Tekijänoikeuslain uudistamista koskeva hallituksen esitys (HE 43/2022) on nyt eduskunnan käsittelyssä. Uudistuksessa kotimainen lakimme muutetaan vastaamaan kahta EU-direktiiviä: verkkolähetysdirektiiviä ja direktiiviä tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla.
Kuten ministeri Kurvinen eduskunnassa osuvasti totesi, ei ole liioittelua sanoa, että kysymys on vuosikymmenen merkittävimmästä Suomen tekijänoikeusjärjestelmän modernisointihankkeesta.
Uudistuksen historiaan kuuluu muun muassa kahden direktiivin valmistelu- ja päätösvuosia Brysselissä 2015–2019, kotimaista valmistelutyötä useine kuulemisineen opetus- ja kulttuuriministeriössä 2019–2021, perusteellinen lausuntokierros syksyllä 2021 ja hallituksen 2. esitysluonnoksen kirjoittaminen, avoimet kuulemistilaisuudet sekä viimeistely ministeriössä alkuvuodesta 2022.
Lausuntopalaute huomioitiin
Uudistus on nyt pääosin oikeilla raiteilla. Syksyllä 2021 lausuntokierroksella ollut ensimmäinen hallituksen esitysluonnos oli sisällöltään poikkeuksellinen. Siinä oli useita ongelmia.
Luonnos sisälsi sekä teknisiä että sisällöllisiä virheitä, epäjohdonmukaisuuksia ja puutteellisia perusteluja. Syksyn esitys, joka toki olikin luonnos, olisi toteutuessaan ollut osin voimaan saatettavien direktiivien vastainen. Suomi olisi todennäköisesti joutunut EU:n tuomioistuimeen direktiivien virheellisen täytäntöönpanon takia.
Palautteen hakeminen ja saaminen lausuntokierroksen avulla kuuluu demokraattiseen päätöksentekoon. Lausunnonantajien palaute otettiinkin ministeriön jatkovalmistelussa ja avoimissa kuulemistilaisuuksissa hyvin huomioon.
Maaliskuussa 2022 julkistettuun, toiseen hallituksen esitysluonnokseen oli oikealla tavalla korjattu palautteessa esille nostetut parannusehdotukset. Näihin kuului muun muassa opetukseen liittyvien kysymysten ratkaiseminen parantamalla nykyistä, sopimiseen perustuvaa järjestelmää sekä selkeyttämällä televisiolähetysten edelleen lähettämisen teknologianeutraalisuutta.
Tavoitteena tekijöiden aseman parantaminen ja lainsäädännön modernisointi
Esitys tekijänoikeuslain muuttamiseksi vastaa nyt hyvin niitä tavoitteita, jotka on asetettu EU:n verkkolähetysdirektiivissä ja direktiivissä tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla. Niiden päämääränä on luovan alan tekijöiden aseman parantaminen, lainsäädännön päivittäminen vastaamaan modernin, digitaalisen yhteiskunnan vaatimuksia sekä lakien yhdenmukaistaminen EU-maiden kesken. Ministeri Kurvinen korosti kaikkia näitä asioita puheenvuorossaan eduskunnan lähetekeskustelussa.
Päätöksentekijänä eduskunnan ja lakiehdotusta käsittelevien valiokuntien tulee nyt paneutua Suomea velvoittavien direktiivien kansalliseen voimaan saattamiseen. Suomi on lähes vuoden myöhässä määräajasta. Useat muut jäsenvaltiot ovat jo muuttaneet tai muuttamassa tekijänoikeuslakejaan. Digitaalisten sisämarkkinoiden toimivuuden takia onkin tärkeää, että Suomikin huolehtii oman lainsäädäntönsä uudistamisesta.
Uskon ja luotan, että eduskunta huolehtii tekijänoikeuslain uudistamisesta asiantuntevasti, ripeästi ja hallituksen esityksen mukaisesti.
Valtteri Niiranen,
Toimitusjohtaja, Kopiosto
Kuva: Riitta Supperi