Tein vuoden alussa lupauksen käydä aiempaa enemmän näyttelyissä, konserteissa, elokuvissa ja muissa kulttuurialan elämyksissä. Halusin tukea luovaa alaa kuluttamalla sitä ahkerasti itsekin. Olen saanut näistä elämyksistä paljon iloa ja voimavaroja arkeen.
Taide, journalismi ja viihde ovat läsnä meidän jokaisen elämässä. Kohtaamme niitä lukiessamme aamun lehteä ja katsoessamme illan ajankohtaisohjelmaa tai koko perheen viihdesarjaa. Matkalla töihin saatamme kuunnella omaa lempimusaamme tai kenties äänikirjaa.
Kulttuuri on tärkeää myös yhteiskunnallisesti, vahvistaen yhteistä arvopohjaamme ja kansakuntamme resilienssiä. Erilaiset taiteen, viihteen ja tiedonvälityksen muodot tarjoavat meille mahdollisuuksia avartaa omaa tulkintaamme maailmasta ja lisätä ymmärrystä erilaisista ihmisistä ja ilmiöistä.
Tekijänoikeuspäivänä 26.4. juhlitaan ihmisiä sisältöjen takana: heitä, jotka omalla työllään tuovat arkeemme kaikki nuo teokset ja kulttuurielämykset. ©-DAY muistuttaa, että tekijänoikeus on koko luovan talouden kivijalka, joka mahdollistaa monelle luovan alan ammattilaiselle ansainnan ja liiketoiminnan harjoittamisen.
Leikkausten keskellä pidettävä huolta lainsäädännöstä
Viime viikolla kehysriihessä päätettiin rajuista lisäleikkauksista luoville aloille. Ensi vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle valtionavustusten säästöt ovat peräti 75 miljoonaa euroa. Näin siitä huolimatta, että Taloustutkimuksen selvityksen mukaan valtion 1,2 miljardin euron tuki tuottaa 13 miljardin euron tuotoksen.
Leikkaukset ovat järkyttäneet laajasti luovan alan toimijoita ja myös meitä Kopiostossa. Kopioston osana toimivan AVEKin jakamat elokuvatuet ovat kehysriihen päätösten myötä vaakalaudalla. Työmme tekijänoikeuksien puolustajana ja luovan alan tukijana asettuu nyt uusiin raameihin.
Kun alalta leikataan näin paljon, vähintä mitä päättäjät voivat tehdä on pitää huolta lainsäädännöstä. Lakien on oltava sellaiset, että ne kannustavat uusien sisältöjen tekemiseen ja luovat toimintaedellytykset sekä sisällöllisesti että taloudellisesti kukoistavalle alalle. Lainsäädännöllä luodaan maaperää sille, että Suomessa ylipäänsä syntyy uutta taidetta, elokuvia ja kirjallisuutta ja että luova ala voi menestyä ja kasvaa.
Tekijänoikeus kannattelee luovaa taloutta
Luovan alan toimintaympäristö muuttuu erittäin nopeasti. Uudenlaisia teosten käyttötapoja, ja sen myötä myös uusia tarpeita tekijänoikeusratkaisuille, syntyy jatkuvasti. Tiedämme jo nyt, että esimerkiksi tekoälyä on koulutettu tekijänoikeuden suojaamilla sisällöillä ilman asianmukaisia lupia.
Tekijänoikeuslaki on luovan alan perusta. Se mahdollistaa, että luovalla alalla voi työskennellä ammatikseen ja tehdä myös kannattavaa bisnestä. Tekijänoikeuslakia on viimeksi päivitetty noin vuosi sitten: uudistettu laki tuli voimaan 3.4.2023. Asiaa tarkemmin tuntematta voisikin ajatella, että laki on nyt ajan tasalla. Näin ei kuitenkaan ole.
Tekijänoikeuslain uudistuksessa nimittäin huomioitiin ainoastaan EU-lainsäädännöstä tulevat muutostarpeet. Kansallisista lähtökohdista tehtävät modernisoinnit päätettiin toteuttaa erikseen. Petteri Orpon hallitusohjelmassa on maininta siitä, että tekijänoikeuslain uudistamistarpeita arvioidaan. Laki onkin saatava ajan tasalle vielä tällä hallituskaudella.
Luovien alojen tekijöille, esiintyville taiteilijoille ja kustantajille turvataan tekijänoikeuslain avulla toimintaympäristö, jossa teosten käytöstä sopiminen on sujuvaa. Tämän mahdollistaa joustava laajennettu lupajärjestelmä, joka takaa sen, että tekijänoikeusluvat saadaan kustannustehokkaasti, helposti ja vaivattomasti eri käyttötarkoituksiin. Tätä laissa jo olevaa laajennettua lupajärjestelmää eli sopimuslisenssiä on edelleen päivitettävä ja kehitettävä vastaamaan tämän päivän digitaalisia käyttötarpeita.
Kulttuurilla on kasvuvoimaa
Kulttuuri ja luovat alat tuottavat yhteiskunnallemme kasvua, työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Luovat alat ovat Suomen kansantalouden osa-alueista täysin ainutlaatuisia. Ne tuovat verotuloina miljardeja valtion kassaan, luovat työpaikkoja ja vientituotteita, mutta rakentavat samalla myös hyvinvointia.
Noin kuukausi sitten saimme kuulla, että luovat alat ovat kasvaneet vuodessa miljardin. Vuonna 2021 luovien alojen talous oli 15,8 miljardin suuruinen ja seuraavana vuonna jo 16,8 miljardia euroa. Alalla on siis kasvupotentiaalia, joka myös realisoituu, kun sille annetaan mahdollisuuksia.
Tilastokeskuksen mukaan kulttuuritoimialojen osuus koko Suomen talouden arvonlisäyksestä vuonna 2021 oli 3,1 %. Kulttuurin osuus suhteessa bruttokansantuotteeseen myös kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna. Alan työllistävä vaikutus on merkittävä. Kulttuuriammateissa päätyössään toimivia oli vuonna 2022 noin 136 100.
Ottaen huomioon luovien alojen kasvukäyrän ja yhteiskuntamme yleisen taloustilanteen, ei meillä yksinkertaisesti ole varaa jättää puolitiehen kulttuurialan tärkeintä lainsäädäntöä, tekijänoikeuslakia.
Hyvä uutinen on se, että lain uudistaminen ajantasaiseksi ei vaadi taloudellisia investointeja ja on siksi hyvin toteutettavissa myös sopeuttamisen keskellä.
Kiitokset teosten tekijöille
Tällä viikolla juhlitaan kansainvälistä tekijänoikeuspäivää, kulttuuria ja luovan työn tekijää. Tämä onkin oivallinen hetki pohtia kulttuurin merkitystä itselle ja koko yhteiskunnallemme.
Sosiaalisessa mediassa saatat törmätä #kiitosteoksesta-kampanjaan, jossa voit itse kiittää tekijää. Mikä teos sinuun on viime aikoina tehnyt vaikutuksen?
Maria Bregenhøj,
viestintäjohtaja
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää
Tämän blogin ideoinnissa on käytetty Microsoftin Copilot-tekoälyä.
Kirjoittamiseen apua antoi keskittymistä edistävä klassinen musiikki.