Kopiosto on olemassa edistääkseen luovan alan toimintamahdollisuuksia. Tavoitteenamme on, että luovien sisältöjen merkitys ja arvostus yhteiskunnassa kasvaa. Tunnistamme luovan alan merkityksen Suomen kasvun moottorina ja yhteiskunnan rikastajana. Siksi haluamme myös kehittää luovan alan perustan muodostavaa tekijänoikeusjärjestelmää.
Vuonna 2023 tilitimme tekijänoikeuskorvauksia luovalle alalle − sekä suoraan oikeudenhaltijoille että heitä edustaville järjestöille − yhteensä 50 miljoonaa euroa.
Jäseninämme on 45 kulttuuri- ja viestintäalan kotimaista järjestöä. Palvelemme yli 80 000:ta luovan alan ammattilaista, kuten kirjoittajia, kuvantekijöitä, kustantajia, kääntäjiä, näyttelijöitä, ohjaajia ja toimittajia.
Asiakkaitamme ovat oppilaitokset, yritykset ja julkishallinto. Luvallamme niissä voidaan kopioida ja käyttää digitaalisesti tekijänoikeuden suojaamia julkaisuja ja teoksia sekä hyödyntää monipuolisesti tv-sisältöjä. Teosten käyttöluvista kerätyt korvaukset maksamme teosten tekijöille, kustantajille ja esittäville taiteilijoille.
Toimimme arvojemme mukaisesti avoimesti, yhdessä ja rohkeasti luovan työn asialla.
Noudatamme tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa ohjaavaa yhteishallinnointilakia, ja toimintaamme valvoo Patentti- ja rekisterihallitus. Vuotuinen tilinpäätöksemme ja avoimuusraporttimme on luettavissa tämän sivun alalaidassa.
Oikeusvarmoja käyttölupia teosten vastuulliseen kopiointiin ja käyttöön
Toimintaamme kuuluu varmistaa joustavat mahdollisuudet teosten käyttöön, tekijänoikeuksia kunnioittaen. Asiakkaitamme ovat oppilaitokset, valtio, kunnat, uskonnolliset yhteisöt, yritykset ja yhteisöt. Myymme lupia tekijänoikeuden suojaamien teosten, kuten televisiossa esitettävien ohjelmien sekä kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen, erilaisiin käyttötapoihin.
Oikeusvarmojen käyttölupien ansiosta kirjojen, nettisisältöjen, tv-ohjelmien ja muiden teosten vastuullinen kopioiminen ja käyttäminen on vaivatonta. Esimerkiksi kopiointiluvallamme opettajat voivat monistaa ja skannata lehdistä sekä kirjoista lisämateriaalia oppilailleen ja käyttää teoksia myös etäopetuksessa.
Teosten käyttötavat muuttuvat, ja siksi me Kopiostossa kehitämme olemassa olevia tekijänoikeuslupiamme ja luomme myös uusia luparatkaisuja. Kartoitamme teosten käyttöä yhteiskunnan eri sektoreilla ja hyödynnämme tätä tutkimustietoa uusien lupamallien suunnittelussa ja tulevaisuuden luotaamisessa. Lupatuotteita pilotoimalla keräämme käyttökokemuksia jatkoon. Viimeisimpänä uudistimme oppilaitosten kopiointilupaa ja laajensimme oppilaitosten tv-ohjelmien käyttölupaa.
Teosten käytöstä korvaukset luovalle alalle
Helposti hankittavilla ja kattavilla käyttöluvilla haluamme tehdä teosten vastuullisesta käytöstä mahdollisimman vaivatonta. Teosten käyttäjät saavat kattavan luvan yhdestä paikasta ja luovan alan ammattilaiset heille kuuluvan korvauksen teosten käytöstä.
Maksamme käyttöluvista kerätyt korvaukset luovan alan tekijöille, esittäville taiteilijoille ja kustantajille. Näiden tekijänoikeuskorvausten lisäksi tilitämme av-alan ammattilaisille yksityisen kopioinnin hyvitystä ja kuvantekijöille lainauskorvausta sekä kuvantekijöille ja äänikirjojen lukijoille e-aineiston kirjastokäytön korvausta.
Tv-ohjelmien korvaukset maksetaan pääosin henkilökohtaisina korvauksina audiovisuaalisen alan ammattilaisille, kuten käsikirjoittajille, ohjaajille ja näyttelijöille. Kirjojen, lehtien ja verkkoaineistojen korvaukset maksetaan jäsenjärjestöillemme, jotka jakavat ne edelleen tekijöille ja kustantajille muun muassa erilaisina apurahoina ja palkintoina. Esimerkiksi Finlandia-, Rudolf Koivu- ja Vuoden tiedetoimittaja -palkinnot ovat keräämillämme tekijäoikeuskorvauksilla rahoitettuja.
Korvausten maksaminen eri tekijäryhmille perustuu jäsenjärjestöjemme päättämiin tilitysperiaatteisiin sekä tutkimuksilla keräämäämme dataan. Kopiointitutkimuksilla selvitämme kirjojen, lehtien ja muiden painettujen julkaisujen sekä verkkoaineiston kopioinnin ja tulostamisen määrää ja sisältöä.
