Ensi elokuussa voimaan tulevien EU:n tekoälyasetuksen velvoitteiden odotetaan selkeyttävän sitä, miten tekijänoikeuksia voidaan noudattaa yleiskäyttöisten tekoälymallien kouluttamisessa ja kehittämisessä. Euroopan komissio valmistelee parhaillaan asetukseen liittyviä käytännesääntöjä, joiden tarkoitus on tukea asetuksen käytännön soveltamisessa.
”Tähän asti julkaistujen luonnosten perusteella käytännesäännöt eivät ole tuomassa toivottua selkeyttä tekijänoikeuksien huomioimiseen tekoälyssä. Käytännesääntöjen kehitys on vaikuttanut siltä, että niillä pyritään pikemminkin vesittämään tekoälyasetuksen läpinäkyvyyteen ja tekijänoikeuksien noudattamiseen liittyvät velvoitteet”, sanoo Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela.
Tekoälyasetuksen läpinäkyvyysvelvoite uhattuna
”Käytännesääntöjen luonnosversioiden välillä on tapahtunut merkittäviä muutoksia esimerkiksi lähestymistavassa ja sävyssä sekä tiukkuudessa. Viimeisimmässä luonnosversiossa velvoitteet pehmennettiin vapaaehtoisiksi ja ”parhaaseen kykyyn”, mikä ei enää ole linjassa tekoälyasetuksen ja EU:n tekijänoikeuden kanssa”, Salmela kertoo.
Tekoälyasetuksen läpinäkyvyysvelvoite määrää yleiskäyttöisten tekoälyjärjestelmien tarjoajia ilmoittamaan, millä aineistolla järjestelmiä on koulutettu ja kehitetty. Ilman sitä tekijät ja muut oikeudenhaltijat eivät voi valvoa oikeuksiensa toteutumista.
”Luova talous ei voi kukoistaa ja kasvaa, jos luovan työn perustana toimivaa tekijänoikeutta ei kunnioiteta”, Salmela korostaa.
Huolestuttavaa on, että käytännesääntöjen uusimmassa luonnoksessa tekoälymallin kehittäjiltä vaadittaisiin vain ”kohtuulliset toimet” laittomien sivustojen välttämiseksi sekä se, että ne ”parhaansa mukaan” tunnistaisivat ja noudattaisivat oikeudenhaltijoiden oikeudenpidätyksiä. Oikeudenpidätyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa tekijä on kieltänyt teoksensa käytön tekoälyn kouluttamisessa.
Käytännesääntöjen lisäksi EU:n tekoälytoimisto valmistelee mallia tiivistelmästä, jolla tekoälyohjelmien kehittäjät julkaisisivat yhteenvedon tekoälyn koulutuksessa käytetystä aineistosta. Myös tiivistelmämallin luonnos on luovan alan kannalta ongelmallinen. Siinä koulutusaineiston läpinäkyvyysvelvoite supistettaisiin vain keskeisimpiin datalähteisiin, mikä voisi tarkoittaa, että esimerkiksi vain 5 % käytetystä datasta raportoitaisiin.
Käytännesääntöjen noudattaminen on vapaaehtoista. Ne kuitenkin antaisivat tekoälytoimijoille ohjeita siihen, miten käytännössä noudattaa tekoälyasetuksen velvoitteita. Näin käytännesäännöt tukisivat myös tekoälysovelluksia tarjoavien yritysten toimintaa vastuullisessa ja tekijänoikeuslain mukaisessa tekoälyn kehittämisessä.
Yli 10 000 luovan alan tekijää vedonnut komissaari Virkkuseen
Euroopan luova ala julkaisi huhtikuun lopulla Euroopan komission varapuheenjohtaja ja komissaari Henna Virkkuselle osoitetun vetoomuksen tekoälyn oikeudenmukaisen koulutuskäytön takaamiseksi. Eurooppalaiset luovan alan toimijat vaativat läpinäkyvyyttä tekoälyn koulutuksessa käytetyistä teoksista, oikeudenmukaista korvausta teosten käytöstä, tekijänoikeuslakien tehokasta toimeenpanoa sekä alan osallistamista tekoälyn sääntelyyn.
Tähän mennessä vetoomuksen on allekirjoittanut yli kymmenentuhatta luovan alan tekijää sekä lukuisat järjestöt, Kopiosto mukaan lukien.
Käytännesäännöt piti julkaista toukokuun alussa, mutta julkaisua on lykätty elokuulle.
Toukokuun puolivälissä EU:n Koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvoston kokouksessa vaadittiin tekijänoikeuksien turvaamista ja avoimuuden varmistamista käytännesäännöissä. Espanjan ja Portugalin tekemää aloitetta tuki yhteensä 15 maata, Suomi mukaan lukien.
Ministerien puheenvuoroissa alleviivattiin, että tekijänoikeuksien suojaa on parannettava käytännesäännöissä ja luovan alan suuntaan on avattava aktiivinen vuoropuhelu. Keskustelussa korostui tasapainon löytäminen innovaation ja kulttuurin suojelun välillä. Ministerit painottivat, että tekijänoikeudet ja läpinäkyvyys ovat kestävän ja innovatiivisen tekoäly-ympäristön edellytyksiä. Asian käsittely EU:ssa jatkuu.
”Luovan alan tavoitteena on saada käytännesäännöistä ja tiivistelmästä riittävän selkeät ja kattavat, jotta niistä olisi hyötyä niin tekoälysovellusten tarjoajille kuin luovan työn tekijöille”, Salmela kiteyttää.