Niiranen on toiminut IFRROn European Groupin varapuheenjohtajana viimeiset viisi vuotta. Valinta ryhmän puheenjohtajaksi tehtiin IFRROn General Assembly -kokouksessa Brysselissä 27.10.
”Olen hyvin iloinen ja tyytyväinen siitä, että sain eurooppalaisilta kollegoilta luottamuksen ja tuen tähän tärkeään tehtävään”, Niiranen sanoo. ”Jatkan samoilla linjoilla kuin aiemmat puheenjohtajatkin; kuunnellen, keskustellen, tukien, johtamalla kokouksia sekä toimimalla IFRROn European Groupin keulakuvana.”
IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations) on maailmanlaajuisesti toimiva tekijänoikeusjärjestöjen yhteinen kattojärjestö. IFRROn kokouksissa ja muussa yhteydenpidossa jaetaan tietoa tekijänoikeuteen liittyvistä parhaista käytännöistä, lainsäädännön muutoksista, politiikasta ja muista yhteisistä asioista.
”Kopiosto on ollut mukana IFRROssa jo vuosikymmeniä: olemme saaneet paljon hyödyllistä tietoa muiden maiden tekijänoikeusjärjestöjen toiminnasta ja olleet mukana vaikuttamassa muun muassa vireillä oleviin EU:n lainsäädäntöhankkeisiin”, Niiranen kertoo.
Tekijänoikeuslainsäädäntöön vaikuttamista EU-tasolla
Euroopan ryhmän tärkein tehtävä on tukea IFRROssa työskentelevien asiantuntijoiden työtä EU:ssa vireillä oleviin asioihin vaikuttamiseksi. Useimmat lobattavista asioista liittyvät suoraan tai välillisesti tekijänoikeuksiin.
”Tällä hetkellä tärkeää on muun muassa tekijänoikeutta digitaalisilla sisämarkkinoilla sääntelevän direktiivin voimaansaattaminen EU:n jäsenvaltioissa. Sitä seurataan IFRROn piirissä tarkkaan, ja kansallisia implementointeja vertaillaan kollegoiden kesken”, Niiranen kertoo.
European Groupilla onkin IFRROn neljästä alueellisesta ryhmästä suorin kytkös poliittiseen päätöksentekoon, sillä se voi vaikuttaa kaikkia EU:n jäsenvaltioita sitoviin direktiiveihin ja muihin linjauksiin. Esimerkiksi IFRROn Aasian ryhmällä ei ole tällaista roolia, koska Aasiassa ei ole EU:ta vastaavaa ylikansallista organisaatiota.
”European Groupin puheenjohtajan roolissa pääsen aivan asioiden ytimeen, vaikuttamaan yhden keskeisen kansainvälisen järjestön kautta EU:ssa tehtäviin päätöksiin, linjauksiin, painotuksiin, kannanottoihin ja näkemyksiin tekijänoikeuslainsäädännön kehittämisestä.”
Puheenjohtajan tehtävä on myös suoraan tukea, ohjata ja sparrata IFRROn asiantuntijoita heidän työssään.
”Haluan toimia yhtenä kontaktipintana IFRROn jäsenten ja henkilökunnan välissä; vieden ja tuoden toiveita, näkemyksiä ja uutisia jäsenistöltä sihteeristölle, jotta asiantuntijat voivat lobata oikeita asioita ja oikeilla painotuksilla”, Niiranen sanoo.
Niirasen puheenjohtajuus kestää kolme vuotta. Sinä aikana EU:ssa on tulossa vireille erilaisia tekijänoikeuteen liittyviä aloitteita, kuten ensi vuonna odotettava suositus digitaalisen piratismin kitkemiseksi EU:n yhteismarkkinoilta.
Vuonna 2024 EU:ssa aloittavat uudet komissaarit ja parlamentin jäsenet. Tuolloin korostuu puheenjohtajalle kuuluva lobbausrooli. Niiranen tavannee erilaisissa lobbaustilaisuuksissa ja tapaamisissa komissaareja, meppejä ja muita päättäjiä kertoakseen IFRROn toiminnasta ja tavoitteista.
Kuva: Heikki Jokinen