Joulukuun alussa julkaistussa maailmanlaajuisessa selvityksessä arvioidaan, että tekoälyn tuottaman musiikki- ja audiovisuaalisen sisällön markkinat kasvavat räjähdysmäisesti seuraavien viiden vuoden aikana. Markkinan ennustetaan kasvavan nykyisestä noin 3 miljardista eurosta 64 miljardiin euroon vuonna 2028.
Luovan alan ammattilaiset ovat samalla vaarassa menettää suuren osan nykyisistä tuloistaan, koska tekoälyllä tuotettu sisältö korvaa osan ihmisten tuottamista teoksista kulutuksessa. Audiovisuaalisen alan ammattilaisten tuloista on vaarassa hävitä 21 % ja musiikin tekijöiden tuloista 24 % seuraavan viiden vuoden aikana.
Audiovisuaalisen alan tekijöille ennustettu tulonmenetys on huomattava. Vaikutus on suurin kääntäjille sekä dubbauksen ja tekstitysten ammattilaisille, joiden tuloista peräti 56 % on vaarassa. Käsikirjoittajien ja ohjaajien tulot uhkaavat pienentyä 15–20 %.
Taloudellinen arvo siirtyy luovalta alalta tekoäly-yrityksille
CISACin tutkimuksessa arvioidaan, että tekoälypalvelujen tuottajat saavat vuoteen 2028 mennessä tuloja av-sisällöistä 5 miljardia euroa ja musiikista 4 miljardia. Arvioitu nousu on massiivinen, sillä tulot olivat viime vuonna av-sisällöissä 0,2 miljardia euroa ja musiikkisisällöissä 0,1 miljardia. CISAC korostaa näiden tulojen kertyvän suoraan tekijöiden teosten lisensoimattomasta kopioinnista, mikä merkitsee taloudellisen arvon siirtymistä tekijöiltä tekoäly-yrityksille.
CISACin selvityksessä kiteytetään, että mikäli tekoälyn sääntelyä ei muuteta, kärsivät luovan alan ammattilaiset tappioita kahdella tavalla: Yhtäältä luova ala menettää tuloja tekoälymallien käyttäessä teoksia luvatta ja korvauksia maksamatta. Toisaalta perinteiset tulovirrat pienenevät tekoälyn tuottamien tuotosten korvatessa ihmisten tekemät teokset.
”Selvitys osoittaa, miten merkittävää luovan alan kannalta on kehittää ja toimeenpanna tekoälyn sääntelyä. Kesällä voimaan tulleen EU:n tekoälyasetuksen implementoinnissa on huomioitava etenkin läpinäkyvyysvelvoitteen toteutuminen. Luovan alan ammattilaisten tulee olla mahdollista antaa lupa ja saada korvaus teostensa käytöstä tekoälyn kouluttamiseen”, Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
CISAC on kansainvälinen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö, jonka jäsen myös Kopiosto on. Toteutettu tutkimus on ensimmäinen tekoälyn taloudellisia vaikutuksia av- ja musiikkialaan maailmanlaajuisesti kartoittanut selvitys. CISAC toteutti tutkimuksen yhdessä PMP Strategyn kanssa.
Lue lisää: Global economic study shows human creators’ future at risk from generative AI | CISAC