Luovan alan ammattilaisen kannattaa liittyä Kopiostoon. Mikäli teet teoksia, jotka julkaistaan painettuna tai verkossa tai joita esitetään televisiossa, kannattaa varmistaa, että olet antanut meille valtuutuksen! Valtuutuksella annat meille oikeuden myöntää puolestasi lupia teostesi käyttöön. Huolehdimme, että tekijänoikeuksiasi ja lähioikeuksiasi kunnioitetaan, teoksia käytetään luvallisesti ja teosten käytöstä maksetaan korvaus.
Vuonna 2023 korvaustuottomme olivat yhteensä 51,2 miljoonaa euroa eli 2,0 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Merkittävimmät tekijät vähennyksen taustalla olivat verkkotallennuspalvelujen käyttäjien määrän lasku sekä kopioinnin väheneminen kunnissa ja hyvinvointialueilla.
Tuottomme kertyivät valtaosin audiovisuaalisten teosten käytöstä sekä julkaisujen kopioinnista ja käytöstä. Näiden lisäksi tuotot sisältävät yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön luovan kulttuurin määrärahat AVEKille. AVEKin tuotoissa on lisäksi kokonaan uutena eränä ulkopuolinen rahoitus, jonka taustalla on Kehittämö-ohjelma yhdessä Suomen Kulttuurirahaston kanssa.
Toiminnan kulut vuonna 2023 olivat yhteensä 5,3 miljoonaa euroa eli samalla tasolla kuin edellisenä vuonna.
Korvausvarat sijoitetaan Kopioston hallituksen hyväksymän sijoituspolitiikan mukaisesti korvausten keräämisen ja tilityksen väliseksi ajaksi. Vuonna 2023 sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulos oli yhteensä 1,7 miljoona euroa, kun edellisenä vuonna sijoitustoiminnan tulos oli poikkeuksellisesti 0,6 miljoonaa euroa tappiollinen.
Vuoden 2023 tuotoista siirto jaettavaksi oikeudenhaltijoille oli yhteensä 47,5 miljoonaa euroa eli 2,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna.
Vaikuttamista ja viestintää tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiseksi
Kopioston edunvalvontatyössä korostamme päättäjille kulttuurin itseisarvoista merkitystä ja roolia ihmisten hyvinvoinnille. Toisaalta haluamme, että luova ala ymmärretään Suomessa laajemmin osana myös elinkeinoelämää: kulttuuriin perustuva liiketoiminta tuottaa yhteiskunnalle taloudellista lisäarvoa.
Näkemyksemme mukaan kulttuurille ja taiteelle luodaan toimintaedellytyksiä modernilla ja toimivalla tekijänoikeuslainsäädännöllä. Tekijänoikeuslain tuoreimmassa uudistuksessa vuonna 2023 otettiin huomioon vain EU:sta tulleet päivitystarpeet, ja kotimaiset muutostarpeet jätettiin huomioitavaksi erikseen. Vaikutamme Kopiostossa aktiivisesti siihen, että tekijänoikeuslaki uudistuu edelleen vastaamaan yhteiskunnassa ja luovilla aloilla tapahtuvia muutoksia.
Tuemme luovaa alaa myös tarjoamalla tekijänoikeuswebinaareja ja yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa jäsenjärjestöjemme jäsenille.
Teosten käyttäjille tiedotamme tekijänoikeuslupien sallimista käyttötavoista. Vuosittain pidämme esimerkiksi opettajille ja opetushenkilöstölle noin 100 koulutusta tekijänoikeudesta ja teosten käyttöluvista. Ylläpitämämme maksuttoman Kopiraittila-palvelun avulla tekijänoikeuksia voi oppia ja opettaa kaikilla kouluasteilla hauskasti ja pelillisesti.
Viestinnässämme nostamme säännöllisesti esiin paitsi edunvalvonnallisia teemoja ja Kopioston ajankohtaisia asioita, myös luovan alan yksittäisiä tekijöitä, kustantajia ja esittäviä taiteilijoita. Voit seurata Kopioston viestintää esimerkiksi somessa @kopiosto tai tilaamalla Kopiosto Uutiset -uutiskirjeen.
AVEK edistää audiovisuaalista kulttuuria
Osanamme toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee alan ammattilaisten teoksia, tuotantoja ja hankkeita. AVEKin varat ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
AVEK tukee dokumenttielokuvien, lyhytelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoa, alan kansainvälistymistä sekä ammattilaisten täydennyskoulutusta. Vuosittain 140 elokuvahanketta ja mediataideteosta saa tukea AVEKilta.
