Mikä on taustasi?
Olen suomentanut englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta yli 30 vuotta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitossa olen ollut erilaisissa luottamustehtävissä vuosina 2008–2019, viimeiset neljä vuotta hallituksen puheenjohtajana. Sanaston hallituksessa olen ollut vuosina 2013–2019, viimeiset kaksi vuotta puheenjohtajana. Kopioston hallituksessa ehdin olla kaksi vuotta 2020–2021, ja nyt siis lyhyen tauon jälkeen taas.
Miten päädyit Kopioston hallitukseen?
Ilmeisesti ensin vaalivaliokunta ja sitten kevätkokous katsoi, että minulla on sopiva sekoitus tarvittavia ominaisuuksia. Olin kyllä vähän yllättynyt, että minut valittiin. Yritän olla luottamuksen arvoinen.
Mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeitä hallitustyöskentelyssä?
Kopiostossa on niin paljon jäsenjärjestöjä, että jos kaikki tuijottaisivat tiukasti vain omaa etuaan, mitään päätöksiä ei saataisi tehtyä. Eli yhteistyö ja yhteisen päämäärän hakeminen on voimaa.
Millaisena näet tekijänoikeuksien aseman tulevaisuudessa?
Ex-kulttuuriministeri Antti Kurvinen sen sanoi: ”Ilman tekijöitä ei ole taidetta.” Ja ilman tekijänoikeutta ei ole tekijöitä. Nyky-yhteiskunta ei pysty toimimaan ilman tekijänoikeutta.
Miten meneillään oleva tekijänoikeuslain uudistus vaikuttaa edustamiisi oikeudenhaltijoihin?
Jos Euroopan unionin tekijänoikeusdirektiivi implementoidaan Suomen tekijänoikeuslakiin niin kuin se on kirjoitettu, tekijöillä on mahdollisuus nousta tasavertaisiksi sopimuskumppaneiksi kustantajien/tuottajien/jakeluportaan kanssa. Tämä on niin kutsutusti tuhannen taalan paikka.
Saatko tekijänoikeuskorvauksia?
Suomentajana saan tekijänoikeuskorvauksia pitkälti samalla tavoin kuin kirjailijatkin: apurahoja, lainauskorvauksia ja rojalteja. Viimeisiä tosin kirjailijoita huomattavasti vähemmän, koska käännöspalkkiot ovat usein kertakorvauksia.
Harrastuksesi?
Kirjallisuus tietysti, mutta musiikki on taiteenlajeista ehkä sittenkin minulle rakkain. Koiran ulkoiluttamisesta on muodostunut mieluisin (ja aikaa vievin) liikuntaharrastus.
Mikä kulttuurielämys on viime aikoina koskettanut sinua erityisesti ja miksi?
Kaksi kirjaa, jotka ovat viime aikoina tehneet minuun vaikutuksen, ovat Geoff Dyerin romaani Jeff in Venice, Death in Varanasi ja Jennifer Higginsin aisteista kertova tietokirja Sentient – What Animals Reveal about Our Senses. Vahva suositus molemmille!
Mottosi/sanontasi/elämänviisautesi?
Kaikki järjestyy!
Haastattelu: Ria Korkiakangas
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää