Nuottien ja laulujen sanojen skannaamiseen tai digitointiin tulee hankkia erillinen lupa kustantajalta tai julkaisijalta. Kustantamattomien nuottien skannaamiseen ja digitointiin lupa tulee hankkia tekijältä. Alkuperäisten nuottijulkaisujen hankkimista ja käyttöä pidetään ensisijaisena materiaalista otettuihin kopioihin verrattuna. Kopioinnilla ei saa korvata ostettavissa tai vuokrattavissa olevien nuottiaineistojen hankintaa.
Mitä kopiointilupamme mahdollistaa
Kopiointi tulee tehdä alkuperäisestä nuottijulkaisusta. Kuoro-, yhtye-, ja orkesterinuoteista saa valmistaa harjoituskopiot vain siinä tapauksessa, että luvansaajalla on hallussaan kaikille esiintyvän ryhmän jäsenille myös alkuperäisnuotit. Alkuperäisnuotit voivat olla kuoron omistamia tai vuokraamia.
Nuotteja tai laulun sanoja saa valokopioida tai tulostaa samasta julkaisusta enintään 10 sivua, ei kuitenkaan enempää kuin puolet julkaisusta. Tätä sivumäärää ei saa ylittää silloinkaan, kun kopiointi samasta julkaisusta samaa ryhmää varten tapahtuu saman kalenterivuoden aikana useassa erässä.
Nuotin saa kuitenkin kopioida kokonaisuudessaan tietyissä poikkeustilanteissa apu- ja harjoituskopioiksi hankitun nuottimateriaalin täydentämiseksi esiintymistä ja siihen valmistautumista varten.
Kopioita saa tehdä esiintyvän kokoonpanon määrän, mukaan lukien kuoron tai orkesterin johtaja.
Kopiointilupamme mahdollistaa kuorojen, yhtyeiden ja orkesterien apu- ja harjoituskopioiden tekemisen.
Alkuperäisten nuottijulkaisujen hankkiminen ja käyttö on ensisijaista nuottijulkaisujen kopiointiin nähden. Kopioinnilla ei saa korvata ostettavissa tai vuokrattavissa olevien nuottiaineistojen hankintaa.
Kopiointiluvalla nuotin, laulun sanojen tai sen osan saa kopioida luvallisesti hankitun nuottimateriaalin täydentämiseksi esiintymistä ja siihen valmistautumista varten seuraavissa tilanteissa:
- Alkuperäisestä nuottimateriaalista saa valmistaa esitystilannetta helpottavan apukopion esiintyjälle.
- Orkesterien, soittokuntien ja soitinyhtyeiden käyttöön tarkoitettuun esitysmateriaaliin kuuluvan yksittäisen stemman saa kopioida esityskäyttöön soitinkokoonpanon tarpeen mukaisesti, mikäli stemmoja ei ole hankittavissa yksittäiskappaleina eikä käyttöön hankittuun materiaaliin sisälly tarvittavaa määrää stemmoja. Kopioitava stemmojen määrä ei saa kuitenkaan ylittää ¼:aa alkuperäiseen materiaaliin sisältyvien stemmojen määrästä. Sama kopiointioikeus esittävällä kokoonpanolla on nk. kaksoisstemmojen jakamiseksi esittäjille.
- Kuorolla on oikeus kopioida esitystilannetta varten esitettävät teokset kuorolaisten käyttöön, mikäli esitettävät teokset on julkaistu ja ne ovat saatavilla yksinomaan laajemmassa julkaisussa ja mikäli kuorolla on hallussaan kuoron jäsenten lukumäärää vastaava määrä luvallisesti hankittua materiaalia. Nuottien kopiointi tämän mukaisesti edellyttää ilmoitusta Kopiostolle.
- Vuokrattujen orkesteriteosten jousistemmoista saa ottaa kopion, johon orkesteri voi merkitä omat jousitus- ja sormitusmerkinnät, mikäli on todennäköistä, että orkesteri vuokraa saman teoksen toistamiseen esitettäväksi.
- Välittömästi ennen konserttia hävinneen tai tuhoutuneen nuotin saa kopioida, mikäli uuden nuotin ostamiseen tai vuokraamiseen ei ole käytettävissä kohtuullista aikaa. Välittömästi esityksen jälkeen ostettavissa olevan nuotin kopio hävitetään ja vuokrattavissa olevasta materiaalista otettu kopio palautetaan vuokraajalle muun materiaalin ohessa.
Kopioista ei saa periä maksua, eikä niitä saa tarjota myytäväksi. Tällä luvalla ei saa valmistaa kopioita julkaisutoimintaa varten, kuten esimerkiksi julkaista painettuja julkaisuja.
Kopiointiluvalla saat valokopioida nuotteja ja tulostaa niitä digitaalisesta lähteestä.
Kopiointilupa ei koske nuottien skannaamista, valokuvaamista tai muulla tavalla digitaaliseen muotoon kopioimista. Nuottien skannaamiseen tai digitoimiseen tulee hankkia erillinen lupa kustantajalta tai julkaisijalta. Kustantamattomien nuottien skannaamiseen ja digitointiin lupa tulee hankkia tekijältä.
Kopioinnista maksettavien korvausten jakamiseksi oikeudenhaltijoille tarvitaan tieto, mitä sävellysteoksia on kopioitu. Luvansaajan on raportoitava tekemistään kopioista Kopiostolle. Raportoi tekemäsi kopiot Raportointilomakkeellamme.
Lomakkeella ilmoitettavia tietoja ovat:
- luvanhankkijan nimi
- kokoonpanon nimi
- onko kokoonpanonne kuoro, yhtye, orkesteri vai muu
- kopioitko nuotin ilman sanoitusta, nuotin ja sanoituksen, pelkät laulun sanat vai muuta
- sävellysteoksen tiedot: sävellysteoksen, säveltäjän ja julkaisun nimi
- sanoittajan, sovittajan, kustantajan ja julkaisijan nimi, jos sävellysteoksella on sellaiset
- onko nuotin tai laulun sanojen julkaisija kotimainen vai ulkomainen (jos ulkomainen, ilmoita myös maa)
- kuinka monta sivua kopioit
- kuinka monelle henkilölle kopioit nuotit tai laulun sanat.
Tarkista luvan yksityiskohdat lupaehdoistamme
Tutustu tarkemmin lupaehtoihimme. Tarkista kopiointiluvan sisältö aina lupaehdoista.
Muista käyttää lähteenä alkuperäisiä nuotteja
Kopiointilupa koskee vain alkuperäisten nuottien ja laulun sanojen valokopiointia.
Muista merkitä lähde ja tekijä
Kun kopioit tai käytät teoksia, muistathan merkitä kopioon tekijän ja julkaisun nimen hyvän tavan mukaisesti. Lisäksi kopioissa on oltava merkintä Kopioston kopiointiluvasta.