Tekijänoikeus suojaa luovan alan tekijöiden, esiintyvien taitelijoiden ja muiden oikeudenhaltijoiden synnyttämiä teoksia ja kannustaa uusien teosten tekemiseen. Hyvin toimiva tekijänoikeuslaki rohkaisee panostamaan sisältöihin.
Tekijänoikeus ei ole syntynyt eikä elä tyhjiössä. Kansainvälisiin sopimuksiin ja EU-sääntelyyn perustuva järjestelmä elää ajassa ja on nyt muuttumassa huomioimaan digiajan tarpeet. Keväällä 2022 on käynnissä kotimaisen lain osittaisuudistus, joka on tärkein lain päivitys vuosikymmeniin.
Luovan alan potentiaali hyödynnettävissä vahvoilla tekijänoikeuksilla
Kansantalouksien kannalta tekijänoikeuden merkitys on jatkuvasti kasvussa. Tekijänoikeuteen pohjautuvien luovien alojen osuus BKT:stä on EU:ssa keskimäärin 7 prosenttia. Suomi seuraa jäljessä alle 4 prosentin lukemillaan, mutta meidän kaikkien pitää yhdessä tavoitella korkeammalle.
Korona-ajan kurittamat luovien alojen tekijät ja yritykset tarvitsevat suoran rahallisen tuen lisäksi uudistetun, modernin tekijänoikeuslain selkänojaa. Lain ollessa kunnossa tekijät ja muut oikeudenhaltijat pystyvät myöntämään lupia teostensa monenlaisiin käyttötarpeisiin, ja he saavat itselleen muun toimeentulon lisäksi tekijänoikeuteen perustuvia tuloja. Toimiva lainsäädäntö toimii neuvottelujen ja lupien myöntämisen oikeudellisena tukena.
Muun muassa näistä perustavaa laatua olevista asioista on kyse tekijänoikeuslain uudistamisessa.
Luovilla aloilla on merkittävä potentiaali kotimaisen kysynnän ja vientipotentiaalin kannalta. Usein käytetty maaesimerkki on Ruotsi, jossa musiikkiteollisuus on tärkeä osa aineettomien oikeuksien hyödyntämisen ekosysteemiä. Tanskalainen av-sarjojen tarjonta on tunnettujen kansainvälisten suoratoistopalvelujen vakiosisältöä. Tätä potentiaalia pitää Suomessakin tukea – ja siinä apuna toimii tekijänoikeuslaki.
Tekijänoikeuslain uudistushanke on hieno mahdollisuus kotimaiselle lainsäätäjälle: suoraan tai kollektiiviseen sopimiseen ja vahvoihin tekijänoikeuksiin perustuvalla järjestelmällä luodaan edellytykset luovien alojen nykyiselle ja tulevalle menestykselle. Uudistettavassa laissa myös tasapainotetaan tekijänoikeuksia suhteessa yhteiskunnan odotuksiin teosten käyttömahdollisuuksista.
Lausuntopalautteesta ponnistaen moderniin ja tasapainoiseen lakiin
Eduskuntakäsittelyyn on piakkoin tulossa hallituksen esityksen muotoon kirjoitettu kokonaisuus. Odotan, että syksyn lausuntokierroksella ilmaistut perustellut näkökannat, muutosvaatimukset ja parannuskohdat on otettu siinä huomioon.
Keskeisiä kohtia ovat muun muassa alustapalvelujen tarjoajan vastuu palveluihin ladatusta sisällöstä, lehtikustantajien uusi lähioikeus sekä tekijän aseman parantamista koskevat säännökset. Johtamani tekijänoikeusjärjestön kannalta olennaisia parannuksia nykyiseen lakiin toisivat tekijänoikeudellisen kollektiivisen luvan eli sopimuslisenssin laajennetut käyttöalueet. Se mahdollistaisi teosten uusien, jatkuvasti muuntautuvien käyttötarpeiden joustavan huomioimisen tekijänoikeuslupien kehittämisessä.
Verkkolähetysdirektiivin määräysten sisällyttäminen uudistettavaan lakiin on tehtävä siten, että noudatetaan paitsi direktiivin velvollisuuksia myös kansainvälisten sopimusten vaatimuksia. Tämän merkitys kotimaiselle av-alalle on kriittinen, ja se voisi tuoda huomattavia tekijänoikeustuloja tv-ohjelmien ja elokuvan tekijöille.
Lainsäätämisprosessin yhteydessä tulee käsiteltäväksi myös lausuntokierroksen aikana paljon kritiikkiä saanut, virkatyönä tehty ehdotus opetuksessa ja tutkimuksessa käytettävän aineiston täydellisestä tekijänoikeuden rajoituksesta.
Ehdotusluonnoksessa muutosta perusteltiin hyvin vähän, vaikka se todennäköisesti vähentäisi oikeudenhaltijoiden tekijänoikeustuloja. Nykytilaan nähden olennaisesta muutoksesta ei myöskään tehty riittävää vaikutusarviointia. Olemme esittäneet asiaan ratkaisun: sopimisen tulee olla aina etusijalla, mutta jos sopiminen ei syystä tai toisesta onnistuisi, voisi tekijänoikeuden mahdollisimman kapea-alainen rajoitus tulla kyseeseen.
Eduskunta on vuoden 2022 aikana paljon vartijana. Luotan, että tekijänoikeuslain osittaisuudistuksen myötä Suomessa on voimassa moderni, tasapainoinen sekä uusien teosten tekemiseen ja investointeihin kannustava laki.
Valtteri Niiranen
Toimitusjohtaja, Kopiosto