Ronja Salmi työskentelee monipuolisesti kirjallisuuden ja median parissa. Vuodesta 2018 asti hän on toiminut Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana. Lisäksi hän on Kirjan ja ruusun päivän kirjailija 2016 ja on kirjoittanut useita kolumneja Helsingin Sanomiin, tehnyt podcastia sekä juontanut Ylellä erilaisia nuortenohjelmia.
”Helsingin Kirjamessujen lisäksi teen tällä hetkellä jälkitöitä liittyen Mitä mietit, Ronja Salmi? -tv-sarjaan, jota esitetään Yle TV2:lla”, Salmi kertoo alkuvuoden suunnitelmistaan.
”Median ja kirjallisuuden parissa työskentely on ollut minulle järkevin tapa olla olemassa. Pääsen työskentelemään sellaisten asioiden parissa, joista välitän ja joissa koen olevani hyvä”, Salmi toteaa. ”En näe itseäni työskentelemässä millään muulla kuin luovalla alalla.”
Unelmatyökin on ammatti, josta tulee maksaa korvausta
Salmi pohtii tekijänoikeuskorvausten rahallisen merkityksen olevan hyvin alakohtaista. ”Olen onnekkaasti sellaisessa tilanteessa, että minulla on ollut urallani melko pitkiä ja isoja projekteja, joiden avulla olen pystynyt suunnittelemaan talouttani. En laske pienempien tulonlähteiden, kuten kolumnipalkkioiden, kirjamyynnin tai tekijänoikeuskorvausten varaan.”
Tekijänoikeuskorvausten periaatteellista merkitystä hän kuitenkin pitää myös henkilökohtaisesti erittäin tärkeänä. ”Jos olet tehnyt jotain ja ihmiset käyttävät sitä, siitä pitää maksaa korvaus. Se on ammattitaidon suojaamista, vaalimista ja arvostamista”, hän korostaa.
”Luovalla alalla ihmiset työskentelevät usein unelmatyönsä parissa, minkä vuoksi työtä saa tehdä hyvin intohimoisten ihmisten kanssa”, Salmi kertoo. ”Toisaalta koska ihmiset tekevät intohimoisesti duunia, jotkut saattavat olettaa, että sitä työtä voi tehdä myös ilmaiseksi, esimerkiksi näkyvyyttä vastaan. Kukaan ei olettaisi samaa vaikkapa lääkärin työstä.”
Hänen mielestään luovan alan tulevaisuus on hyvä, sillä luovuuden tarve ei ole katoamassa mihinkään. Luovuuden Salmi määrittelee kyvyksi yhdistellä yllättäviä asioita. ”Luovuus on toistaiseksi ihmisten ominaisuus, ja koneet pystyvät jäljittelemään sitä melko huonosti.”
Henkilökohtaisella urallaan hän haaveilee oman fiktion kirjoittamisesta, johon hän haluaa ryhtyä loppuvuoteen asti jatkuvan kirjamessupestinsä jälkeen. ”Toivon, että tulevaisuudessa uskallan ottaa aikaa vain omalle tekemiselle”, Salmi toteaa.
Teksti: Iina Saarinen
Kuva: Riitta Supperi