käytetään luvan mukaisen käyttöoikeuden korvausten jakamiseksi oikeudenhaltijoille.