Kilpailun voittajat julkistettiin yleisölle Helsingissä Kuvajournalismi 2019 -näyttelyn avajaisten yhteydessä 16.3.2020. (Toim. huom. Koronavirustilanteen vuoksi kilpailun julkistamistilaisuus peruutettiin, ja voittajien julkistus ja palkintojenjako toteutettiin etägaalana verkossa.)
Suomen kuvajournalistit (ent. Suomen Lehtikuvaajat ry) on järjestänyt perinteikästä Vuoden lehtikuvat -kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Muutamia vuosia sitten nimi muutettiin kuvastamaan nykyaikaisempaa tekemistä. Kuvajournalismi-kilpailussa palkitaan edellisen vuoden parhaat kuvat ja videot useassa sarjassa. Tänä vuonna kisaan osallistui 77 valokuvaajaa 1 794 kuvalla.
Kuvajournalismi 2019 -kilpailun tuomaristo ja yleisö ovat valinneet suosikkinsa kymmenessä sarjassa. Kilpailu on aiempien vuosien tapaan kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille. Poikkeuksena on Uusi kuvajournalisti 2019- ja Video 2019 -sarjat, joihin myös yhdistyksen ulkopuolisilla henkilöillä oli mahdollisuus osallistua. Kilpailun perinteiden mukaisesti tuomaristo tekee päätökset anonyymien kuvien perusteella.
Kilpailun tuomareina toimivat tänä vuonna tanskalainen kuraattori, valokuvahistoroitsija ja KATALOG -lehden päätoimittaja Jens Friis, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Virpi Suutari ja lehtikuvaaja Joel Maisalmi.
Kuvajournalismi 2019 -näyttely Helsingissä
Kooste voittajakuvista nähdään näyttelyssä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 16.3.–5.4.2020. Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki. Avoinna ma–pe 7–20, la–su 9–20. Vapaa pääsy.
(Toim. huom. Näyttelyn ajankohta siirtyy poikkeustilanteesta johtuen. Uudesta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.)
Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailun
Kuvajournalismi 2019 -kilpailun pääyhteistyökumppani on Canon Oy. Kilpailussa jaetaan rahapalkinnot sarjojen voittajille. Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja ne maksetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta. Uusi kuvajournalisti 2019 -sarjan voittajan palkitsee Patricia Seppälän Säätiö. Kilpailua tukeamassa ovat myös Trainer’s House, Helsingin Sanomat, Dialab ja Dog Design.
* * *
Vuoden lehtikuvan otti Juha Metso. Tuomaristo kommentoi Vuoden lehtikuvaa seuraavasti: ”Kuvan takana on suuri yhteiskunnallinen tarina. Se kiteyttää suomalaisen maanviljelijän ahdingon. Maalauksellisessa kuvassa on monta tasoa: kyse on samaan aikaan henkilökohtaisesta ja paikallisesta tragediasta, mutta myös globaaleista ja eettisistä ympäristökysymyksistä. Kuvassa on voimakas lataus ja vetovoima. Se on lähes raamatullinen ja herättää tunteita olematta sentimentaalinen.”
Juha Metson voittoisa kuva haminalaisen lehmätilan lopusta kuului myös kilpailussa vuoden parhaimpana Kuvaesseenä palkittuun sarjaan. Tuomariston mukaan sarjan aihe on sekä paikallinen ja mitä globaalein: maatilojen ja maanviljelyn murros. Yksityinen tragedia nousee kuvaksi suurista globaaleista kysymyksistä. Sama tapahtuu kaikkialla maailmassa. Lisäksi Kuvaessee-sarjassa palkittiin kaksi kuvaajaa kunniamaininnalla. Akseli Valmunen sai tunnustuksen maisemakuvasarjallaan urheilupaikoista, joissa tavallinen näyttää epätavalliselta ja Touko Hujanen vahvalla elokuvallisella kuvaesseellään suomalaisista matkakodeista.
Kuvajournalisti 2019 on Touko Hujanen, jota tuomaristo kommentoi voittajaksi, jonka kuvat ovat tarinallisia ja sensitiivisiä. ”Kuvaajalla on kyky ymmärtää ihmistä. Minimalistisin keinoin hän onnistuu herättämään katsojan mielikuvituksen ja muistot.”
Tuomaristo jakoi Kuvajournalisti-sarjassa kunniamaininnan Akseli Valmuselle, jonka sarjan mysteerinen tyyli kiehtoi tuomaristoa.
Uutiskuvan voitti Antti Yrjönen kuvallaan hallituskriisin ytimestä, jossa keskustan Katri Kulmuni, sosiaalidemokraattien Antti Rinne ja vihreiden Pekka Haavisto näyttäisivät tuomariston mielestä käyvän kukin omaa sisäistä kamppailuaan. Uutiskuva-sarjassa annettiin myös kunniamaininta Sauli Niinistön ja Donald Trumpin kohtaamisen tallentaneelle Heikki Saukkomaalle.
Henkilökuva-sarjan voitti Tomi Glad kuvallaan saunovasta miehestä. Tuomaristo kommentoi kuvaa humaaniksi ja arvokkaaksi henkilökuvaksi, joka kasvaa arkkityyppiseksi kuvaksi kenestä tahansa meistä. Kunniamaininnan henkilökuva-sarjassa voitti Touko Hujanen intensiivisellä muotokuvallaan runoilijasta.
