Opiskelijat, opettajat ja tutkijat kohtaavat monenlaisia tekijänoikeudellisia kysymyksiä työssään ja opintojensa aikana. Korkeakoulujen kirjastoista kysytään usein erilaisia tekijänoikeudellisia kysymyksiä – esimerkiksi, miten kuvia saa ottaa osaksi raporttia tai opinnäytetyötä, miten tulee merkitä lähteet ja mikä on sallittua teosten käyttöä ja mihin tarvitaan lupa.
”On hienoa, että Kopiraittilan korkeakoulun materiaali on vapaasti käytettävissä. Värikäs ja miellyttävä ulkoasu ja pelillisyys viehättää ja houkuttelee tutustumaan sivustoon tarkemmin. Palvelussa on paljon tietoa selkeästi ja innostavasti esitettynä”, kiittelee palvelupäällikkö Maija Koponen Lapin korkeakoulukirjastosta. Lapin korkeakoulukirjasto palvelee Lapin yliopistoa ja Lapin ammattikorkeakoulua. Koposen mukaan Kopiraittilan korkeakoulun materiaali on tarkoitus ottaa osaksi Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun informaatiolukutaidon opintoja.
Myös Jyväskylän yliopistossa Kopiraittilan korkeakoulun materiaali tullaan ottamaan osaksi ensimmäisen vuoden opintoja sekä linkittämään yliopiston kirjaston palveluihin. Kopiraittilan korkeakoulun materiaali on otettu mukaan myös Tampereen yliopistossa.
”Kopiraittilan korkeakoulun oppimateriaali tuli todella tarpeeseen. Uskon, että tämä tulee olemaan kaiken kaikkiaan keskeinen materiaalipankki, jota hyödynnetään myös kansallisessa avoimet oppimateriaalit -hankkeessa”, toteaa informaatikko Marja Kokko Tampereen yliopiston kirjastosta. ”Tekijänoikeuksien ja immateriaalioikeuksien tunnistaminen on aivan keskeinen osa myös vastuullista tiedettä”, Kokko muistuttaa. Marja Kokko työskenteli aikaisemmin informaatikkona Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskuksessa.
Kopiraittilan korkeakoulu on maksuton tekijänoikeusmateriaali korkeakoulujen opiskelijoille. Tekijänoikeuden peruskäsitteiden lisäksi Kopiraittilan korkeakoulussa opitaan, miten erilaisia tekijänoikeuden suojaamia teoksia voi hyödyntää omassa tuottamisessa. Kopiraittilan korkeakouluun on koottu opiskeluun ja opintotehtäviin liittyvää hyödyllistä tekijänoikeustietoa. Mukana on myös käytännön esimerkkejä tilanteista, joissa opiskelijat kohtaavat tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.
Kopiraittilan korkeakoulun materiaali on suunniteltu tekijänoikeustaitojen oppimiseen korkeakouluopintojen alkuvaiheessa. Materiaali koostuu viidestä osiosta, joista jokaisessa on oma tietovisansa. Kun kaikki viisi osiota on suoritettu, opiskelija voi ladata itselleen Tekijänoikeusekspertti-osaamismerkin.
Maksuton tekijänoikeusmateriaali löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta www.kopiraittila.fi/korkeakoulu.