AVEKin tukemia teoksia ovat esimerkiksi parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2024 voittanut Suvi Westin Máhccan sekä Juho Kuosmasen mykkäelokuvatrilogia. Kuosmasen elokuvat Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) ja Kaukainen planeetta (2023) saivat trilogiana maailman ensi-iltansa kesällä 2024.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä, valtionavustuksiin perustuvista Luovan kulttuurin määrärahoista AVEK myöntää DigiDemo- ja CreaDemo-tukia kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen. Tukea saaneiden joukossa on muun muassa Oikiat Designin Vaatelaastari, Red Stage Entertainmentin saamelaispeli Skábma – Snowfall ja Gigglebug Entertainmentin animaatiosarja Kikattava kakkiainen.
Yhteistyö Suomessa ja maailmalla
Aktiivinen toimintamme luovan työn puolustajana ja tekijänoikeudellisena vaikuttajana näkyy myös useiden tahojen kanssa tehdyssä yhteistyössä.
Olemme jäsenenä IPR University Center Associationissa, joka tuottaa ja levittää tietoa aineettomista oikeuksista. IPR University Center tuottaa tutkimusta ja koulutusta edistäen aineettomien oikeuksien hyödyntämistä ja alan kehitystä.
Osana Luovan työn tekijät ja yrittäjät Luovat ry:tä edistämme luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön ja tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää. Luovat toimii myös luovan alan keskustelufoorumina ja tiedon jakajana.
Valvomme edustamiemme teosten luvatonta käyttöä yhteistyössä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) kanssa. Väärinkäyttötapauksissa Kopiosto selvittää loukattujen aineistojen oikeudenhaltijat ja valtuutukset. TTVK vastaa luvattomien sisältöjen poistopyynnöistä verkosta ja tarvittaessa hoitaa tapauksia tuomioistuimessa tai muissa viranomaisissa.
Teemme yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa muun muassa lisensioinnin kehityksen, korvausten jaon, tekijänoikeusviestinnän ja tutkimusten parissa.
Olemme mukana av-alan ja musiikin tekijäjärjestöjen yhteenliittymässä CISACissa (International Confederation of Societies of Authors and Composers) sekä kansainvälisessä keskusjärjestössä IFRROssa (International Federation of Reproduction Rights Organisations), joka edustaa tekstin ja kuvan tekijöitä ja kustantajia. Lisäksi Kopiosto kuuluu Society of Audiovisual Authors (SAA) -järjestöön. Järjestöt ovat aktiivisia vaikuttajia EU:n suuntaan, ja CISAC ja IFRRO ovat Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPOn tarkkailijajäseniä.
Olemme solmineet oikeuksien valvontaa ja korvausten tilitystä koskevia vastavuoroisuussopimuksia kattavasti ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Vastavuoroisuussopimusten nojalla voimme myöntää lupia myös ulkomaisen aineiston käyttöön ja vastaavasti saamme kerättyä luovan alan ammattilaisille korvauksia myös kotimaisen aineiston käytöstä ulkomailla.
Av-oikeudet
AGADU | Uruguay |
AIPA | Slovenia |
AKKA/LAA | Latvia |
Albautor | Albania |
ALCS | Englanti |
Argentores | Argentiina |
ASDACS | Australia |
AWGACS | Australia |
Bildkunst | Saksa |
Copydan | Tanska |
Copyswede | Ruotsi |
CSCS | Kanada |
DAC | Kroatia |
DAMA | Espanja |
DHFR | Kroatia |
Dilia | Tsekki |
Directors UK | Englanti |
DRCC | Kanada |
EAÜ | Viro |
Filmjus | Unkari |
Hungart | Unkari |
Lita | Slovakia |
Norwaco | Norja |
OAZA | Tsekki |
OOA-S | Tsekki |
SABAM | Belgia |
SACD | Ranska |
SCAM | Ranska |
Screen Craft Rights | Englanti |
SDCSI | Irlanti |
SFP-ZAPA | Puola |
SGAE | Espanja |
SIAE | Italia |
SOGEM | Meksiko |
SSA | Sveitsi |
Suissimage | Sveitsi |
VEVAM | Hollanti |
VDFS | Itävalta |
WGJ | Japani |
Graafiset oikeudet
ACCESS | Kanada |
ALCS | Iso-Britannia |
Bonus Copyright Access | Ruotsi |
CADRA | Argentiina |
CAL | Australia |
CEDRO | Espanja |
CFC | Ranska |
CLASS | Singapore |
Copydan Writing | Tanska |
Copyright Licensing Agency CLA | Iso-Britannia |
Copyright Clearence Center CCC | USA |
Copyright Polska | Puola |
CopyRus | Venäjä |
Fjölis | Islanti |
Fjölrit | Färsaaret |
HARR | Unkari |
HKRRLS | Hongkong |
ICLA | Irlanti |
Jamcopy | Jamaika |
Kopinor | Norja |
KOPIPOL | Puola |
Literar-Mechana | Itävalta |
MASA | Mauritius |
Newspaper Licensing Agency NLA | Iso-Britannia |
ProLitteris | Sveitsi |
Reprobel | Belgia |
TTRRO | Trinidad and Tobago |
VG Musikedition | Saksa |
VG Wort | Saksa |