SAA oli yksi aktiivisista lobbareista, kun tekijänoikeusdirektiiviä valmisteltiin EU:ssa. ”Nyt, kun direktiivi on hyväksytty, on SAA:ssa aikaa miettiä rakentavasti myös uusia avauksia”, Arto kertoo. ”Toki listalla pysyvät myös SAA:n strategisesti tärkeät asiat, kuten av-tekijöiden luovuttamaton korvausoikeus. Lisäksi on mietittävä esimerkiksi SAA:n ja sen agendan promoamista uusille, juuri valituille mepeille.”
Kopioston näkökulmasta SAA:n hallituksessa mukana oleminen mahdollistaa sen, että saamme entistä enemmän tietoa muiden EU-maiden av-tekijöiden tilanteista sekä tapahtumista EU:ssa. ”SAA:n hallitus on näköalapaikka eurooppalaiseen av-kollektiivihallinnointiin, mutta myös vaikuttamisen areena. Omalla aktiivisuudellamme voimme olla kokoamme suurempi: eräänlainen katalysaattori käynnistämässä keskustelua ja tuomassa siihen uutta kontekstia ja näkökulmia. Hyvillä aloitteilla voimme vaikuttaa asioihin, joihin Kopiosto yksin ei voisi juurikaan vaikuttaa.”
Arto kertoo eri EU-maiden olevan av-asioissa paljon heterogeenisempia kuin vaikkapa musiikissa. SAA:n jäseninä olevissa tekijänoikeusjärjestöissä on käytössä monia innovatiisia lupa- ja lisensiointiratkaisuja, mutta kaikille yhteisiä asioita ovat yksityisen kopioinnin korvaus, opetuskäytön luparatkaisut ja tv-kanavien edelleen lähettäminen. Vaikkei kaikki olekaan samoin kuin Suomessa, on SAA:ssa mahdollisuus oppia parhaita käytäntöjä eri maista. Muissa EU-maissa ollaan Suomea pidemmällä esimerkiksi VOD-lisensioinnissa ja alkuperäisen lähettämisen lisensioinnissa. ”Toisaalta myös me voimme tuoda ratkaisujamme muiden maiden tietoisuuteen. Esimerkiksi Suomen ainutlaatuinen lupamalli verkkotallennuspalveluiden lisensioinnista on toiminut erinomaisena esimerkkinä muille.”
Oma merkityksensä on myös SAA:n hallituksen muodostamalla kollegiaalisella vuorovaikutuksella ja viiteryhmällä. ”Näiden hyvin spesifien ja monella tavalla vaativien av-kollektiivihallinnointiin liittyvien kysymysten ja asioiden parissa työskenteleviä ihmisiä on Suomessa vain kourallinen. On kiva nähdä, että myös muissa maissa painitaan samojen haasteiden äärellä ja että joihinkin meillä vielä ratkaisematta oleviin asioihin on löydetty muissa maissa hyvin toimivia ratkaisuja”, Arto summaa.