Vuoden parhaimmasta Urheilukuvasta palkittiin Jukka Ritola. Voittokuvassa on tuomariston mielestä jotain, jopa hengellistä. ”Teemu Pukki on kuin vapahtaja omassa kuplassaan kansalaisten ympäröimänä. Kuvaan on onnistuttu vangitsemaan dialogi joukon ja päähenkilön välillä. Kuva tiivistää vapautuneen riemun pitkän odotuksen jälkeen.” Sarjassa jaettiin myös kunniamaininta, jonka myös voitti Jukka Ritola kuvallaan tamperelaisen jääkiekkojoukkue Ilveksen kotikentästä, jonne odoteltiin talvea.
Reportaasi-sarjan voitti Kalle Koponen tuomariston mielestä kansainvälisen tason kuvareportaasillaan Hong Kongin väkivaltaisista mielenosoituksista. ”Kuvaaja on havainnut kaoottisen tapahtuman keskeltä oleellisimman ja kuvista kasvaa näkemys kokonaisuudesta ja sen eri osapuolista. Kuvat eivät ole liian hiottuja tai kiillotettuja, vaan vievät katsojan suoraan dramaattisten tapahtumien sisään.” Reportaasi-sarjassa jaettiin myös kunniamaininta Miikka Piriselle. Tuomariston mukaan ”kuvaajalla on sormi kipeällä haavalla kuvatessaan turpeen tuotantoa Suomessa.”
Uusi kuvajournalisti -sarjan voitti Hannes Paananen. Tuomariston mukaan sarjan muotokuvat ovat erityisen hienoja. ”Kuvaajalla on kyky päästä lähelle ihmistä. Kuvat ovat sekoitus lavastusta ja spontaaniutta. Kuvaaja on löytänyt kuvattavien erityisyyden. Hänellä on hieno väritaju ja kyky työskennellä minimalistisilla elementeillä.”
Vuoden parhaimman videon tekijänä palkittiin Sakari Piippo, joka näyttää videollaan Iitin kunnanvaltuuston kokouksen yhden puheenvuoron. Tuomaristo kommentoi videota demokratian muotokuvaksi. ”Tekijän lähestymistapa on käsitteellinen ja valittu konsepti on älykäs. Demokratia toimii, koska siihen kuuluvat myös eriävät mielipiteet. Video on tyyliltään tahallisen riisuttu, mutta demokratian näyttämöt – kuten videon kunnanvaltuuston sali – ovatkin ankeita ja värittömiä ja niissä toimivat ihmiset loisteputkilamppujen alla kalpeita. Videon henkilöt ovat omanlaisiaan sankareita, koska käyttävät aikaansa erilaisten näkemysten yhteensovittamiseen.” Video-sarjassa jaettiin myös kunniamaininta, jonka voitti Juha Metso videollaan Pentti Linkolasta. Mustavalkoinen video on kuin herkkä pienoisruno, haiku, päähenkilönsä jäähyväiset. Testamentin lailla se kertoo tarinaa päähenkilönsä vanhuudesta sekä maapallon kriisistä.
Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan tuomariston valitsemien kuuden Kuvajournalisti 2019 -finalistin joukosta. Finalistit olivat: Akseli Valmunen, Heidi Piiroinen, Jukka Ritola, Mikko Suutarinen, Mikko Vähäniitty ja Touko Hujanen. Yleisön suosikiksi nousi Jukka Ritola. Sarja toteutettiin yhteistyössä Canonin kanssa.
Kuvajournalismi 2019 voittajat
Kuvajournalisti 2019: Touko Hujanen
Kuvajournalisti 2019, kunniamaininta: Akseli Valmunen
Vuoden lehtikuva 2019: Juha Metso
Reportaasi 2019: Kalle Koponen
Reportaasi 2019, kunniamaininta: Miikka Pirinen
Uutiskuva 2019: Antti Yrjönen
Uutiskuva 2019, kunniamaininta Heikki Saukkomaa
Henkilökuva 2019: Tomi Glad
Henkilökuva 2019, kunniamaininta: Touko Hujanen
Urheilukuva 2019: Jukka Ritola
Urheilukuva, kunniamaininta: Jukka Ritola
Essee 2019: Juha Metso
Essee 2019, kunniamaininta: Akseli Valmunen
Essee 2019, kunniamaininta: Touko Hujanen
Video 2019: Sakari Piippo
Video 2019, kunniamaininta: Juha Metso
Uusi kuvajournalisti 2019: Hannes Paananen
Yleisön suosikki 2019: Jukka Ritola
Suomen kuvajournalistit ry on perustettu vuonna 1947. Yhdistys toimii ammattimaiseen kuvajournalismiin ja dokumentaariseen kuvaukseen erikoistuneiden kuvaajien yhdyssiteenä Suomessa. Yhdistys muun muassa valvoo jäsentensä etuja ja ylläpitää heidän ammattitaitoaan järjestämällä alan koulutusta. Yhdistyksellä on noin neljäsataa henkilöjäsentä.
Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö eli Jokes myöntää apurahoja lehdistössä tai sähköisen median verkkojulkaisuissa työskenteleville tai työskennenneille journalisteille. Vuonna 1991 perustetun säätiön apurahat rahoitetaan pääosin Kopioston Suomen Journalistiliitto ry:lle maksamista kopiointikorvauksista. Jokesin alaisuudessa toimii viisi rahastoa: HSJ:n koulutusrahasto, Wiipuri-rahasto, Keski-Suomen Sulka-rahasto, Journalistien tukirahasto sekä Lehtikuvaajarahasto. Näistä muut ovat hankkineet pääomansa itse, mutta Lehtikuvaajarahasto jakaa kuvaajille lehtikuvan Kopiosto-korvauksia.
www.kuvajournalistit.fi
kuvajournalismikilpailu.fi