Tekijänoikeusdirektiivin, eli digitaalisten sisämarkkinoiden direktiivin (ns. DSM -direktiivi), keskeisiä tavoitteita on vahvistaa korkeatasoinen suoja teosten tekijöille ja kustantajille, helpottaa oikeuksien hankkimista ja luoda kehys teosten hyödyntämiselle. Samalla direktiivillä halutaan edistää digitaalisten sisämarkkinoiden toimintaa EU:ssa, yhdenmukaistaa lainsäädäntöä ja edistää innovointia, luovuutta, investointeja ja uuden sisällön tuotantoa.
15.5. pidetyssä keskustelutilaisuudessa toimitusjohtajamme Valtteri Niiranen sekä asiantuntijamme Jukka-Pekka Timonen, Sami Kokljuschkin, Kirsi Salmela ja Juha Jukkara esittelivät Kopioston toiminnan kannalta keskeisimpiä direktiivin artikloita ja niiden mahdollisesti aiheuttamat muutoksia toimintaamme ja tarjoamiimme lupiin. Kuulimme myös, mitkä yksityiskohdat tekijänoikeusdirektiivissä ja sen kansallisessa voimaan saattamisessa erityisesti askarruttavat jäsenjärjestöjämme. Kesän jälkeen jatkamme jäsenjärjestöjen kanssa tapahtuvaa direktiivin analysointia ja mahdollisia vaikutuksia Kopioston lisensointitoimintaan.
Muutamia keskeisiä artikloita, joita käsiteltiin 15.5. tilaisuudessa.
Artiklat 3 ja 4: Tekstin- ja tiedonlouhinta
Tekstin- ja tiedonlouhintaa koskevat artiklat mahdollistavat teosten käytön tieteellisessä tutkimuksessa tekijänoikeudellisen rajoituksen perusteella ilman lupaa ja korvausta. Kaupalliseen tiedonlouhintaan Kopioston voisi olla mahdollista jäsenjärjestöjensä kanssa, tekijöiden ja kustantajien valtuuksin, luoda uusi lupamalli, joka pohjautuisi sopimuslisenssiin.
Artikla 5: Opetuksen havainnollistaminen
Teosten ei-kaupallista käyttöä digitaalisessa ja rajat ylittävässä opetustoiminnassa koskeva artikla 5 lähtee oikeuksien rajoituksen periaatteesta, ellei soveltuvia lisenssejä ole helposti saatavilla. Rajoituksen välttämiseksi tulisi Kopioston opetuslupien kattaa direktiivissä ja myöhemmin tekijänoikeuslaissa mainitut käyttötarkoitukset. Nykyinen kopiointilupamme kattaa artiklan sisällön hyvin graafisten teosten osalta. Av-aineistojen käyttöluvissamme sen sijaan vaikuttaisi olevan joitakin täydentämisen tarpeita, liittyen mm. verkkovideioiden ja elokuvien käyttöön opetuksessa.
Artikla 8: Kaupallisesta jakelusta poistuneiden teosten käyttö kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa
Kirjastot, arkistot ja museot voivat artiklan mukaan käyttää kaupallisesta jakelusta poistuneita teoksia vapaasti, jos edustavaa yhteishallinnointiorganisaatiota ja sen kautta tapahtuvaa lisensiointia ei ole olemassa. Tekijöiden ja kustantajien kannalta huonoin vaihtoehto olisi rajoituksen säätäminen. Oikeudenhaltijalla on myös oikeus sulkea teoksensa pois lisensoinnin tai rajoituksen piiristä. Direktiivi ei näyttäisi vaikuttavan Kopioston olemassa olevaan lisensiointitoimintaan tällä alueella. Lisensiointimme ulkopuolelle jää kuitenkin tällä hetkellä joitakin aineistotyyppejä, kuten esimerkiksi nuotit.
Artikla 12: Vaikutuksiltaan laajennettu kollektiivinen lisensiointi
Sopimuslisenssirakennelma on Kopiostolle erittäin tärkeä. Siksi on merkittävää, että uudessa direktiivissä tunnistetaan sopimuslisenssi eli laajennettu kollektiivinen lisensiointi oikeuksien hallinnoinnin tapana. Direktiivin artikla 12 vahvistaa tältä osin Kopioston lisensiointitoimintaa.
Artikla 15: Lehtijulkaisujen suoja verkkokäytössä
Lehtijulkaisujen suoja verkkokäytössä antaa uudenlaisen lähioikeuden suojan lehtikustantajalle. Artikla 15:n määrittelemään oikeuteen liittyvä kahden vuoden suoja-aika koskee kaupallista toimintaa, jossa esimerkiksi journalistisia uutisia tuodaan esiin verkossa olevaan lehtikatsaukseen. Suoja ei kata yrityksille tarjottavia uutispalveluja tai uutisseurantaa. Myös muun muassa linkittäminen on edelleen sallittua, joten pelot internetin sulkemisesta tämän artiklan takia ovat perusteettomia. Lisensiointi voisi olla mahdollista Kopioston kautta, mikäli jäsenjärjestömme haluaisivat valtuuksiamme tällaiseen lisensiointitoimintaan mahdollisesti laajentaa.
Artikla 17: Verkkosisällönjakopalvelujen tarjoajat, kuten YouTube tai Facebook, tarvitsevat jatkossa oikeudenhaltijoilta luvan sisältöjen hyödyntämiseen palveluissaan.
Artikla 17 tarjoaa mm. ohjaajille, näyttelijöille, käsikirjoittajille, kuvien ja lehtiartikkeleiden tekijöille ja kustantajille mahdollisuuden saada asianmukaisen korvauksen teostensa käytöstä. Kopiostolla ei tällä hetkellä ole lisensiointitoimintaa tällä alueella ja tämän artiklan vaikutuksia tullaan jatkossa arvioimaan muiden keskeisten artikloiden ohella arvioimaan huolellisesti
Lisäksi 15.5. tilaisuudessa keskusteltiin direktiivin sopivaa korvausta (artikla 18) ja muita tekijän asemaan vaikuttavia artikloja. Näihinkin palataan myöhemmissä keskusteluissa.
Teksti ja kuva: Maria Bregenhøj