Taide- ja kulttuurialan kehitystarpeissa esiin nousevat muiden tärkeiden asioiden ohella tekijänoikeuslainsäädäntöön kohdistuvat muutostarpeet. Tämä oli selvä viesti, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kutsui syyskuun puolivälissä taide- ja kulttuurialan toimijat – myös tekijänoikeusjärjestö Kopioston – pyöreän pöydän keskusteluun. Ministeri halusi kuulla alan keskeisten tahojen ajatuksia siitä, miten luovan alan toimintaedellytyksiä voitaisiin parantaa paitsi lainsäädännön keinoin myös alan omien toimien avulla.
Taiteen ja kulttuurin mahdollistajana tekijänoikeus on keskeisessä asemassa. Tekijänoikeus tuottaa tekijöille, esiintyville taiteilijoille ja kustantajille tuloja. Luovalle työlle ja investoinneille tekijänoikeus antaa lainsäädännöllistä turvaa. Tekijänoikeustuloilla pystytään luomaan ja tuottamaan uusia sisältöjä suomalaisten koettavaksi, nähtäväksi, kuultavaksi, luettavaksi ja katseltavaksi. Kotimaisen taiteen ja kulttuurin merkitys on mittaamattoman arvokas, mikä on korostunut erityisesti nyt poikkeusaikana.
Suojatun aineiston, kuten kirjallisten teosten, lehtien, kuvien ja tv-ohjelmien saatavuus ja käyttö Kopioston lupien avulla edistää monella tavoin suomalaista kulttuuria. Keräämillämme tekijänoikeuskorvauksilla rahoitetaan muun muassa monia luovan alan apurahoja ja palkintoja. Suorat korvaukset audiovisuaalisen alan tekijöille ovat tärkeä lisä heidän vuosittaiseen ansioonsa.
Toimintamme perustuu oikeudenhaltijoiden valtuuksiin, tekijänoikeuslakiin ja siihen kuuluvaan laajennettuun lupa- eli sopimuslisenssijärjestelmään. Näkemyksemme on, että lakia ja sopimuslisenssijärjestelmää pitää lainsäätäjän toimesta pikaisesti vahvistaa ja uudistaa digitaalisia sisämarkkinoita sääntelevän tekijänoikeusdirektiivin kansallisen voimaan saattamisen yhteydessä. Vuonna 2019 hyväksytty DSM-direktiivi on tuotava osaksi Suomen lainsäädäntöä vuonna 2021.
”Näkemyksemme on, että lakia ja sopimuslisenssijärjestelmää pitää lainsäätäjän toimesta pikaisesti vahvistaa ja uudistaa tekijänoikeusdirektiivin kansallisen voimaan saattamisen yhteydessä.”
Direktiivin voimaan saattaminen oikeassa aikataulussa on erittäin tärkeää. Tekijänoikeuslakiin tehtävillä muutoksilla vahvistetaan tekijänoikeudella suojattujen teosten suojaa sekä tekijöiden ja kustantajien asemaa suhteessa sopimuskumppaneihin ja aineiston käyttäjiin. Samalla mahdollistetaan myös aineiston entistä laajempi saatavuus yleisölle. Lakiin tehtävät muutokset edistävät omalta osaltaan kulttuurin ja taiteen asemaa osana luovaa taloutta.
Kopiosto toimii voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä lainsäädännön edellyttämällä tavalla avoimesti, tehokkaasti ja oikeudenhaltijoiden sekä käyttäjien intressit huomioiden. Toimintamme edesauttaa osaltaan tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden toimeentulon turvaamista sekä kotimaisen sisällön ja samalla kulttuurin ja taiteen laajaa saatavuutta. Kaiken kaikkiaan parannamme osaltamme edellytyksiä kotimaisen luovan alan pärjäämiselle tulevaisuudessa. Tätä työtä teemme jatkossakin ilolla ja hyvässä yhteistyössä vastuuministerin ja muiden päätöksentekijöiden sekä lainsäätäjien kanssa.
– Valtteri Niiranen, Kopioston toimitusjohtaja
Kuva: Riitta Supperi